Har du någonsin råkat ut för en manipulator? Skulle du känna igen en sådan om du råkade ut för en? Jag har råkat ut för flera sådana personer i mitt liv. Därför tänkte jag informera dig lite mera om vad manipulation egentligen innebär och hur man känner igen en manipulator.

En manipulator är en person som försöker få dig att känna på ett speciellt sätt för att få dig att agera enligt sitt eget önskemål. Allt detta i ett försök att få något av dig utan att klart och tydligt säga vad det är.

En manipulator utnyttjar dina svaga punkter

I en relation som bygger på öppenhet och respekt är man öppen med vad man vill ha av den andra parten. Vill man ha något av en person så frågar man öppet om det och berättar vad man vill ha. Om den andra personen sedan säger nej så respekterar man personens rätt att säga nej och rätten att själv bestämma över sitt liv, sina saker, känslor och beteende. Man respekterar varandras gränser.

En manipulator däremot försöker få dig att göra saker som gagnar henne/honom genom att få dig att känna dig dålig på olika sätt. Vanliga saker som en manipulator försöker använda sig av är:

– dina skuldkänslor
– din pliktkänsla
– dina rädslor

En manipulator är skicklig på att ta reda på vilka svaga punkter en människa har. Är du en osäker person som är rädd för att inte duga eller vara omtyckt kan manipulatorn använda sig av det. Nekar du till att göra något kan manipulatorn t.ex. säga ”Vissa tycker att du är konstig när du inte tackade ja till det ena eller det andra” eller ”Vad skall folk tycka om du beter dig på det viset?”. Manipulatorn försöker använda sig av din rädsla för att inte bli omtyckt.

Ett annat exempel på manipulation kan vara när en äldre person försöker få dig att känna dåligt samvete för att du inte hjälper hen med något. ”Jag klarar mig nog trots att min ledgångsreuma har blivit värre nu de senaste åren. Bry dig inte om mig, jag förstår att du har mycket att göra nu för tiden.”

Om du har en stark pliktkänsla försöker manipulatorn få dig att känna dig som en svikare eller som en lat och slarvig och ansvarslös person.

Manipulatorn fyller dig med negativa känslor

Manipulatorn försöker fylla dig med negativa känslor på ett skickligt sätt som du inte ens märker av. På något vis får hen dig att känna dig dålig. När du sedan är fylld med negativa känslor så är du mycket lättare att manipulera. Du börjar göra saker som egentligen går mot din vilja eftersom du annars känner dig oduglig eller som en svikare, och så vill du ju inte känna. Manipulatorn har lyckats få dig dit hen vill genom att använda sig av dina känslor.

Om du i grunden är en väldigt snäll, välvillig och lite naiv person är du ett lätt offer för en manipulator. En manipulator samlar information om dig och dina svaga punkter och använder sig sedan av informationen för att få dig att känna dig dålig.

Några varningstecken för om du hamnat i klorna på en manipulator:

1. Du har en vag känsla av att något inte stämmer. Du kanske känner att personen inte går att lita på helt och hållet. Samtidigt kanske personen står dig nära och annars är trevlig så det är svårt att tro på att hen verkligen försöker manipulera dig.

2. Personen använder sig av vaga uttryck så som att ”Vissa tycker att du sviker dem när du säger nej” Man vet inte säkert vilka ”vissa” är. Manipulatorn kan också plötsligt ändra sig och förneka att hen sagt vissa saker.

3. Om du konfronterar manipulatorn vänder hen allting emot dig och du får skulden för allt. Att reda ut saker och prata öppet om dem är oftast omöjligt.

4. Efter att ha haft kontakt med manipulatorn känner du dig som en ”dålig” människa. Du kan känna dig orolig, ha dåligt samvete, ängslig, som en svikare, lat, osäker, ful m.m.

5. Du tackar ja till saker p.g.a. dina rädslor. Du fattar förhastade beslut och gör saker som egentligen är mot din vilja. Du gör saker som du ångrar och mår dåligt över senare. Du känner att allting har gått väldigt fort.

Har du erfarenheter av den här typens människor? Det skulle vara intressant att höra om dina erfarenheter. Hur har du hanterat en manipulator?

*Bild från Pixabay

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter