Kronisk sjukdom


Artikel, Kronisk sjukdom
Att prioritera sin egen hälsa är det allra viktigaste när man lider av en kronisk sjukdom. Tyvärr resulterar det ofta i att man blir impopulär bland vänner. Det här är några saker som folk ofta inte tycker om att kroniskt sjuka gör för sin hälsas skull.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att gå odiagnostiserad kan förstöra en människas liv, på flera sätt. För att få vård och ekonomiskt stöd måste man passa in i en norm. En väldigt stor grupp människor passar inte in i normen. Vi är många som fått livet förstört på grund av system som inte fungerar och för att vi inte ses som individer.

Artikel, Kronisk sjukdom
Forskare har undersökt sambandet mellan testosteron och skydd mot autoimmuna sjukdomar och gjort en intressant ny upptäckt. Det här är en ledtråd som kan hjälpa oss förstå varför kvinnor drabbas mest av autoimmuna sjukdomar. Det är ett litet steg mot bättre behandlingar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag frågade kroniskt sjuka om vad de finner tröst i när de mår dåligt. Det här är en sammanställning över alla svar jag fick. De här sakerna finner kroniskt sjuka mycket tröst i.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla har vi sett och läst om den svårt sjuka människan som hurtigt och modigt tar sig igenom sin sjukdom. Det krävs bara några piller för att den välsminkade människan på tv hoppar upp ur sängen och lever på som vanligt. Den största delen av det vi hör och ser om sjukdom i media är en väldigt förvrängd bild av verkligheten. Här kan du läsa om konsekvenserna det kan innebära.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka behöver bli sedda, hörda och förstådda. Vi måste få tala ut om våra sjukdomsupplevelser. Men ibland sjunker vi in i en allt för stor sjukdomsbubbla. Vi blir bittra på omvärlden och isolerar oss allt mer på grund av fysiskt och psykiskt illamående. Men det är inte alltid så hälsosamt att förstärka bubblan. Vi behöver också bjuda in andra till vår bubbla för att kunna bli förstådda.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 8 tips på hur du bättre kan förbereda dig inför ett läkarmöte, så du slipper känna dig så besviken och frustrerad efteråt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi går alla igenom kronisk sjukdom på olika sätt. Här beskriver jag 5 vanliga faser som många kroniskt sjuka går igenom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Något som ofta skapar missförstånd och förvirring hos människor är när vi kroniskt sjuka inte hör av oss. Många drar slutsatsen att vi vill bli lämnade ifred och att vi själva hör av oss när vi orkar. Men så är det lång ifrån alltid.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns många sjukhusrutiner som är obehagliga. Här berättar jag om några som jag tycker är speciellt jobbiga.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka har genom åren som stamkunder på sjukhus hunnit snappat upp en hel del. Vi beter oss ofta på ett lite annorlunda sätt, och vi blir också ofta bemötta på ett lite annorlunda sätt. Det här är 10 saker som vana patienter gör. Ta det med humor!

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag blir väldigt upprörd när jag läser skriverier där det påstås att dödssjuka kan bli friska bara de skulle ta sitt ansvar över den egna hälsan. Att hopplöshetskänslor bara gör dig sjukare, att läkarna är så gott som idioter och att mediciner målas upp som något farligt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka mår bättre på sommaren, men en stor del av oss mår både fysiskt och psykiskt mycket sämre på sommaren. Här får du veta varför.

Artikel, Kronisk sjukdom
Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av kronisk sjukdom!

Artikel, Kronisk sjukdom
Ett uttryck jag stött på ofta som kroniskt sjuk är att man ska gilla läget. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad det betyder. Ska man faktiskt gilla läget, om man verkligen inte gillar det? Vad betyder uttrycket för dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag har blivit opererad totalt sju gånger. Här berättar jag lite om mina egna upplevelser och om hur det egentligen går till när man blir opererad.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla har vi motgångar i livet, men som kroniskt sjuk har man motgångar så gott som varje dag. Här är fem tips som kan hjälpa dig att må lite bättre och orka ta dig igenom livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka har genom åren berättat för mig om att vännerna sakta men säkert försvinner när kronisk sjukdom kommer med i bilden. Det är sorgligt, men faktiskt sant. I alla fall för en stor del av oss kroniskt sjuka. Den här artikeln är ett litet sammandrag av upplevelser kroniskt sjuka berättat för mig om hur vänskaran krymper när man inte kan och orkar som förut.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka mår psykiskt dåligt, men har ingen att prata om det med. Läkarna som har sina specialområden är ofta för stressade för att tala med sina patienter om hur de mår psykiskt. Helhetssynen fattas. Dessutom är många kroniskt sjuka livrädda för att få en psykstämpel och inte bli tagna på allvar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag har startat en kamratstödsgrupp på Facebook för kroniskt sjuka och deras anhöriga. I gruppen är det tänkt att vi pratar om både det som är svårt i våra liv och om det som är bra. Alla stöttar alla. Jag har på känn att det blir en ärlig, empatisk och trevlig grupp där man kan diskutera alla aspekter av kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 6 tröstande saker som du kan säga till någon som är kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att läsa en bok när man är kroniskt sjuk kan göra gott för både den fysiska och psykiska hälsan. Det kan hjälpa för att skingra orostankarna och få dig att slappna av kroppens alla muskler. Läs om biblioterapi och hur böcker har hjälpt mig att ta mig igenom jobbiga tider i livet.

Kronisk sjukdom
Här finns Reumatikerförbundets personporträtt av mig att läsa online.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att hitta sig själv och sin balans i livet som kroniskt sjuk är en stor utmaning. Många försummar den egna hälsan och har svårt för att ta till sig i hur stor utsträckning den kroniska sjukdomen påverkar livet. Att ta hand om sig själv ses ofta som själviskt, men är av stor betydelse att lära sig för att må bättre trots en svår sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Gnälla, klaga, älta, frossa i sjukdomar och hypokondriska tankar. Kan det bli för mycket av sådant?

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är fem saker som hela tiden händer i fiktiva tv-serier om sjukhus som sällan eller aldrig händer i det verkliga livet. Hur verklighetstrogna tycker du att tv-serierna är?

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 10 viktiga må bra-tips för dig som lider av en kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
En kronisk sjukdom är lömsk på många sätt. Förutom att få oss att lida fysiskt vill den också smyga in i våra hjärnor och förgifta våra tankar. Sakta men säkert försöker sjukdomen ta över och styra och ställa som en enväldig härskare i våra huvuden om vi inte ser upp.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 31 viktiga saker att komma ihåg som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kronisk sjukdom kan vara både fysisk och psykisk. Ofta både och. Här kommer sju nyttiga hanteringsstrategier för dig som lider av kronisk sjukdom och depression.

Artikel, Kronisk sjukdom
Hur mycket kan eller får man som anhörig lägga sig i en kroniskt sjuk människas liv? Det är en mycket svårbesvarad fråga som vi behöver diskutera mera.

Artikel, Kronisk sjukdom
I den här videon funderar jag och min man på hur ett kärleksförhållande påverkas av att den ena lider av en kronisk sjukdom. Det blir en ärlig och djup konversation som avrundas med tips på vad man kan göra för att kärleksrelationen ska blomstra och må bra trots svår sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att få livet invaderat av en allvarlig kronisk sjukdom får vem som helst ur gängorna. Det tar tid att vänja sig vid tanken att livet inte blev som man hade tänkt sig. Det här är fem tips som kan hjälpa dig en bit på vägen.

Artikel, Kronisk sjukdom
Hjärndimma, hjärntrötthet, mental trötthet eller fatigue? Begreppen är många och dimmiga men något som kroniskt sjuka har nytta av att veta, eftersom trötthet är mycket vanligt förekommande hos kroniskt sjuka, speciellt i samband med autoimmuna sjukdomar. Det här är en guide i djungeln av termer.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk begränsas man inte bara av sin nedsatta hälsa, utan också av myndigheter och instanser. I det här videoinlägget pratar jag om saker i livet som kanske framstår som självklara för friska människor, men som många kroniskt sjuka berövats.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att hitta lugnet när man lider av en kronisk sjukdom är inte alltid så lätt. Ibland funkar inte de vanliga knepen man använder för att minska sin stress. Här kommer därför en lista med åtta annorlunda knep för att lindra stress, oro och ångest.

Artikel, Kronisk sjukdom
Methotrexate är verkligen en fantastisk medicin, men tyvärr kommer den med fantastiskt tråkiga biverkningar också. Ta en titt på mitt videoinlägg för att få veta mera om medicinen som används för att behandla autoimmuna sjukdomar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att vara kroniskt sjuk är allt annat än lätt. För att ta sig igenom vardagen behöver vi ta utav kraftreserver som vi egentligen inte har. Hälsokontot går ständigt på minus, men ändå klarar vi på något konstigt sätt av att fortsätta vardagen. Hur är det möjligt? Här är fem hemligheter om oss kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att få en allvarlig sjukdomsdiagnos kan kasta hela livet ur balans. Rent fysiskt kan det vara så överväldigande att vi lätt tappar fokus på den psykiska biten. Forskning tyder starkt på att stress både kan utlösa och förvärra autoimmuna sjukdomar. Vi hamnar lätt in i en ond cirkel som är svår att ta sig ur. I vården borde man absolut informera patienterna om stressens negativa effekter.

Artikel, Kronisk sjukdom
I det här videoinlägget svarar jag på en fråga som jag fått flera gånger än jag kan räkna, från många olika håll. Frågan lyder "Hur orkar du?" Hur orkar du kämpa mot sjukdom och ständigt återkommande motgångar?

Artikel, Kronisk sjukdom
Nyligen råkade jag läsa ett blogginlägg på Amandas blogg Nästan för lycklig. Det var något i stil med ett hyllningsinlägg för oss tappra kämpar som springer ut och in på sjukhus. Man fick än en gång bilden av att vi kroniskt sjuka är supermänniskor som känner oss som hemma på sjukhus. Jag känner att jag vill klargöra att det verkligen inte är så. Det är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla råkar vi ut för olika typer av kriser någon gång i livet. Att få en sjukdomsdiagnos som dessutom visar sig vara kronisk kan vända tillvaron upp och ner. Inte bara för den drabbade utan för hela familjen. Läs mera om vanliga krisreaktioner och hur man kan hantera dem.

Artikel, Kronisk sjukdom
En väldigt vanlig utmaning som de flesta kroniskt sjuka ställs inför är att överväga om de ska berätta sanningen om sitt mående för någon, eller dra till med en vit lögn. Här kommer en lista med de vanligaste vita lögnerna som kroniskt sjuka då och då drar till med. Ibland handlar det om saker man inte säger.

Allmänt, Artikel, Kronisk sjukdom
Välkomna att följa Lungan i stormen på Youtube! I det här inlägget finns två videon. Den ena är en presentation av mig som står bakom bloggen och den andra handlar om hur livet påverkas av en osynlig sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka är mästare på att dölja våra sjukdomar. Det sker både medvetet och omedvetet. Det här är några av de mest vanliga sätten som vi kroniskt sjuka döljer våra sjukdomar på. Känner du igen dig? Hur döljer du din sjukdom?

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka har stora problem med sömnen. Kortison, depression, stress, oro är några exempel på saker som kan göra det omöjligt att sova. Många är tvungna att ta hjälp av olika sömnmediciner. Hur sover du? Klarar du dig utan sömnmediciner eller är dom livsnödvändiga för dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
När man lider av en kronisk sjukdom uppstår lätt känslor av frustration. Det här är en lista med några av de vanligaste sakerna som orsakar oss kroniskt sjuka mest frustration. Håller du med?

Artikel, Kronisk sjukdom
I det här inlägget berättar kroniskt sjuka genom bilder och en kort text om sina oförutsägbara liv. Ena dagen på toppen av ett berg, och andra dagen inlagd med livshotande symptom. Enkla livsnjutningar får man ofta betala dyrt för. Allt man kan göra är att bara försöka gilla läget.

Artikel, Kronisk sjukdom
Något som är en utmaning när man är kroniskt sjuk och sjukskriven är att skapa en struktur i vardagen. När man inte klarar av att arbeta, sysselsätta sig och skapa rutiner på samma sätt som en frisk människa flyter dagarna lätt ihop med varandra. Många lever i en ständig dimma som inte går att ta sig ur. Känner du igen dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka får höra mycket av våra medmänniskor som för det mesta på något vis är sagt i välmening, men som stjälper mera än hjälper när man inte mår bra. Här är en lista med 13 vanliga saker som vi kroniskt sjuka får höra som vi ofta upplever som sårande.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag slängde ut en fråga till mina kroniskt sjuka läsare och bad dem skriva det första de kom att tänka på. Frågan löd "Du vet att du har en kronisk sjukdom när..." Jag fick en hel del svar som jag nu publicerar i detta inlägg. Vad är det första du kommer att tänka på? Kommentera gärna.

Artikel, Kronisk sjukdom
Oro stjäl av vår energi och hindrar oss från att leva i nuet och vara oss själva. Vi som är kroniskt sjuka är redan tillräckligt sköra. Att lära sig några tekniker för att lindra onödig oro kan vara till stor hjälp.

Artikel, Kronisk sjukdom
Visst är det tungt och sorgligt när man blir utesluten ur diverse gemenskaper som kroniskt sjuk. Men det allra tyngsta är när den egna familjen inte har förståelse för sjukdomen och inte heller har viljan att försöka förstå.

Artikel, Kronisk sjukdom
Till dig som är kroniskt sjuk och ensam under påsken sänder jag en extra stor och varm styrkekram! Du är inte ensam om att känna dig ensam!

Artikel, Kronisk sjukdom
Min sjukdom påverkar mitt liv så mycket att det inte går att bortse från den. Den är en del av mitt liv som de flesta inte vill kännas vid. Det är en av de tråkigaste insikterna som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk tvivlar man ofta på sig själv. Ibland är det svårt att känna att man är betydelsefull och värd att älskas. Vi behöver då och då bli påminda av våra när och kära, speciellt av vår partner att vi duger för dem precis som vi är. Här är en lista på fem saker vi kroniskt sjuka behöver få höra ibland.

Artikel, Kronisk sjukdom
Forskning visar att vardaglig stress kan utlösa sjukdomsskov hos personer som lider av autoimmuna sjukdomar. Det är därför otroligt viktigt att du som lider en av autoimmun sjukdom lär dig att sätta dig själva i första rum. Här kommer därför en lista med sju naturliga sätt som kan hjälpa dig att kontrollera din sjukdom bättre så att du kan må så bra som möjligt trots svåra omständigheter.

Artikel, Kronisk sjukdom
Fastän de flesta människorna runtom dig vet om att du har en kronisk sjukdom vet de flesta ändå inte om på hur många plan i livet den påverkar dig. Det här är därför en lista på några av de värsta sakerna som en kroniskt sjuk råkar ut för. Läs och känn igen dig och dela med människor som du tycker att behöver en bättre förståelse för livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Min man är min stöttepelare och själsfrände i det här livet. Han tröstar och finns där för mig dygnets alla timmar. Han kämpar lika mycket som jag för att hålla huvudet ovanför ytan. Ändå är det svårt för andra att förstå hur mycket han som anhörig drabbas av min kroniska sjukdom. Både fysiskt och psykiskt. Därför vill jag med detta inlägg beskriva en liten del av det han går igenom.

Allmänt, Kronisk sjukdom
När någon frågar oss kroniskt sjuka om hur vi mår är det långt ifrån alla gånger så genuint. Men försök ändå ha överseende, för inget är värre total ignorans. När folk inte hör av sig och låtsas som om våra sjukdomar inte fanns och inte påverkade våra liv alls.

Artikel, Kronisk sjukdom
När en kroniskt sjuk person säger "Jag är bara lite trött" kan det betyda en lång rad saker. Här är en lista på 17 saker som trötthet kan innebära för någon som är kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många som lider av kroniska sjukdomar känner att de måste hålla tillbaka sina bättre dagar på grund av rädsla för att bli misstrodda av andra. ”Du som orkade hålla igång så sent igår, är du verkligen så sjuk?” är en vanlig kommentar som kroniskt sjuka ofta får höra. Det leder till ett dåligt samvete för de dagar man mår lite bättre.

Artikel, Kronisk sjukdom
De flesta av oss kroniskt sjuka har dagar då vi känner oss besegrade av våra sjukdomar. Här är 7 tips på vad du kan göra för att underlätta tillvaron under dagar då livet känns extra tungt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ärlighet och realism är oftast en större tröst för de kroniskt sjuka än hurtiga hejarop, påklistrade leenden, överdrivet positivt tänkande, inbillade lyckliga slut och en övertro på den egna förmågan. Det är något jag märkt efter en längre tid som sjukdomsbloggare.

Artikel, Kronisk sjukdom
Hanna är 22 år gammal och lider av ME, som är en kronisk neurologisk sjukdom med handikappande symptom. Inga botemedel finns och läkarna vill helst inte kännas vid diagnosen. Hon har skrivit ett känslosamt brev till makthavarna i Sverige i ett desperat försöka att uppmärksamma hur illa svårt sjuka människor blir behandlade av sjukvården.

Artikel, Kronisk sjukdom
Fatigue är en intensiv och ihållande sjukdomsrelaterad trötthet som inte går att jämföra med vanlig trötthet hos en frisk människa. De drabbade möts allt som oftast av oförståelse i samhället och får ingen hjälp eller förståelse för sin fatigue. Vi behöver därför öka kunskapen om fatigue och få sjukvården, instanser och människorna i vår närhet att ta det på allvar. I artikeln finns också tips på vad du som drabbad kan göra för att hantera tröttheten.

Artikel, Kronisk sjukdom
En lista på mina åtta mest lästa och uppskattade artiklar om kronisk sjukdom. Artiklarna är till för att du som är kroniskt sjuk inte ska känna dig ensam med din sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns några saker som kroniskt sjuka ofta upplever att läkarna förbiser eller ignorerar. Det leder inte sällan till att man som patient mår ännu sämre. Det här är några viktiga punkter som vi kroniskt sjuka önskar att alla läkare skulle tänka på när de träffar oss.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag tänkte att vi skulle ha lite roligt tillsammans och spela bingo för kroniskt sjuka. Hur många i rad fick du?

Artikel, Kronisk sjukdom
Sjukdom eller syndrom? Vad är egentligen skillnaden mellan dessa begrepp som många gånger är väldigt vaga och förvirrande? Är det verkligen viktigt att särskilja på dem för oss som är drabbade? Det är allt annat än svartvitt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka är alla olika, men på många sätt är vi också väldigt lika. Här är en lista med 28 saker som kroniskt sjuka kan känna igen sig i. Hittar du något som du känner igen dig i?

Artikel, Kronisk sjukdom
Samhället sviker de mest utsatta. De sjuka trycks ner tills de inte längre klarar av att resa sig. Det är dags att vi kroniskt sjuka tillsammans står upp för oss själva och vår rätt till ett värdigt liv. Dela en av Lungan i stormens kampanjbilder för att uppmärksamma den ohållbara situationen vi befinner oss i.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ofta hör man kroniskt sjuka stötta varandra genom att säga ”kom ihåg att du inte är din sjukdom, du bara har den”. Men vad betyder det egentligen? Kan någon verkligen vara sin sjukdom? Det här är min tolkning på av saken.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är en berättelse som beskriver kronisk sjukdom på ett annorlunda sätt. Tänk dig att någon drar i nödbromsen på ett tåg. Bromsarna skriker och du faller handlöst till marken. Du ligger skadad på golvet medan alla andra verkar helt oskadda och oberörda, som om inget skulle ha hänt. Ingen verkar höra dina rop på hjälp.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att ha en osynlig sjukdom gör livet tufft på många sätt. Speciellt frustrerande är det när man inte blir trodd eller tagen på allvar. Med tiden lär man sig hantera folks arroganta kommentarer. Men lättare känns det inte för det.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att ta sig till mataffären för att sköta veckans inköp hör till vardagen för de flesta. Men för en person som lider av en kronisk sjukdom kan bara tanken på att åka och handla framkalla kallsvettningar. Det här är ett inlägg om hur ett besök till mataffären kan vara för kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 16 goda råd till dig som nyligen blivit diagnostiserad med en kronisk sjukdom av personer som har en längre erfarenhet av livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Min sjukdom och hur jag blev behandlad på grund av den fick mig att tappa den sista gnutta självrespekt jag hade. Det har tagit mig många år och en mängd motgångar innan jag har förstått att lyssna på mig själv och min kropp. Nu riskerar jag inte längre mitt liv i onödan. Har man ingen självrespekt tar man inte heller hand om sig själv.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns stunder som är så svarta att jag knappt känner igen mig själv. Det är skrämmande att förlora kontrollen och att inte tycka om personen man har förvandlats till. Det här är 6 svarta sidor av min sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som anhörig till en sjukdomsdrabbad person blir ansvaret ofta tungt att axla. Många känner sig hjälplösa och otillräckliga och glömmer bort att sköta om sig själva, vilket i slutändan inte är bra för en själv eller personen man försöker hjälpa och stöda.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns några saker som vi kroniskt sjuka får höra rätt så ofta, som många av oss tar väldigt illa upp av. Den här listan tar upp 8 vanliga saker som vi kroniskt sjuka upplever som jobbiga. Jag försöker också förklara varför.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många sjukdomar är osynliga och svåra att upptäcka, men ingen sjukdom är helt och hållet osynlig. Det finns subtila tecken som kan tyda på en kronisk sjukdom. Dessa tecken kan löna sig att att hålla i minnet innan du drar förhastade slutsatser om en annan person.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del klichéer. Många av dessa har jag börjat ifrågasätta mera längs med åren som kroniskt sjuk, helt enkelt för att de inte har fungerat för mig, utan de här tvärt om varit destruktiva för mitt psykiska mående.

Artikel, Kronisk sjukdom
Har du koll på vad som menas med begreppet kronisk sjukdom? Här hittar du en hel del fakta om kroniska sjukdomar som du högst antagligen inte visste förut.

Artikel, Kronisk sjukdom
Sömnen är otroligt viktigt för alla som lider av kroniska sjukdomar men som vi ofta får alldeles för lite av. Sömnkvaliteten är ofta också försämrad och man har ofta ett ökat sömnbehov. Här kan du läsa mera om hur sömnen påverkas av kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Varje kärleksförhållande kommer högst antagligen alltid någon gång i livet att prövas. Lägger man till kronisk sjukdom i ekvationen kommer förhållandet högst antagligen att drivas till sin spets oftare. Det här inlägget handlar om hur kärleken kan påverkas av kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att förlora sin hälsa innebär en stor sorg. Många kroniskt sjuka lämnar tyvärr sin sorg obearbetad. Man upplever sig inte ha rätt till att sörja och fortsätter istället livet som om inget skulle ha hänt tills väggen kommer emot.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många personer med autoimmuna sjukdomar upplever att det kalla vädret gör att de mår sämre. Här berättar jag mer om hur personer med olika typer av autoimmuna sjukdomar påverkas av kyla och ger några tips om vad man kan göra för att minska risken för sjukdomsskov.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ladda ner och fyll i Lungan i stormens probelmkartläggninsmall som är utarbetad speciellt för dig som lider av kronisk sjukdom. Det är en investering i din hälsa. Du blir bättre på att identifiera och möta problem i framtiden.

Artikel, Kronisk sjukdom
När ska vården komma så långt så att man ser och hör patienten framför sig istället för att läsa i en faktabok eller stirra sig blind på blodprovsvärden? Människan är så mycket mer komplex än siffror och text på ett papper, och en sjukdom kan suga livet ur en fastän man rent fysiskt finns till.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det görs en hel del hälsorelaterade nyårslöften, men vad är det viktigaste nyårslöftet du som är kroniskt sjuk kan göra? Jag har ett förslag på ett nyårslöfte vi kroniskt sjuka kunde göra tillsammans!

Artikel, Kronisk sjukdom
Trötthetssyndrom eller fatigue är något som drar ner på livskvaliteten hos majoriteten av alla som lider av autoimmuna sjukdomar. Ändå tycks ingen riktigt vilja ta det på allvar. Nu forskar man om detta för att lära sig mera om hur man kan bli bättre på att bemöta patienter lider mycket av sin fatigue.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk befinner man sig i ett gränsland. Man är inte tillräckligt frisk för att klara vardagen och inte tillräckligt sjuk för att bli trodd. Vi är de som kämpar för våra liv i ett sjunkande skepp, utan att någon märker.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kroniskt sjuka lär sig ofta att bli mästare på att dölja sina sjukdomar och symptom. Här är 8 saker som min kroniska sjukdom ställer till med som andra oftast inte ser.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk måste man ständigt öppna upp och visa sig sårbar för nya läkare och vårdare. För det krävs enormt mycket mod och styrka. Det är inte många inom vården som tar hänsyn till hur tärande dessa situationer kan vara för den kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 10 saker som jag önskar att någon hade förberett mig på om livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ett inlägg om hur det är att som kroniskt sjuk uppsöka akutvård. Vi blir ofta dåligt bemötta och misstrodda av vården. Vi söker inte akutvård om vi absolut inte måste. Vi behöver också känna att vi räknas trots att våra sjukdomsbilder och symptom är oklara.

Artikel, Kronisk sjukdom
Här är några tips på hur man kan göra om man vill visa sitt stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom eller går igenom något tungt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det är aldrig lätt att vara sjuk, men att insjukna i unga år innebär extra svårigheter och utmaningar. Många upplever att de går miste om hela sin ungdom medan andra i samma ålder lever livet. Det är inte lätt att stå och se på medan andra växer upp och man själv står och stampar på stället.

Artikel, Kronisk sjukdom
Svårt att veta vad din kroniskt sjuka vän skulle uppskatta att få i julklapp? Eller vet du inte vad du själv önskar dig? Här kommer 12 bra julklappstips!

Artikel, Kronisk sjukdom
Julen är en högtid som kan vara otrolig tuff för en person som är kroniskt sjuk. Här kommer några tips på hur du kan göra julen mera njutningsfull som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Varför är det så tabubelagt att prata öppet om sin sjukdom som man? Män påverkas lika starkt av sjukdomar som kvinnor. Den här veckan vill jag uppmärksamma alla kroniskt sjuka män.

Artikel, Kronisk sjukdom
Här är 22 saker du som kroniskt sjuk kan känna igen dig i.

Artikel, Kronisk sjukdom
Andreas Kuschel är en trebarnsfar som lever med en rad kroniska sjukdomar. Han har startat en blogg för att tackla vardagen. Läs mera om Andreas och hans blogg här.

Artikel, Kronisk sjukdom
Nästa gång du behöver förklara för någon hur det är att leva med en kronisk sjukdom, använd detta fenomenala trix som kallas för The Spoon Theory!

Artikel, Kronisk sjukdom
För många kroniskt sjuka innebär högtider extra mycket stress. Många känner sig ensamma och otillräckliga. Här är sju tips på hur du kan göra för att göra julen mer njutbar för din kroniskt sjuka vän.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många som är drabbade av svåra sjukdomar får ofta höra om hur starka och modiga dom är. Men är det verkligen så? Är vi som kämpar mot allvarliga sjukdomar modiga superhjältar som tål vad som helst?

Artikel, Kronisk sjukdom
Visst håller du med om att en sjukdom får en att lära sig de mest konstiga sakerna? Här är sex saker som jag lärt mig under min tid som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka försöker ofta släta över och dölja vårt illamående. Men det finns åtminstone ett sätt att avkoda oss. En välanvänd fras som säger mycket mera än man skulle tro. Kan du gissa vilken?

Artikel, Kronisk sjukdom
Kroniskt sjuka kontaktas av människor som vill att de ska bjuda på vad som närmst kan kallas inspirationsnonsens som sprids på sociala medier. Deras lidande förminskas och vinklas till något positivt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vad menar folk egentligen när de säger att man måste acceptera att man är sjuk? Det är en kommentar som många kroniskt sjuka upplever som ett slag i ansiktet. Man ska visa att man duger samtidigt som man blir anklagad för att man försöker.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk är man van med att bli hårt dömd och ifrågasatt från alla möjliga håll. Därför döljer man ofta sin sjukdom. Läs om vad jag gör när ingen ser.

Artikel, Kronisk sjukdom
Har du någon gång funderat på varför vi med kroniska sjukdomar ofta döljer dem så väl, eller varför vi ljuger om vårt mående och säger att vi mår bra när vi egentligen håller på att gå i bitar? Det här är några anledningar till varför vi tar på oss den friska masken.

Artikel, Kronisk sjukdom
Visste du om att den här veckan är det den årliga Invisible Illness Awareness Week? Det är veckan då vi uppmärksammar osynliga och kroniska sjukdomar. Målet är att försöka nå ut till både allmänheten och till dem som arbetar inom vården och göra dem uppmärksamma om det stora antalet av oss som lider av osynliga sjukdomar. Dom FINNS trots att dom inte syns! Hjälp gärna till att sprida budskapet.

Artikel, Kronisk sjukdom
På Lungan i stormen vill jag inte bara uppmärksamma de kroniskt sjuka, utan också deras anhöriga. Jag har låtit min

Artikel, Kronisk sjukdom
På sistone har jag läst en massa skriverier om hur gnäll är dåligt för hjärnan. Den brittiske författaren och affärsmannen

Artikel, Kronisk sjukdom
Hjälp mig att hjälpa andra genom att dela med dig av din vardag som sjuk. Också anhörigas berättelser är välkomna och väldigt uppskattade!

Artikel, Kronisk sjukdom
Mycket galet har vi kroniskt sjuka fått höra av oförstående vänner, arbetskamrater och bekanta. Men lika mycket konstigheter har utbildade

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del konstiga kommentarer. Ibland är det råd av personer som menar väl,

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del konstiga kommentarer. Ibland är det råd av personer som menar väl,

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 8 saker som alla kroniskt sjuka borde lära sig. Oftare är det lättare sagt än gjort.

Artikel, Kronisk sjukdom
En kronisk sjukdom orsakar mycket svårigheter och utmaningar i en relation. Att leva tillsammans med någon som lider av en kronisk sjukdom kan ställa förhållandet på prov, men kan också ge något positivt. Det här är 8 positiva saker som kronisk sjukdom kan tillföra ett förhållande.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 6 saker som vi kroniskt sjuka önskar att du visste om våra liv.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att leva med en kronisk sjukdom eller med kronisk smärta skiljer sig mycket från ett normalt friskt liv. Här kommer

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka känner att de måste dölja sina bättre dagar, eftersom folk friskförklarar dem när de ser att de kan le och roa sig trots sjukdom. Folk ser ju inte vad som pågår bakom kulisserna. De verkar tro att man som sjuk har ett mindre behov av glädje och socialt liv.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kronisk sjukdom drabbar aldrig bara en. I de allra flesta fallen berörs en hel familj. Här berättar jag om på vilka sätt livet förändras för hela familjen när någon plötsligt får ett tungt sjukdomsbesked.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att veta vad man skall göra och säga när någon som står en nära råkar ut för något så obehagligt

Artikel, Kronisk sjukdom
Här kommer tips på berörande böcker om livet som kroniskt sjuk. Bland annat cancerläkaren Peter Strangs bok "Livsglädjen och det djupa allvaret", som handlar om våra tankar inför döden och vad vi ångrar mest i livets slutskede, och om hur det är att som läkare möta svårt sjuka patienter. Trots allvaret finns det också mycket glädje och tröst i alla dessa böcker.