Jag läste nyligen någonting riktigt sjukt på DN. Den bröstcancerdrabbade journalisten och författaren Annelie Babitz berättar om en sminkkurs som kvinnokliniken på Sahlgrenska erbjuder cancerdrabbade kvinnor. Annelie har själv deltagit i kursen och berättar om den absurda upplevelsen i DN åsikt.

Look good, feel better

Genom att lära sig att sminka sig ska man enligt kursledaren få tillbaka en del av sin kvinnliga identitet som tidigare tydligen satt i brösten, så att man kan känna sig som en hel kvinna igen.

Kursens namn är ”Look good, feel better” och påstås också kunna förstärka kvinnornas immunförsvar.

På kursen sitter cancedrabbade kvinnor i ett stelt konferensrum med produkter från bland annat Dior framför sig. Det är kvinnor som just gått igenom sitt livs värsta mardröm. Kvinnor som är i behov av stöd och hjälp för att kunna anpassa sig till ett nytt liv och en förändrad kropp.

Absurt och förnedrande

Istället ska de sminka sig enligt ett tolv-stegs makeup-program med färger och nyanser som inte alls går ihop med likbleka och uppsvällda ansikten.

Annelie Babitz tycker att det hela är absurt och förnedrande för de cancerdrabbade kvinnorna. Och jag håller med.

Att vara allvarligt sjuk innebär en stor förändring och en stor sorg. När man precis har överlevt en så hemsk sjukdom som cancer behöver man ofta hjälp med att hantera svåra tankar och känslor. Det är viktigt att få prata om det man har varit med om och försöka hitta ett sätt att gå vidare i livet. För många kan insjuknandet bli en ögonöppnare för det som egentligen är viktigt i livet, som till exempel nära relationer och att leva mera medvetet och inte stressa ihjäl sig på jobbet.

Läs också  Hur sover du som är kroniskt sjuk?

I brösten sitter kvinnligheten

Istället får man mitt i det sjuka och absurda höra något ännu mer absurt, att man ska sminka sig hel igen. Att förlusten av brösten är en förlust av kvinnligheten. Allt ska maskeras med smink så att kvinnan igen kan bli ett föremål för begär. För när man ser vacker ut mår man bra. Allt det jobbiga som man behöver prata om ska döljas.

Jag tycker att det här är fullkomligt galet. Visst kan man må bra av att sminka sig och få känna sig lite normal igen, men inte är det sunt att få höra att kvinnligheten har med utseendet att göra och liksom få det bekräftat att brösten och ett sminkat ansikte är det som får dig att känna dig som en riktig kvinna. Och att det är en kvinnoklinik på Sahlgrenska som erbjuder den här kursen till just cancerdrabbade kvinnor gör att det känns ännu mera sjukt.

Bild från Pixabay

Du kanske också gillar
Julen är här i år också. För många kroniskt sjuka är det en av årets
Många rullstolsburna människor får regelbundet skeptiska blickar. Folk har svårt att tro att speciellt unga
Det här är därför en lista på några av de värsta sakerna som en kroniskt
Vi kroniskt sjuka får höra mycket galna saker från vår omgivning. I värsta fall kan
Vad innebär det att acceptera sin sjukdom? Det är något som kroniskt sjuka funderar på
Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara

Annons: