Det är inte alltid lätt att veta vad man ska säga till eller bete sig runt en kroniskt sjuk person. Det finns tyvärr ingen magisk formel eftersom vi alla är olika. En del vill prata om sin jobbiga livssituation och andra inte. De flesta av oss kroniskt sjuka har ändå ett behov av stöd från människorna runt omkring oss.Om man faktiskt vill visa att man bryr sig, trots att man kanske inte känner varandra speciellt bra så finns det många sätt att göra det på.

Här kommer några tips hur man kan göra om man vill visa sitt stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom, kronisk smärta, till deras anhöriga eller till någon som gått igenom något tungt:

1. Hör av dig

När man är sjuk och mår dåligt saknar man ofta krafter och initiativförmåga. Man orkar helt enkelt inte höra av sig, samtidigt som man önskar att någon annan skulle förstå hur tungt man har det. Vi håller ofta inne med vårt lidande eftersom vi är rädda för att belasta andra med vårt sjukdomsältande. Men det är en så stor del av vårt liv att vi behöver få prata av oss. Så ta mod till er och skriv ett mail, ett sms eller ring upp, och bli inte besviken om ni inte får ett svar förrän några veckor senare.

Läs också  Att acceptera sin sjukdom eller inte

Var envisa och fortsätt höra av er, för vi behöver ert stöd i vilken form det än må vara. Det är viktigt att ni kontaktar den sjuke personligen och inte bara hör med hens anhöriga om hur personen mår. Det är inte samma sak att skicka en hälsning via någon annan som att höra av sig till personen i fråga.

2. Skippa kallpratet

Med kallprat menar jag prat om väder och vind, standardfraser där man nästan vet vilka svar som förväntas av en. Ibland känns det nästan som om en del är så obekväma och rädda för att prata om en sjukdom att de försöker stöka undan den saken genom att ställa en snabb fråga i förbifarten om måendet, eller så blir det en ledande fråga eller ett konstaterande som ”Du ser pigg ut idag” eller ”Så du har fått må lite bättre nu va?”

Sedan övergår man till att prata om något helt annat vardagligt igen och den sjuke känner att det inte är någon idé att berätta något desto mera om sitt mående. Snabbt lär man sig vilka som man kan prata med på vilket sätt. Fråga istället på ett seriöst sätt hur personen mår och lyssna på vad personen svarar. Gör inga antaganden om personens mående baserat på vad du ser framför dig eller hur personen låter när hen pratar.

Läs också  Reumatikerförbundets personporträtt av mig

3. Fortsätt hålla kontakten

När man är sjuk har man ofta inte den psykiska orken som krävs för att hålla kontakten med vänner och bekanta. Förvänta er inte att personen orkar hålla kontakten och ta initiativ till att höra av sig eller komma på besök. Var envisa och fortsätt föreslå träffar eller skriv kort eller skicka e-post. Vad som helst så länge ni visar personen att ni finns tillgängliga och inte tänkt låta relationen rinna ut i sanden.

Ofta kan den sjuka känna sig som en svikare när hen inte orkar med besök eller ens tala i telefonen. Det dåliga samvetet kan göra personen ännu mera uppgiven och initiativlös. Så fortsätt att visa att ni bryr er. Det här kan man göra hur bra eller hur dåligt man än känner personen.

4. Kräv inget i gengäld

Var tydlig med att visa att du inte kräver något i gengäld av den sjuke. Visa att du finns där för att stöda utan att personen behöver känna att hen måste orka göra något för dig. Du kanske besöker personen som är sjuk och förväntar dig att hen nästa gång skall besöka dig istället. Eller du kanske bjuder den sjuke på mat men hen ställer in i sista sekund eller verkar inte alls ha lust att komma på besök.

Läs också  Att handla mat - en mardröm för många kroniskt sjuka

Ta inte illa upp. Det får bara den sjuke att må ännu sämre och ger ett ännu sämre samvete eftersom hen känner att hen borde orka med något som hen inte har krafter till. Att ha fysiska krafter för att orka träffas eller prata betyder inte att man psykiskt orkar med en träff eller ett telefonsamtal.

Det här var bara några tips på saker ni kan göra för att närma er någon som är sjuk eller mår psykiskt dåligt. Det gäller att ta mod till sig och bara våga, och framför allt att vara envis och inte kräva något tillbaka.

Har ni flera tips på vad man kan göra för att stöda en utsatt person så får ni gärna kommentera.

Du kanske också gillar
Det här är därför en lista på några av de värsta sakerna som en kroniskt
Vi kroniskt sjuka får höra mycket galna saker från vår omgivning. I värsta fall kan
Vad innebär det att acceptera sin sjukdom? Det är något som kroniskt sjuka funderar på
Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara
Att övertänka är självtortyr. Men det är också en naturlig försvarsmekanism. Att övertänka kan skada
Det här är några saker jag önskar att jag visste när jag insjuknade i en