Vi förlorar lätt perspektivet när vi har det för bra

Jag tycker om att utveckla mig själv och vidga mina vyer. Jag gillar inte att vara en självfokuserad människa som enbart pratar och skriver inlägg om mig själv och min pyttelilla inskränkta värld. Jag strävar till att vara en person som kan se saker ur ett större perspektiv utan att låta mina egna känslor styra allt för mycket. Det är så lätt hänt att vi människor står och trampar vatten i vår egen lilla bubbla, som är en värld där andra människors lidande runtom i världen inte existerar.

Den egna lilla bubblan

I den egna lilla bubblan är de största nyheterna vad en onykter kändis sysslat med i helgen eller vem som har gått vidare i melodifestivalen. Det är en värld där krig, svält, naturkatastrofer och dödliga sjukdomsepidemier inte existerar. En värld där man helt utan eftertanke kan skriva om hur idiotiskt det är med vaccinering eller bara skriva lyckosprudlande inlägg om det egna livet och om hur man själv kan välja att vara lycklig. I ett större perspektiv framstår allt detta så absurt.

En som också strävar till att vidga sina vyer och objektivt kunna tolka saker som sker i världen är Timo Kettunen. Han är bland annat magister i hälsovetenskap, farmaceut och hälsoskribent som driver sidan Terveysmyrsky (hälsostormen). Han beskriver sig själv som en ensamvarg som kämpar för de hjälplösa, maktlösa och mindre lyckligt lottade i en värld full av lurendrejare och gurun.

Han skriver i en av sina hälsoartiklar att vi människor förlorar perspektivet när vi har det för bra. Vi har fått leva ett bra och lugnt liv ända sedan andra världskriget.

Illusionen av lycka och välmående

När det inte råder brist på någonting och när farorna inte skuggar vår vardag går den mentala utvecklingen långsamt framåt. Vi lever i en illusion av lycka och välmående som vi till varje pris vill upprätthålla, skriver Kettunen.

Läs mer:
Att sakna diagnos

Han påpekar också att vi regelbundet behöver påminna oss om vår egen mänsklighet. När ett riktigt hot mot den egna hälsan uppstår kommer det irrelevanta att förlora sin mening. När fienden bombar den egna hemstaden står vi inte och gnäller om att mjölken vi dricker är livsfarlig. Skulle de 1,5 miljoner barn som årligen dör av sjukdomar som kan förhindras med hjälp av vaccin vara våra egna skulle vi inte ha mage att stå här och gapa om hur oansvarigt det är att skydda dem.

Trendigt med egoism

Så länge vi kan leva i våra egna små inskränkta bubblor behöver vi inte bry oss om vad som händer ute i världen. Det är lätt att bara blunda när det till och med tycks vara trendigt att vara egoistisk idag. Till och med människor i det egna landet behandlar vi vårdslöst, som om de inte hade samma människovärde som oss själva. Men till och med det här lyckas vi blunda för.

I grund och botten drivs människan av sina egna egoistiska känslor, skriver Kettunen. Osjälviska handlingar existerar inte. Det finns alltid en bakomliggande känsla. Må det sen vara hat, kärlek, oro, osäkerhet eller avundsjuka. Vi fattar ändå nästan alla våra beslut utifrån våra egna känslor för att förverkliga våra egna syften.

Vi fyller ett känslomässigt vakuum

När en människa inte själv har upplevt hur det är att leva i skräck eller svår smärta, när en människa aldrig har upplevt riktig sorg och förlust är det lätt hänt att hon försöker fylla sitt känslomässiga vakuum med oväsentligheter. Må det sen vara vaccinering, kolhydrater eller hets mot en folkgrupp. Man lyckas alltid med att hitta en källa dit man kan kanalisera sitt hat och missnöje för att fylla det egna tomrummet. När man inte vet bättre. När man inte varit med om värre. När man har haft det allt för bra.

Läs mer:
Några sjukare veckor

Det är förstås inget fel i att granska sina egna handlingar, men ofta begravs dessa av de egna känsloreaktionerna, skriver Kettunen. Man får svårt att hålla i styr alla sina starka känslor vilket i sin tur gör att man blir mottaglig för alla världens influenser. De egna känslornas håller ett sådant järngrepp om oss att vi inte längre klarar av att vara objektiva och se saker ut ett större perspektiv. Vi låter oss istället influeras av vem som helst och vad som helst och blundar för fakta och verklighet. En massa galningar tar till orda och skriker ut sina egna påhittade sanningar.

Ett fältsjukhus klarar sig inte på homeopati

Plötsligt står vi inför en massa val. Eller så intalar vi oss i alla fall. Det är det intrycket man får när man läser alla absurda skärmselartiklar som helt och hållet saknar grunder.

Om ett riktigt hot uppstår har man bara två val, fly eller fäkta. På ett fältsjukhus klarar man sig inte med homeopati. En tsunami sköljer också över dem som dricker detox-juicer. Krigs- eller cancerdrabbade barn kan inte tänka sig lyckliga. När en jordbävning skakar en hel stad kan ditt liv räddas av en homosexuell, en muslim eller en invandrare, skriver Kettunen. När man befinner sig i verklig livsfara har man inte tid att fundera på oväsentligheter. Men tyvärr går ljuset upp allt för sent för de flesta.

Läs mer:
Lungan i stormen på Youtube

Det egoistiska tankesättet är ett privilegium

Så när vi klagar på margarinet vi har, på vår mjölk eller på våra vacciner som gör att vi kan leva både trygga och mätta liv här bör vi också hålla dem i tankarna vars liv skördas av sjukdomar, vattenmassor och krig. Vi behöver förstå att vårt egoistiska tankesätt är ett privilegium, skriver Kettunen.

Han avslutar sin artikel med ett gott råd som jag verkligen skriver under. Om du blir nöjd och lycklig av att sakta ner ditt liv, eller om du kan somna med ett leende på läpparna genom att äta det som orsakar dig minst känslomässig smärta är det bra. Men dra inta andra med dig.

Fokusera på att göra något till förmån för världen eller gör ingenting. Men kom ihåg att faktum är att förhållandena i världen när som helst kan vändas om, skriver Kettunen till sist. En klok typ den där Timo. Och för er som kan finska rekommenderar jag varmt att ni tittar in på hans blogg Terveysmyrsky.

Källor:

Terveysmyrsky

https://unicef.se/fakta/vaccinationer

http://blogit.iltalehti.fi/timo-kettunen/2015/07/28/minakeskeisyys-jaa-mutavyoryn-alle/

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

  1. Mycket bra! Skriver under! Kan berätta att jag varit i Afrika och såg där en hel del. De undrade alltid hur vi vita, vi europeiska och amerikanska människorna sköter djur bättre än vissa barn i Afrika. Det görs operationer på hundar, kattor, och hästar nästan rutinmässigt. Läkemedel äter/får djur också. Medan vissa barn i Afrika dör i t.ex. lunginflammation för att det inte finns antibiotika, eller så har de inte råd med med det. För att inte tala om operationer. Jag menar då inte att “vi vita” är skyldiga el. gör nåt fel, givetvis ska djur också skötas, jag själv älskar dessutom alla djur, men jag förstår tanken.

  2. Återigen-klockrent.Skulle vilja följa denne Kettunen,men är dålig på engelska också…..han skrive rinte på svenska eller?? Tack Pernilla!

    1. Tack själv! 🙂 Han skriver endast på finska vad jag vet, tyvärr. Man kan ju alltid försöka att översätta sidor direkt i webbläsaren, men det brukar inte bli så bra det heller. Jag följer själv Kettunen så jag ska försöka att nu och då skriva om sådant som han också tar upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *