Ung sjuk och och livet förstört av FPA? Berätta din historia

Jag lider av en kronisk sjukdom som drabbat lungorna. Jag har opererats sju gånger, gått igenom otaliga undersökningar och är än i denna dag så sjuk att jag inte kan arbeta. Jag är både infektionskänslig och har lungor som blöder, samt lider av en förlamande ångest och depression.

Min situation är ett mysterium för landets specialistläkare. Och specialisterna i Finland har dessutom tagit upp mitt fall med expertgrupper utomlands. Jag har genomgått en lång utredning av ett privatföretag på order av min läkare, där det också klart konstaterades att jag inte klarar av att arbeta.

FPA vet bättre än specialistläkarna

Ändå anser sig FPA veta att jag är fullt arbetsförmögen. Jag har åtta års erfarenhet av att kämpa för att få olika former av sjukunderstöd från folkpensionsanstalten har jag fått nog. Detta har med tiden lett till att jag blivit fullständigt sönderstressad, utvecklat panikångest, depression och hypokondri som förstört mitt psyke och mitt liv.

Tänk om jag bara i dessa åtta år skulle ha fått återhämta mig psykiskt, och fått tid till att på något vis vänja mig och acceptera ett liv som är så gott som omöjligt att vänja sig vid. Mina icke-existerande krafter borde jag ha fått använda för att må så bra som möjligt trots omständigheterna.

Många unga drabbade

Jag vet att jag är långt ifrån den enda som är ung och sjuk och som fått strida med instanser som FPA i många många år, utan att komma någon vart.

Läs andra unga människors inlägg som går igenom precis samma helvete som jag här:

Kära jävla FPA

Nu f*n får det vara nog FPA!

Under inga omständigheter får du vara ung och sjuk i Finland (Ett av mina inlägg)

Skicka i din berättelse (jag hjälper till med att skriva om så behövs)

Jag har känner, har hört och läst om så många unga som får sina liv förstörda på grund av våra icke-fungerande välfärdssystem i Finland. Ung och sjuk får man absolut inte vara. Om du har varit med om något liknande vill jag gärna ta fram din berättelse här på Lungan i stormen. Målet är att samla ihop så många historier som möjligt och försöka göra folk medvetna om hur allvarligt läget är.

Skicka din berättelse till lunganistormen@gmail.com

Eller kontakta mig på Facebook

Du får självklart vara anonym.

*Bild från pixabay

7 Gillade du inlägget?

Pernilla Bergman

Lungan i stormen är en sajt som erbjuder kamratstöd för kroniskt sjuka. Här hittar du inspirerande artiklar om hälsa, med stort fokus på hur det är att leva med en kronisk sjukdom och psykisk ohälsa. Jag vill förmedla att det är okej att vara sjuk! Ingen ska behöva skämmas för eller smyga med sitt psykiska eller fysiska illamående.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.