11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

Narcissister, vilka är dom och hur känner man igen dem? Att leva ihop med en narcissist kan vara väldigt dränerande på mentala krafter. I början av förhållandet kan narcissisten hålla dessa drag av sig själv i skuggan och rent utav övertyga dig om att du är det bästa som hänt i hens liv. Sakta men säkert märker du att du går omkring med skuldkänslor som du inte vet varför du fått. Allt som går dåligt i förhållandet, minsta lilla sak verkar vara ditt fel.

Här är en kort definition på narcissistisk personlighetsstörning:

Narcissistisk personlighetsstörning är en personlighetsstörning som kännetecknas av narcissistens extrema känsla av självhävdelse, bristande självkännedom, överdriven självkänsla, överskattade självbild, sitt stora behov av att befinna sig i centrum, och brist på empati. Denna patologiska narcissism skiljer sig från den naturliga narcissismen vi alla bär på, känslan av att vilja vara omtyckt.” -Wikipedia

Här kommer några tecken på att du lever ihop med en narcissist:

1. De isolerar dig från dina vänner

Projektion är ett av de vanligaste igenkänningstecknen för en narcissist. De anklagar dig för saker som de själva gör sig skyldiga till, som t.ex. otrohet. Du får frågor vart du än ska. ”Vart är du på väg? Du besökte ju honom förra månaden?” Reser du någonstans kan det bli ännu mera anklagelser. Tid som du spenderar ifrån narcissisten betyder att de går miste om din uppmärksamhet.

2. De försöker vända dig emot andra

Narcissisten kan dra till med rena lögner om vad folk sagt om dig. De kan t.ex. ljuga om att vänner sagt att du inte är bra för narcissisten. När du sedan ställer vännerna till svars förnekar de att de någonsin skulle ha gjort sådana uttalanden. Narcissisten anklagar dig i sin tur för att ha haft mage att fråga ut vännerna och säger att det är självklart att de ljuger för dig om en sådan sak. Det här är ett sätt för narcissisten att försöka få kontroll över dig och försöka isolera dig från omvärlden och få dig att tvivla på ditt egenvärde.

3. Regler gäller dig, inte narcissisten själv

Narcissisternas behov är en bottenlös damm. Allt vänds till ditt fel. Har narcissisten varit otrogen är det p.g.a. att du inte har ägnat dem tillräckligt mycket uppmärksamhet. Du blir anklagad för att ha spenderat för mycket tid med vänner, familj, barn och så vidare. Narcissisten pekar ut dig som skyldig till allt, utan att försöka reda ut problemen som man gör i ett normalt förhållande.

4. Du är aldrig tillräckligt bra

”Det är ditt fel” är ett vanligt påstående som narcissisten häver ur sig. När den första förälskelsefasen i förhållandet är över börjar narcissisten försöka förbättra dig på olika sätt. Hen släpper ur sig kommentarer om ditt utseende, dina vanor, vad som helst, mera eller mindre diskret. Allt vad du är och vad du gör kritiseras hårt av narcissisten.

5. Du får betala dyrt ifall du försvarar dig själv

Räkna med att du får betala dyrt ifall du vågar stå upp för dig själv när du anklagas för något som du inte gjort dig skyldig till. Bryter du mot

regler som narcissisten satt upp lär du märka det. Bryter du mot reglerna en gång till kan du bli attackerad än värre i form av verbala fula attacker eller rent av med fysiskt våld.

6. Livet är en ständig tävling

Om narcissisten får reda på att du t.ex. är bra på att sjunga börjar hen sjunga i ett band. Är du sjuk blir narcissisten plötsligt mycket sjukare. De påstår sig vara bättre på saker än vad du är och kan påpeka detta högt inför dig och andra. Att vara sämre än någon annan är inte ett alternativ för narcissisten.

7. Utseendefixering

En narcissist kan spendera ändlösa timmar på att försöka se bra ut. De kan spendera en evighet framför spegeln. En narcissist kan knappt passera en spegel utan att titta in i den och försäkra sig om att hen är den mest attraktiva personen i rummet. De får inte nog av självbeundran.

8. De påstår att andra är ute efter att skada dig

En narcissist skyller på andra människor för allting. De kan prata nedlåtande om andra och anklaga dem för att vara elaka och hänsynslösa. Allting är alltid alla andras fel och aldrig narcissistens eget.

9. De talar nedlåtande om sina ex

När någon talar nedlåtande och fult om sina ex partners så har du ett tydligt varningstecken för en narcissist. De kan berätta historier från sina tidigare förhållanden där den andra parten beskylls för allt som var fel.

10. De vägrar tala med dig

Utan att veta vad du har gjort kan narcissisten bara sluta prata med dig. Det är vanligt att man i normala förhållanden behöver en liten time-out innan man talar med varandra, men det är inte det som menas i det här fallet. Narcissen använder den här tekniken för att få kontroll över dig och situationen. Du är för det mesta helt omedveten om vad du har gjort för fel i narcissistens ögon.

11. Dina behov möts med tystnad

En narcissist kan helt ignorera saker du ber om hjälp med. Om du frågar om hjälp med något kan de sitta helt tysta och välja att inte svara eller kort säga att dom skall hjälpa dig, men sitter sedan bara kvar på soffan utan att lyfta ett finger. Det är ofta en tydlig skillnad på vad en narcissist säger och vad hen gör. Var uppmärksamma där!

För mera läsning om narcissism rekommenderar jag inlägget 80- och 90-talisterna – tidernas självkäraste generation.

Källa: Psychology Today

Pernilla Bergman

Lungan i stormen är en sajt som erbjuder kamratstöd för kroniskt sjuka. Här hittar du inspirerande artiklar om hälsa, med stort fokus på hur det är att leva med en kronisk sjukdom och psykisk ohälsa. Jag vill förmedla att det är okej att vara sjuk! Ingen ska behöva skämmas för eller smyga med sitt psykiska eller fysiska illamående.

8 reaktioner till “11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

 • 28 oktober, 2017 kl. 19:38
  Permalink

  Vilket bra inlägg, jag lever med en tväräkta narcissist sedan 2 år tillbaka men jag vet inte hur länge jag skall orka innan han tryckt ner mig i avgrunden!

  Svar
 • 17 november, 2017 kl. 17:27
  Permalink

  Jag levde till och från med en narcissist, det slutade med att han försökte döda mig. Jag har fått men för livet, medan han fått fortsätta sitt ”liv” med att ödelägga andras liv kvinnor som män. Det är så orättvist. Jag förstod först inte vad som hände dom här åren, men nu är jag påläst, och vet att jag inte bär NÅGON skuld I det hela. Medan det fortfarande ”mals” I hans kretsar och samhälle. Jag var tvungen att flytta därifrån. Men dom gör allt för att förstöra mig och mitt ”kommande liv”. Men det kommer dom aldrig att lyckas med!

  Svar
 • 16 december, 2017 kl. 23:46
  Permalink

  Det här med att narcissisterna vill få en ur balans ständigt, jag jobbade med en som skällde ut mig efter noter om ett ord jag hade sagt i en mening. När jag sen frågade i vilket sammanhang jag hade sagt det, alltså ett ord jag aldrig använder i mitt språk så kunde han inte ge något svar. När jag sen inte berättade om mitt liv eller mig till honom så kom han inte på något han kunde vända mot mig, så han sökte efter ny personal utan att våga säga det till mig som jobbade där utan fick höra det av andra i min stad som kände honom. Jag lämnade in nyckeln, slutade omgående och är lättad att slippa eländet.

  Svar
 • 14 februari, 2018 kl. 02:14
  Permalink

  Tack för den här texten, har levt tillsammans med en person jag älskat o hatat i 17 år och hela tiden försökt se anledningar och svar till varför han plötsligt har haft den här personligheten… varvat med att vara en lugn Ja sägande person …dock aldrig engagerad….. förutom i andra. Jag tror att allt som står här har jag levt med….. och skulle idag kunna dra 1000 exempel på. Det tar lång tid tror jag att lära känna en äkta narcissist. Min fd kan som tex i helgen delta i en bekants sökande efter sin dotter som rymt… och faktiskt vara 100% om inte 200% hängiven att visa sitt engagemang… ( därför jag inte förstått), för att sedan några timmar senare sitta och säga till mig när jag säger att jag har bäddat rent osv….fast har väntat på att påslakanen ska torka hela kvällen så de kanske vi kan fixa tillsammans” svara mig, ” då har du inte bäddat rent, eller?! och jag säger snällt att jo men förrutom att jag vill de ska torka helt, och han avbryter mig med, då kan jag lika gärna sova i smutsiga som de var, det hade varit MYCKET bättre….
  Det här är ett liiitet exempel…. men som jag tror säger mycket i skillnaden på hur personen visar sig.

  Svar
 • 21 mars, 2018 kl. 07:33
  Permalink

  Vill sända er massor med styrka. Känner medlidande med er.. Själv sitter jag här som ett frågetecken. För det enda jag gjorde var att ifrågasätta varför han förändrades utan en förklaring. Och när mitt tålamod rann ut och jag verkligen sa ifrån . Så var projiceringen inte nådig. Allt var mitt fel till och med ”lögner” skulle jag försöka stå till svars för .Det finns verkligen inte tillstymmelse till eget ansvar enbart skuld beläggning.

  Svar
 • 26 mars, 2018 kl. 23:16
  Permalink

  Jag blir trakasserad och förnedrad dagligen av mitt ex som av 99,99% säkerhet är narcissist. Vi har ett gemensamt barn sä tyvärr kan jag inte blockera hen ur mitt liv hur mycket jag än hade velat.

  Vi separerade för tre år sedan. Trots att det var hen som sa orden var det jag som blev glad inombords när vi gick skilda världar. Förhållandet har jag förträngt för att mitt ex under tre års tid förvrängt hela förhållandet så att jag inte vet vad som är på riktigt eller på låtsas. Hen har fått mig att tro att jag hade en plan som ville skaffa barn, plugga färdigt och sen dra. Manipulera är hen världsbäst på. Hen kallar mig tjuv, värdelös, inte värd mitt barn osv samtidigt så vill hen att jag ska tycka synd om och ta hand om vårt gemensamma barn när hen inte mår bra. Jag tar gärna hand om mitt barn men inte för att hen vill att jag ska tycka synd om hen. Om vi hade haft ett samarbete hade saken sett annorlunda ut.

  Svar
 • 26 april, 2018 kl. 18:32
  Permalink

  Jag har levt med en narcissist i 7 år. Förlorat alla mina vänner, familj, ekonomi. En son på 3 år som jag försöker rädda, men svårt, hon manipulerade mig i åratal så hon kan spela in och ha ”bevis” om vilken dålig människa jag ”är”.
  Må gud hjälpa oss alla som drabbats av narcissister.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.