Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom som oftast drabbar nedre delen av tunntarmen och övre delen av tjocktarmen. Det är en jobbig sjukdom att leva med och begränsar mångas vardag.

Symptomen är bland annat ont i magen, diarré, blodig avföring, blodblandade diarréer, viktminskning, förstoppning, gasbesvär och att man känner sig trött och sjuk. Det är något fler kvinnor än män som drabbas. 15 000-35 000 personer lever idag med sjukdomen i Sverige. Ofta får man de första symptomen i 15-30 års ålder.
Vilken behandling man behöver är individuellt. Crohns sjukdom kan behandlas med olika läkemedel, operation och kost. Tre fjärdedelar av de drabbade behöver opereras någon gång under sin livstid och hälften av dem behöver opereras på nytt inom tio år.

Ett vaccin beräknas vara klart om cirka fem år

Enligt forskare orsakas Crohns sjukdom av arvsanlag i kombination med yttre miljöfaktorer. Hittills har sjukdomen inte gått att bota, men med mediciner kan de flesta leva ett ganska normalt liv. Men nu finns kanske hopp om ett botemedel i och med ett vaccin som utvecklats av Professor John Hermon-Taylor på St George’s sjukhus I London. Vaccinet som beräknas vara klart om cirka fem år har redan testats framgångsrikt på djur, och inom de närmsta tre åren ska man börja testa vaccinet på människor.

Läs också  Kommer aldrig att känna mig som hemma på sjukhus

MAP ligger bakom inflammatorisk tarmsjukdom hos djur

Professor Hermon-Taylor är övertygad om att en bakterie som kallas för MAP (mycobacterium avium paratuberculosis) är boven bakom de flesta fallen av Crohns hos människor. MAP är känt för att orsaka en typ av inflammatorisk tarmsjukdom hos djur, som kallas för Johne’s sjukdom. Sjukdomen är väldigt lik Crohns och drabba bland annat nötkreatur, får och grisar.

Hittade MAP i 80% av människofall av Crohns

När Hermon-Taylor testade personer som led av Crohns för MAP fann han samma bakterier i 80 % av dem som i djuren. Trots denna upptäckt hävdar myndigheterna (Governments advisory committé on the microbiological saftey of food) att det inte är bevisat att MAP kan överföras från djur till människor, trots att man hittat spår av MAP i mjölken. Trots att mjölken pastöriseras förstörs inte alla MAP-bakterier, eftersom det är en svår bakterie att ta död på.

Hoppingivande men inget garanterat bot

Det här betyder ju inte ett garanterat bot mot Crohns sjukdom. Det är ju inte säkert att vaccinet fungerar på människor eller att alla kan bli botade. Det är ju inte ens säkert att Hermon-Taylors teori stämmer, men det är i alla fall lite hoppingivande med nyheter som den här. Får se om man får höra något mera om det här i framtiden.

Läs också  11 fantastiska julklappstips för kroniskt sjuka

Källor:

Medical health news
Crohnssjukdom.se
1177.se
Crohns MAP vaccine

Du kanske också gillar
Nu för tiden hör man ständigt om folk som påstår sig rena sina kroppar genom
Vi dricker energidrycker som aldrig för. Enligt en dansk undersökning framkom det att hela 42
Nu vill det stora företaget Vicks göra oss uppmärksamma på att det vandrar omkring en
Avföringstransplantationer har visat ha ett gott och långvarigt resultat vid behandling av svåra diarréer orsakade
I Australien har Baristol utvecklat ett nytt turbokaffe som innehåller 80 gånger mera koffein än
Jag läste precis att den finlandssvenska sportprofilen Kaj Kunnas har blivit vald till årets positivaste