Hösten börjar vara på väg redan. Vädret är ruggigt och opålitligt och kylan smyger sig på. Hos oss har vi blivit tvungna att tända en brasa varje morgon för att få en behaglig rumstemperatur. Jag själv vill gärna dra på mig yllesockorna före jag sätter ner fötterna på golvet på morgonen. Det är dags att dra fram alla färggranna garnnystan och strumpstickorna och sätta igång med att göra nya strumpor!

Men det är inte bara på grund av kylan som stickning är bra. Enligt forskning finns det många hälsofördelar med att sticka.

Här räknar jag upp några hälsofördelar med att sticka

Stickning är som självmedicinering mot stress. När du fokuserar på nästa maska och nästa varv, väljer och kombinerar färger och planerar ditt handarbete befinner du dig i nuet och kopplar av. Oron och stressen minskar.

Pulsen kan minska med elva slag i minuten enligt en amerikansk studie. Din kropp varvar alltså ner medan du stickar.

Musklerna slappnar av när du stickar

Musklerna slappnar av när du stickar. Men kom ihåg att tänka på ergonomin. Att sitta i en bekväm stol eller fåtölj och hålla nacke och axlar avspända är viktigt.

Att sticka något åt sig själv är bra för välbefinnandet. Du satsar på dig själv och är värd det fina som du ägnat så mycket tid och tankar. Att ge bort handarbeten som gåvor är glädjande och uppskattat av både den som gjort handarbetet och för den som får det. Det är en investering av din tid, fantasi och dina känslor.

Läs också  Lär dig mer om GAD - generaliserat ångestsyndrom

En passionsskapande hobby som passar för alla

Att sticka är passionsskapande. Du väntar på nya garn du beställt, tittar på färger och hittar på olika kombinationer, söker bland mönster och så vidare. Det är en uppslukande hobby!

Att sticka är ett socialt fenomen som många använder som terapi för hälsan. Det finns så kallade stickcaféer där personer som handarbetar träffas och pratar om allt mellan himmel och jord. Man kan knyta nya vänskapsband genom sin hobby.

Stickning förbättrar också hjärnans koordinationsförmåga.

Stickning passar för alla. Stora som små, kvinnor och män och barn med motorikproblem kan lära sig och njuta av hälsofördelarna med att sticka.

 

Källa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5759154

*bild från Pixabay

 

Du kanske också gillar
Nu för tiden hör man ständigt om folk som påstår sig rena sina kroppar genom
Vi dricker energidrycker som aldrig för. Enligt en dansk undersökning framkom det att hela 42
Nu vill det stora företaget Vicks göra oss uppmärksamma på att det vandrar omkring en
Avföringstransplantationer har visat ha ett gott och långvarigt resultat vid behandling av svåra diarréer orsakade
I Australien har Baristol utvecklat ett nytt turbokaffe som innehåller 80 gånger mera koffein än
Jag läste precis att den finlandssvenska sportprofilen Kaj Kunnas har blivit vald till årets positivaste