Läsares sjukdomsberättelser


Här hittar du läsares egna sjukdomsberättelser

Här kan du läsa om hur personer drabbade av kronisk sjukdom, kronisk smärta och psykisk ohälsa hanterar vardagen, hur de fått sin diagnos, vad de lärt sig, vad som ger dem livsglädje med mera.

Syftet med berättelserna är att de ska fungera som stöd, inspiration och uppmuntran för andra i liknande situation, samt öka förståelsen hos omvärlden för oss sjuka.

Vill du också hjälpa andra sjukdomsdrabbade? Läs hur du enkelt delar din egen berättelse här.


Sjukdomsberättelser
Jessica är 28 år och har kämpat i åratal för sin vård. Läkarna har inte tagit hennes svåra hjärtproblem på allvar. Hon har bemötts illa och bollats runt mellan sjukhus och instanser. Folkpensionsanstalten beviljar henne inget stöd. Nu orkar hon inte längre kriga, och har istället startat en hönsfarm för att kunna försörja sin familj.

Sjukdomsberättelser
Anna har levt med kronisk migrän sen innan tonåren. Ingen läkare har tagit henne på allvar och hon har fått kämpa hårt i väldigt många år för att få sin diagnos.

Sjukdomsberättelser
"Man kämpar med att hitta balansen mellan sociallivet och sjukdom. Man kämpar mot depression, trötthet och uppgivenhet. Men någonting jag inte trodde att jag skulle behöva kämpa mot så mycket som jag gör, är sjukvården." Skriver Hanna.

Sjukdomsberättelser
När Annelie bara var 14 år märkte hon att något inte stod rätt till. Hon var konstant stressad och orolig, hade magont, eksem, huvudvärk och extrem trötthet. När hon blev mamma för 7 år sedan brakade hon rakt in i kaklet. Det var där hennes resa började.

Sjukdomsberättelser
Sommaren 2014 vände upp och ner på Leenas liv då hon fick veta att hon drabbats av njurcancer som inte går att bota. Tack vare läkarkunskapen och fantastiska mediciner lever hon ett gott liv trots cancern. Hon driver bloggen "Passligt" där hon skriver om sitt liv som innehåller mycket mer än bara cancer. Hon vill ge hopp åt andra drabbade.

Sjukdomsberättelser
En del drabbas hårt av livet och andra så hårt att det är närmast otänkbart. Anettes liv vändes upp och ner 2009 när hon bara var 27 år gammal och plötsligt blev dödssjuk. Samtidigt som hon precis hade fött sin son och hennes pappa nyligen gått bort. Självdestruktiviteten har alltid varit nära till hands sedan pappans död. Läs hela Anettes långa och helt otroliga sjukdomshistoria om hur det är att vara en ung och multisjuk ensamstående mamma som och inte får hjälp någonstans ifrån. Det här är en historia som ALLA borde läsa, för den beskriver exakt hur illa man behandlas som svårt sjuk i dagens Finland. Misshandel är det rätta ordet.

Sjukdomsberättelser
”Jag drömmer fortfarande om att kunna ta på joggingskorna och bara dra ut och springa, kunna vara impulsiv i största allmänhet. Inte vara begränsad hela tiden.” Maria berättar om livet med myofasciellt smärtsyndrom, artros och utmattning. Hon skriver om hur svårt det är att ställa om hjärnan från att ha varit en person som alltid tränat hårt till att inte klara av en bråkdel av det hon klarat förr.

Sjukdomsberättelser
Erika föddes med en svår missbildning mellan mat- och luftstrupen. Största delen av sitt liv har hon andats med hjälp av trakeostomi och matats via en gastostomiknapp i magen. Läs Erikas gripande berättelse.

Sjukdomsberättelser
Linda har prövat på allt från piercingar till botox för att lindra sin kroniska migrän. Nu verkar hon äntligen vara på rätt spår. Här berättar hon själv om hur hennes liv påverkas av migränen och vilka behandlingar och knep hon testat.

Sjukdomsberättelser
År 2005 råkade Linda Garbén ut för en felbehandling som ledde till att hennes redan försvagade hjärta skadades ytterligare. Nu för tiden är hon rullstolsbunden och klarar inte av att gå i trappor utan att få kärlkramp. Linda har behandlats hårt av oförstående instanser och har blivit tvungen att ta stora lån för att finansiera assistansen hon är beroende av för att klara vardagen.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Gustav levde ett helt normalt ungdomsliv då han plötsligt drabbades av sjukdomen Visual Snow. Sjukdomen som orsakar obehagliga störningar i synfältet kan vara enormt livsbegränsande. Här berättar Gustav om hur hans liv förändrades efter att han drabbades av sjukdomen.

Sjukdomsberättelser
För att kunna vara sjuk måste du vara stark nog för att orka kämpa mot läkare efter läkare. Många orkar tyvärr inte och ger upp. Det här är Sannas berättelse om hennes långa väg till diagnos.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Det här är min berättelse om hur en dag i livet kan se ut för mig. Jag lever med en autoimmun lungsjukdom som orsakar blödningar i lungorna. Vaskulit kallas sjukdomen.

Artikel, Sjukdomsberättelser
En anonym kvinna i 25-års åldern berättar om hur en dag i livet med SLE kan se ut.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Johanna har inte haft turen på sin sida. Redan som ung har hon drabbats av migrän, psykisk ohälsa, Raynauds sjukdom och lymfocytkolit. Trots många svåra kroniska sjukdomar kämpar hon för att få livet på rätt köl igen.

Sjukdomsberättelser
Anton berättar om hur han upplever att vara man och lida av den kroniska sjukdomen Ulcerös kolit (tjocktarmsinflammation).

Artikel, Sjukdomsberättelser
När Sophia drabbades av spondartrit dalade det psykiska måendet på grund av outhärdliga ledsmärtor. Här berättar hon om hur hon tog kontroll över livet trots många hårda motgångar och hur viktigt kamratstödet har varit för henne.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Linda har levt med fibromyalgi i två år. I dagens inlägg berättar hon själv hur hon blivit bemött av sjukvården, hur hon fick sin diagnos och hur den smärtsamma sjukdomen påverkar hennes liv.

Sjukdomsberättelser
Att balansera jobb, fritidsaktiviteter, ett samboliv och vänner är inte lätt när man lider av reumatism. Att får höra att man är egoistisk som inte hör av sig är sårande. C slår huvudet på spiken när hon beskriver livet med en kronisk sjukdom.

Sjukdomsberättelser
Maria berättar om hur tufft det kan vara att sköta barn och hushåll när man lider av tre olika kroniska sjukdomar. Hon ser inte sjuk ut, men mår desto sämre, och hon känner att det är väldigt tungt att hålla uppe den positiva och glada fasaden som man som mamma och fru ofta förväntas vara.

Sjukdomsberättelser
"I hela mitt liv har jag lidit av ångest, stress, sensorisk överstimulering, värk, domningar, minnesluckor, känt utanförskap och blivit mobbad. Jag har åkt in och ut på medicinska avdelningar och vårdcentraler. Jag har gråtit floder och haft självmordstankar."

Sjukdomsberättelser
Bloggaren Maria som har levt med diabetes typ 1 ända sedan hon var 9 år delar här med sig av

Sjukdomsberättelser
Jag lider egentligen av två kroniska sjukdomar, celiaki och fibromyalgi. Båda diagnoserna tog tid att få. Celiaki konstaterades 2002 och

Sjukdomsberättelser
Jag lever med fibromyalgi sedan 25 år tillbaka. Är nu 58 år gammal. Det tog många år innan jag fick

Sjukdomsberättelser
RRRRRRRRRRRRRRRR – klockan ringer och det är tidig morgon. Jag har sovit många timmar den här natten men trots min

Sjukdomsberättelser
I det här inlägget berättar Jessica om hur det är att leva med en väldigt sällsynt lungsjukdom. Jessicas väg från