Det finns många missuppfattningar och förutfattade meningar om psykisk ohälsa. Många tror att man måste se bedrövad och tårfylld ut, vara folkskygg och osocial och undvika ögonkontakt. Sanningen är den att psykisk ohälsa kan se ut precis hur som helst.

Jag tog initiativ och frågade i några stödgrupper för psykisk ohälsa om någon kunde tänka sig att skicka in ett foto på sig själv för att kunna ge en bättre uppfattning åt folk om hur psykisk ohälsa kan se ut. Till min stora glädje fick jag in cirka 100 bidrag!

Människorna på de här bilderna lider av allt ifrån depression, ångest, bipolär sjukdom, panikångest, självmordstankar med mera. Allt man bara kan tänka sig finns representerat i dessa kollage.

Psykisk ohälsa går inte att urskilja

Kan du gissa vem på bilden som precis genomlevt sitt livs mest ångestfyllda dag, eller vem som precis tänkt begå självmord? Känner du igen en depression på basen av vad du ser? Kan du gissa vem som har sagt vad när du läser citaten nedan?

Sanningen är den att psykisk ohälsa kan se ut hur som helst. Du kan aldrig veta hur dåligt en person mår på insidan genom att bedöma dennes utseende eller dra slutsatser på basen av vad de säger eller hur de beter sig.

Läs också  De 10 mest frustrerande sidorna av kronisk sjukdom

Därför ska du aldrig någonsin döma någon på basen av vad du ser. Du ska inte heller leta efter potentiella sjukdomsbedragare eftersom det är helt omöjligt att veta hur dåligt någon mår om personen inte berättar det för dig.

Vi måste få bort stigmat och de förutfattade meningarna om psykisk ohälsa. Tack för alla som har varit med och bidragit till det här inlägget!

Här är 100 ansikten av psykisk ohälsa

 

Följ Lungan i stormen på Facebook

Du kan följa Lungan i stormen på Facebook för att få de senaste inläggen om livet med kronisk sjukdom och psykisk ohälsa direkt i ditt nyhetsflöde!

Du kanske också gillar
Jag har under åren i många sammanhang stött på diverse hurtiga hejarop som är menade
Att oroa sig nu och då är normalt. Om man däremot under ett halvt år
Dystymi är ett depressionstillstånd som varar flera år och som ofta missas av sjukvården. Vid
Det fysiska måendet hänger starkt ihop med det psykiska måendet. Ibland mår vi dåligt så
Psykisk ohälsa är väldigt vanligt idag. Ändå är vi dåliga på att se när någon
Under de senaste åren har media fått antidepressiva läkemedel att framstå som verkningslösa tabletter. Man

Annons: