Döm inte en tystlåten person för fort

Har du någon gång försökt starta en vänlig konversation med en annan människa och inte fått så mycket till svar? Personen kanske knappt hälsade tillbaka när du sa hej. Din första reaktion kanske var att det där måste vara en oförskämd och otrevlig människa. Du försöker starta en vänlig vardaglig konversation och personen visar knappt ett intresse.

Du kanske på din höjd kan få en kort mening som svar. Du känner dig som om du kört in i en återvändsgränd och överger konversationen snabbt. Sedan går du hem och tänker att du aldrig mera ska försöka prata med den där idioten. Lika gärna kan du prata med en vägg.

Döm inte för fort

Tanken slår dig aldrig att det kanske finns en naturlig förklaring till varför du inte fick det gensvar av personen som du väntat dig. Det är faktiskt så att möjligheten finns att den här personen faktiskt blev innerligt glad för att du tog dig tid att prata. Kanske önskade att personen innerligt att hen skulle ha kunnat svara dig bättre och visa sin uppskattning för dig på ett bättre sätt, men bara inte kunde eftersom hen lider av social ångest eller social fobi.

Wikipedia beskriver det så här:

”Social fobi är en ångeststörning där individen upplever obehag eller rädsla i eller inför sociala situationer. Social fobi finns i två olika former, generell social fobi och specifik social fobi. I den generella typen upplever individen ångest i närvaro av andra människor, i den specifika typen uppkommer ångestreaktionerna vid vissa situationer, till exempel då personen ska hålla ett föredrag. Diagnosen kategoriseras som ett ångestsyndrom. En person med social fobi försöker ofta undvika sociala situationer på alla möjliga vis. Man ska inte förväxla social fobi med vanlig blyghet; social fobi är ett verkligt handikapp som förhindrar den drabbade att leva ett normalt liv.”

Feltolkad och idiotförklarad

En person som lider av ångest i sociala situationer har det inte lätt. Nervositeten kan vara riktigt förlamande och göra så att hjärtat skenar iväg. Ångesten över att inte veta vad man ska säga kan tar ofta helt och hållet över. Man kan vara livrädd för att verka eller låta konstig eller onaturlig. Man kan bära med sig massvis av negativa erfarenheter av att bli missförstådd, feltolkad och idiotförklarad.

Det här kan vara ett riktigt handikapp för dem som lider av det. I värsta fall kan det leda till både depression och isolering. För en person med riktig stor social fobi kan det till och med vara jobbigt att göra vardagliga saker som att handla, åka buss och gå i skolan.

Ha tålamod

Själv har jag varit väldigt blyg och haft en väldig scenskräck som många gånger orsakat panikångestattacker. Men jag har aldrig lidit av någon allvarlig form av social fobi. Däremot har jag  märkt att det funnits sådana omkring mig, och på något vis har jag alltid tyckt synd om dem, fastän de säkert inte vill att man ska tycka synd om dem. Vem skulle tycka om det egentligen?

Jag har försökt att inte vara dömande i sådana situationer. Oftast har det visat sig att när man tar sig tid för att prata och visar att man har tålamod och ett genuint intresse för kontakt så kan de plötsligt öppna sig för en och vara hur trevliga och roliga som helst.

Så var inte så snabba med att döma någon som verkar tyst, tråkig och butter. När folk börjar sprida rykten om att hen är otrevlig och arrogant leder det bara till att personen kryper ännu längre in i sitt skal och mår ännu sämre. Man ska inte alltid lita på sitt första intryck. Det är mycket vanligt att människors sociala ångest misstolkas som ointresse. Kom ihåg det.

Bild från Pixabay

7 Gillade du inlägget?

Pernilla Bergman

Lungan i stormen är en sajt som erbjuder kamratstöd för kroniskt sjuka. Här hittar du inspirerande artiklar om hälsa, med stort fokus på hur det är att leva med en kronisk sjukdom och psykisk ohälsa. Jag vill förmedla att det är okej att vara sjuk! Ingen ska behöva skämmas för eller smyga med sitt psykiska eller fysiska illamående.

4 reaktioner till “Döm inte en tystlåten person för fort

 • 24 februari, 2017 kl. 01:30
  Permalink

  Fast vissa har ett socialt ointresse. Jag är själv en butter person som inte kan förställa mig. Gillar jag någon kan jag vara trevlig men mot ytligt folk är jag ofta tystlåten och butter. Och jag vill inte alls prata med dem då. Jag tycker de kan prata med nån annan.

  Svar
 • 25 februari, 2017 kl. 16:26
  Permalink

  Är man mycket ensam som jag är blir man lätt lite folkskygg. Håller mej mest hemma. Träffar min familj,föräldrar och min syster med familj. Vet inte vad jag ska prata med om jag träffar okända människor. Jobbar inte eller studerar har inte familj sånt som folk brukar prata om.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.