På sistone har jag funderat en hel del över den begränsade åsiktsfriheten som tycks råda i finlandssvenska bloggkretsar. På något sätt blir jag illa berörd och vill rygga tillbaka när jag märker hur lätt man får en tillsägelse för att man uttrycker sin åsikt eller delar sin syn på olika fenomen som väcker ens intresse. På sin egen blogg eller på någon annans blogg. Linnea har skrivit ett tankeväckande inlägg om sin syn på saken. Många bloggar ju just därför att de vill lufta sina tankar och filosofera om saker och ting. Men det verkar som om man inte har rätt att uttrycka sin åsikt eller sina tankar utan att det blir rabalder och ståhej. Man blir tillsagd att man ska hålla mun. Att man är negativ, gapig, gör personliga påhopp och så vidare.

Inte bara bloggare som tillrättavisas

Men inte bara som bloggare ska man censurera sig, utan man ska också se upp med att kommentera på en del bloggar. För risken finns att ifall du uttrycker en åsikt eller delar med dig av en erfarenhet som inte passar in så kan du bli uthängd av bloggaren och förlöjligad. Du kan bli citerad och sågad för att du delar med dig av dina tankar och åsikter som skiljer sig från bloggarens. Det här förstår jag inte alls. Tycker det inte hör till god ton och inte heller till en god uppfostran. Jag har själv blivit citerad på ett otrevligt sätt av bloggare när jag haft en avvikande åsikt och blivit uthängd. Tyckte det var väldigt obehagligt och jag besöker inte de bloggarna längre.

Avvikande åsikt tokas som personligt påhopp

Bloggare som gör såhär utstrålar bara osäkerhet. Jag får också regelbundet kommentarer av folk som inte håller med mig. Jag kan tycka vad jag vill för mig själv. Ibland får kommentarerna mig att fundera. Ibland håller jag med och ibland håller jag inte med, men jag respekterar ändå att det är mina läsares åsikter och jag är väldigt mån om mina läsare. Kan inte för mitt liv förstå vad jag själv skulle få ut av att hänga ut dom på min blogg genom att citera dom och sätta dom på plats, eller stämpla dom som negativa korkskallar. Tycker det mera framstår som en form av mobbning. Och får man en kommentar på sin blogg som är ett personligt påhopp så kan man ju välja att inte publicera den. Men en del verkar tycka att avvikande åsikter = personliga påhopp. Man sprider ”negativitet” kring sig och borde förstå att hålla mun.

Oroväckande attityd

Själv undrar jag vad det beror på? Rofa bloggar om att vara finlandssvensk men ändå inte känna en samhörighet med andra finlandssvenskar. Alla finlandssvenskar tycker inte om kräftskivor och långt ifrån alla röstar på SFP. Är det samma sak att vara en finlandssvensk bloggare? Finns det en massa oskrivna regler man borde hålla sig till för att inte bli utstött och stämplad som negativ? Jag själv tycker att det är en väldigt obehaglig och oroväckande attityd. Nu ska det väl finnas plats för alla i den finlandssvenska bloggvärlden? Till och med för dom som skriver att dom inte tycker om att gå på gala. Som bloggare kan du inte kontrollera vem som läser din blogg, men du kan kontrollera hur du beter dig och hur du bemöter dina läsare.

Jag tycker att vi borde ta ett steg tillbaka och fundera på vad som riktigt pågår. Man får redan vara med om tillräckligt mycket hemskheter i dagens samhälle när man inte passar in.

Nu inser ju jag att jag genom det här inlägget kan få en stor fet negativitetsstämpel i pannan, men det är tydligen något man får ta när man inte passar in i diverse sammanhang.