Psykisk ohälsa


Psykisk ohälsa
Jag har under åren i många sammanhang stött på diverse hurtiga hejarop som är menade för att trösta och stötta folk som mår dåligt. Tänkte skriva lite om vad jag tänker och tycker om sådant.

Artikel, Psykisk ohälsa
Att oroa sig nu och då är normalt. Om man däremot under ett halvt år eller mer går omkring och känner sig ångestfull och orolig för många saker samtidigt, utan att kunna hantera oron kan det vara frågan om GAD (generaliserat ångestsyndrom). Det är mer än bara vanlig oro och det bör tas på allvar. Ingen ska behöva leva med ständig ångest när hjälp finns att få. Här får du lära dig mera om GAD.

Artikel, Psykisk ohälsa
Dystymi är ett depressionstillstånd som varar flera år och som ofta missas av sjukvården. Vid dystymi har man depressionssymptom, men de är inte lika många och intensiva som vid en egentlig depression. Detta är ett tillstånd som bör tas på allvar eftersom den totala sjukdomsbördan kan bli väldigt stor.

Artikel, Psykisk ohälsa
Det fysiska måendet hänger starkt ihop med det psykiska måendet. Ibland mår vi dåligt så länge att vi helt enkelt blir vana med det, och inser inte att vi behöver hjälp med att hantera våra tankar. Som människor är vi helheter. Det är lika viktigt att vårda det psykiska som det fysiska eftersom båda påverkar varandra.

Artikel, Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är väldigt vanligt idag. Ändå är vi dåliga på att se när någon mår dåligt. Jag frågade några personer som lider av psykisk ohälsa om de kunde berätta om hur man märker på dem att de mår psykiskt dåligt.

Artikel, Psykisk ohälsa
Staffan Nylund driver bloggen Lite speciell. Han skriver öppet och modigt om hur det är att vara hemmapappa och lida av svår ångest. Här kan du läsa mera om Staffan och hans blogg. Han svarar också på några snabba frågor om sig själv.

Psykisk ohälsa
Under de senaste åren har media fått antidepressiva läkemedel att framstå som verkningslösa tabletter. Man har påstått att placebo har lika god effekt. Nu slopar svenska forskare detta påstående och hänvisar till nya bättre genomförda studier. Det är väldigt beklagligt att folk har blivit rädda för dessa läkemedel. Folk som verkligen skulle behöva hjälp vågar inte ta emot den. Här berättar jag min egen historia och vad det är som gjort att jag varit skeptisk till antidepressiva läkemedel, och hur det påverkat mitt liv.

Artikel, Psykisk ohälsa
Genom tiderna har människan haft en massa teorier om vad depression egentligen är. Trots att vi har modern teknologi och skickliga forskare som kunnat konstatera att depression är en sjukdom, liksom astma och diabetes råder det ännu en hel del förutfattade meningar. Här kommer därför de vanligaste myterna om depression, tätt följda av fakta.

Artikel, Psykisk ohälsa
Det är vanligare att man uppmärksammar de psykiska symptomen på ångest, men visste du att kronisk ångest också kan ge fysiska symptom? Här är en lista på åtta fysiska symptom som kan vara tecken på att du lider av kronisk ångest.

Psykisk ohälsa
En av de allra lömskaste och mest svårupptäckta formerna av depression är den leende depressionen. De som lider av den här depressionen kan utåt verka hur glada som helst. De är ofta också själva helt omedvetna om sin depression.

Artikel, Psykisk ohälsa
Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av psykisk ohälsa.

Artikel, Psykisk ohälsa
Här är 15 konkreta och praktiska tips för att ta dig ur ångestens klor när den griper tag om dig som värst!

Artikel, Psykisk ohälsa
Har du en vän som är deprimerad och du vet inte riktigt vad hen skulle uppskatta att få i julklapp. Här kommer en lista med några enkla saker som kan betyda väldigt mycket för en person som kämpar med någon form av psykisk ohälsa.

Artikel, Psykisk ohälsa
Råkade hitta till en intressant blogg, ”En psykiaters funderingar” heter den och drivs av Niklas. Han är som bloggnamnet säger

Artikel, Psykisk ohälsa
Många talar om att de är utbrända, lider av utmattningssyndrom eller utmattningsdepression. En del säger att de har gått in i väggen eller fått burnout. Är du vilse i denna diagnosdjungel? Lär dig vad som är vad i det här inlägget.

Artikel, Psykisk ohälsa
Sara Andersson och Victoria Nilsson driver podden Fallfrukt som handlar om psykisk ohälsa. De är själva sjukskrivna på grund av psykisk

Artikel, Psykisk ohälsa
Mäns depressioner är underdiagnostiserade eftersom deras depressionssymptom ofta skiljer sig från kvinnors. Här kan du läsa om hur du känner igen en nedstämd eller deprimerad man.

Artikel, Psykisk ohälsa
Jag lever sedan många år tillbaka med en kronisk sjukdom som orsakar lungblödningar. Sjukdomen som gör sig påmind varje dag är en utmaning att leva med och orsakar mig mycket ångest. Ovissheten som jag tvingas leva i både när det gäller hälsan och att få ekonomin att gå runt har lett till en konstant depression. Det här är min depressionshistoria.

Artikel, Psykisk ohälsa
Alldeles nyligen bloggade Sandra Jönsson som driver sajten Bättre hälsa om ett tema som jag själv hade tänkt ta upp.