Vi pratar om sociala situationer som man ofta kan känna sig pressad att delta i som kroniskt sjuk. Vi diskuterar vilka konsekvenser det kan ha för hälsan när man gör mer än vad man orkar. När man inte vågar tacka nej.

Många kroniskt sjuka har dåligt samvete för att de missar högtider, sociala evenemang och för att de inte orkar träffa sina vänner. Ofta behöver man ställa in i sista minut på grund av att hälsan sviker. Inte sällan blir man missförstådd. Folk tror att man inte vill träffas mera. Många vänskaper rinner ut i sanden på grund av kronisk sjukdom. Det är inte heller ovanligt att man blir missförstådd av sin familj.

I det här avsnittet delar vi med oss av våra erfarenheter, och funderar på varför många kroniskt sjuka får skuldkänslor för att de inte orkar vara med på lika mycket som förut, och varför det är så svårt att säga nej.

På Lungan i stormen kan du läsa tre artiklar om samma ämne

Ensamheten många kroniskt sjuka känner under högtider

Hur du kan njuta av högtider som kroniskt sjuk

7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän

Här hittar du podden

Podden finns tillgänglig för Android och iOS-enheter. Ladda ner och installera iTunes, Podbean eller Castbox från Appstore eller Google Play. Och förstås hittar du den på Lungan i stormens hemsida.

Läs också  Avsnitt 1 - En podcast om livet med kronisk sjukdom

Följ Lungan i stormenFacebook för mera artiklar och poddavsnitt i ditt nyhetsflöde.

Du kanske också gillar
I det här avsnittet pratar jag och min man om hur vår vardag ser ut.
Avsnitt 2 - Lungan i stormens podcast. Det här är de värsta råden vi med
I Lungan i stormens första podcastavsnitt diskuterar vi hur det sociala livet kan påverkas av

Annons: