Biverkningar av energidrycker tas inte på allvar

Vi dricker energidrycker som aldrig för. Enligt en dansk undersökning framkom det att hela 42 % av energidryckskonsumenterna upplever obehagliga biverkningar av dryckerna, men det är ingen av dem som verkar tro på att biverkningarna kan vara farliga.

Är du en av dem som tar en energidryck då och då, kanske får lite hjärtklappningar men tänker inte desto mera på det? Eller är du en av dem som köper hem energidrycker till dina barn istället för vanlig läsk på helgen? Då skulle det vara nyttigt att läsa vidare.

Enligt resultaten av en undersökning av danska livsmedelsverket kan energidrycker vara farligare än vi trott. Man undersökte energidrycksintaget bland 3682 danskar i åldern 10-35 år. Den här åldersgruppen anses vara den primära målgruppen för energidryckskonsumtion. Hela 42 % av konsumenterna rapporterar om negativa biverkningar av dryckerna.

Tredubblad försäljning på några år

Sedan 2010 har försäljningen av energidrycker nästan tredubblats från cirka fyra miljoner liter till mer än 11 miljoner liter per år. Man köper också allt större flaskor och burkar. År 2010 bestod försäljningen av 50 centiliters produkter av 15 % medan den 2013 hade stigit till hela 47 %. Och enligt trenden fortsätter försäljningen bara att stiga.

Energidrycker definieras som läsk med tillsatt socker eller sötningsmedel och innehåller mer än 150 g koffein per liter. Många av energidryckerna innehåller 10 – 33 % mera socker än vanliga läskedrycker, vilket också ökar risken för diabetes typ 2, karies och tanderosion vid ett högt intag.

Läs mer:
Avföringstransplantation kan vara framtidens hopp

Högt intag av socker och koffein

Hela 86 % av användarna dricker energidrycker som innehåller socker. De får i sig nästan dubbelt mera sötade drycker jämfört med dem som inte dricker energidrycker.

Bland användarna av energidrycker rapporterade hela 42 % att de har upplevt obehagliga biverkningar så som ångest, hjärtklappningar och insomnia av dryckerna, men de ansåg inte själva att dessa biverkningar var så skadliga att det skulle minska på sitt energidrycksintag.

Föräldrar jämför energidrycker med läsk

I undersökningen framkom också att man under veckodagar dricker energidrycker på jobb och i skolor för att förebygga trötthet och för att känna sig mera energisk. Under helger dricker unga vuxna energidrycker i kombination med alkohol hos vänner, i baren och på fester eftersom de gillar smaken och de upplever att de kan dricka mera alkohol och hålla sig vakna längre. Det är också vanligt att man dricker energidrycker för att prestera bättre i tränings- och sportsammanhang.

Det finns många föräldrar som anser att energidryckerna är helt jämförbara med vanlig läsk och köper hem energidrycker till sina barn till helgen. Enligt undersökningen är det vanligt att 10-14-åringar dricker energidrycker under filmkvällar, dataspelsevenemang och på helger.

Extra farligt för barn och ungdomar

För barn och ungdomar kan energidrycker vara extra farligt. Dryckerna är gjorda för vuxna. Koffeinet som ett barn får i sig i samband med en energidryck är alldeles för stort i relation till kroppsmassan. De kan få problem med sömnen, få skakningar, ångest, hjärtklappning, spasmer, illamående och kräkningar. Dessutom kan de inte hantera mängden socker på samma sätt som en vuxen. Allt detta bör tas på stort allvar och energidryckerna ska hållas utom räckhåll för barn. Läs mera i mitt inlägg om hur ett högt koffeinintag påverkar kroppen.

Läs mer:
Nytt australienskt turbokaffe kommer med hälsovarning

Regelbundet intag riskabelt

De som löper störst risk att drabbas av negativa biverkningar är de som dricker energidrycker regelbundet. Att kombinera dryckerna med alkohol kan i värsta fall leda till hjärtstillestånd. Ungefär en femtedel av användarna kombinerar energidrycker med alkohol och det är inte ovanligt att ungdomar gör det utan att föräldrarna vet om det. Har du en tonåring så bör du hålla koll på vad han eller hon konsumerar.

Enligt samma undersökning kom det fram att de som sitter framför en skärm (TV, dator, pad, konsolspel) mer än fyra timmar per dag har ett högre intag av energidrycker än dem som spenderade mindre tid framför en skärm. De grupper som spenderade mest tid framför skärmen var män/pojkar i åldern 10-19 år, män i åldern 27-35 år och flickor i åldern 10-14 år. Det är alltså mest frågan om en väldigt ung åldersgrupp där föräldrarna kunde ta ett större ansvar för att informera om energidryckernas farliga bieffekter.

Källor:

Sund.nu

Här hittar du till undersökningsrapporten

Bild från pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *