Blogg


7 november, 2018 Blogginlägg
Jag började med något oplanerat den här månaden. Jag deltar för första gången i NaNoWriMo som går ut på att man under november månad ska skriva en roman. Tänker inte sätta någon press på mig själv, men det är utmanande och roligt att försöka sig på något annat än artiklar och blogginlägg någon gång. Måendet är inte något vidare, men jag försöker ändå.

31 oktober, 2018 Blogginlägg
När man är kroniskt sjuk uppstår en obalans i kroppen som påverkar de mest grundläggande vanorna och rutinerna i livet. Sömnen, matvanorna och vardagsmotionen är några exempel på viktiga saker som kan bli omöjliga att sköta när man är kroniskt sjuk. Hur klarar du vardagen psykiskt och fysiskt?

30 oktober, 2018 Blogginlägg
Avslag, återkrav, indrivningar, helsnurriga meddelanden från folkpensionsanstalten. Det är vår vardag. Här är den senaste soppan som FPA kokat ihop. Som sjuk får man inte en lugn stund.

29 oktober, 2018 Blogginlägg
Tankar om sjukdom och ångest och om att prata öppet om allt på min blogg. Jag hoppas att det ska kunna hjälpa mig att bearbeta allt som hela tiden händer.

18 oktober, 2018 Blogginlägg
Jag har en utmattningsdepression, vanlig depression, generaliserat ångestsyndrom och hypokondrisk störning. Min lungsjukdom i kombination med en massa annat som hänt i mitt liv de senaste åtta åren har lett till den här katastrofen. Nu funderar jag på hur jag ska kunna få till stånd ens en liten förändring.

9 oktober, 2018 Blogginlägg
Förra helgen gjorde jag och Johan något som vi inte gjort på två år. Vi åkte på en lite weekendresa med bil. Nu får jag betala för det. Som sjuk är det väldigt svårt, om inte omöjligt att njuta av saker man normalt tycker om att göra. Att vi överhuvudtaget kom iväg är ett under.

28 september, 2018 Blogginlägg
Bronkoskopiresultaten som jag väntat på i två veckor har kommit. Och jag berättar om vad annat jag haft på gång de senaste veckorna. Stressigt har det varit, minst sagt.

14 september, 2018 Blogginlägg
Som bloggare har jag gjort misstag och jag har uttryckt mig klumpigt. Det här kan man säga att är en lista med saker jag inte tycker att en blogg behöver för att den ska vara bra, personlig och läsvärd.

6 september, 2018 Blogginlägg
En liten lägesuppdatering. Jag var till läkare idag och det blev bestämt att jag ska på den klassiska underbara bronkoskopiundersökningen. Alltså kamera ner i lungorna med slang. Mitt livs kanske åttonde bronskoskopi.

13 augusti, 2018 Blogginlägg
Under de senaste åren har jag funderat en hel del på sociala medier och mitt bloggande. Varför hänga ut sitt privatliv? Och en ännu bättre fråga, varför hänga ut andras privatliv? Kommer den här modeflugan en vacker dag att gå över?

16 juli, 2018 Blogginlägg
På sistone har funderat på vad det innebär att vara ambitiös. I det här inlägget funderar jag om jag är en ambitiös person eller inte.

25 juni, 2018 Blogginlägg
Vi kroniskt sjuka får ofta höra "Men vill du inte bli frisk?" när vi ligger hemma och lider istället för att uppsöka läkare. Här försöker jag förklara varför jag inte kan förmå mig att kontakta läkare ibland, fastän jag borde.

15 juni, 2018 Blogginlägg
Mitt mående har inte varit bra på sistone. Lungorna har krånglat mycket. Men jag har i alla fall hittat ett effektivt sätt att dämpa min ångest.

1 juni, 2018 Blogginlägg
Många kroniskt sjuka håller inne med sitt mående av olika anledningar. Här berättar jag varför jag många gånger inte är ärlig med hur jag mår.

9 maj, 2018 Blogginlägg
Den här veckan har jag testat att byta ut min insomningsmedicin mot en annan medicin. Nu känner jag mig som en drogad zombie. Alltid så roligt när man får nya saker att hypokondrisera ihjäl sig för.

24 april, 2018 Blogginlägg
På senaste veckan tror jag att jag har gjort mera än jag gjort på hela senaste halvåret.

11 april, 2018 Blogginlägg
Vilken vecka. Hjärnan är överbelastad och kroppen också. Men jag har i alla fall gjort något.

29 mars, 2018 Blogginlägg
Det här är 6 avkopplande och roliga saker jag gör för att må bättre och inte fokusera allt för mycket på min ångest och min kroniska sjukdom.

14 mars, 2018 Blogginlägg
Idag är en riktig blä-dag. Ändå en blä-dag som jag är tacksam för, eftersom det kunde ha varit mycket värre än bara blä. Jag ska eventuellt packa upp mina kläder efter att dom varit nerpackade ett halvt år i flyttlådor.

6 mars, 2018 Blogginlägg
Jag är väldigt glad att få presentera Lungan i stormens alldeles nylanserade podcast! En podcast där jag och min man pratar om allt som berör livet med kronisk sjukdom och psykisk ohälsa.

28 februari, 2018 Blogginlägg
Jag fick en fråga av en läsare. Om du fick ändra på en lag/byråkratipapper eller dylikt -vilken, hur och varför? Svaret blev ett helt inlägg om hur fel det är att pensionsförsäkringsbolagens och folkpensionsanstaltens (FKs) egna läkare kan köra över patientens egen vårdande läkares intyg.

17 februari, 2018 Blogginlägg
Något av det allra svåraste för mig är att tackla min egen hjärna. Den babblar på för sig själv som en gammal pratsjuk kärring. Brusar på som myrkrig på en tv. Det spökar på riktigt ordentligt.

13 februari, 2018 Blogginlägg
För ett par dagar sen gjorde jag något som jag aldrig gjort förr. Jag vistades på en offentlig plats med ett munskydd. Och det var verkligen inte så lätt att våga.

15 januari, 2018 Blogginlägg
Efter flera månaders tystnad tog jag mod till mig och samlade mina krafter och bloggade. Responsen jag fick var överväldigande. Jag fick en massa välkomnande och empatiska meddelanden och kommentarer.

12 januari, 2018 Blogginlägg
Det var en tid sen sist jag bloggade eller skrev något över huvudtaget. Till det finns en förklaring, men jag har inte den psykiska orken för att dra hela historien. De senaste månaderna är en enda ångest- och drogdimma för mig.

3 november, 2017 Blogginlägg
Så här ser vardagen ut för tillfället. Är så förbannat trött på ångesten och orkeslösheten.

15 oktober, 2017 Blogginlägg
En liten måendeuppdatering. Allt tycks stampa på stället ännu. Nya mediciner. Känner inte igen mig själv

27 september, 2017 Blogginlägg
En sak kan jag säga med säkerhet. Min långa bloggpaus är ytterst ofrivillig. Men just nu fungerar inte min hjärna

20 september, 2017 Blogginlägg
Just nu ekar det tomt på bloggen. Det beror på att jag har en massa problem med både fysiska och

10 september, 2017 Blogginlägg
För tillfället råder det tystnad på Lungan i stormen. Det har varit en omvälvande vecka med mig med besök på

25 augusti, 2017 Blogginlägg
Nu har jag varit på möten och lungundersökningar veckans alla dagar. Idag berättar jag om vad jag fått reda på. Både vad gäller mina lungor och instanser.

21 augusti, 2017 Blogginlägg
Ångestattacker, skadat ben, matfestival, terrordåd i Åbo, fladdermöss i vardagsrummet och trasiga kylskåp med mera. Inte undra på att huvudet inte alls hänger med.

17 augusti, 2017 Blogginlägg
Eftersom jag har mått väldigt dåligt senaste månaderna och hjärnan har suttit lite snett i huvudet tänkte jag passa på att skriva en lista med saker som min man gör som jag stör mig på. Tycker det har blivit allt för allvarligt på sistone och det behövs lite humor. Hoppas ni observerar självironin… annars är jag illa ute 😉

16 augusti, 2017 Blogginlägg
Att läsa böcker är ett sätt för mig att koppla av och drömma mig bort för en stund. Det är bra både för det fysiska och psykiska måendet. Här berättar jag om vad böcker betyder för mig och ger också några lästips.

11 augusti, 2017 Blogginlägg
Är det någon som har en fågel som husdjur? Berätta gärna om hur det är :). Jag tänker mycket hellre på papegojor och undulater än att fokusera på ångesten.

8 augusti, 2017 Blogginlägg
Du kanske har upplevt känslan av att du vet någonting om något i det här livet. Att du har någonting

7 augusti, 2017 Blogginlägg
"Där stod vi sedan och väntade på TOTO, utan en stol i sikte. Allting kändes sinnessjukt. Fullständigt absurt. Jag sade högt förr mig själv att livet spelar ett spratt med mig. Det kan inte vara möjligt att känna alla känslor jag kände just då på en och samma gång. Lycka och full ångest.

31 juli, 2017 Blogginlägg
Jag äter mediciner, blåser i en flaska, tittar på Rederiet och kämpar emot sömnen när jag borde välkomna den.

27 juli, 2017 Blogginlägg
Ångesten är förlamande och väller in som en tsunami. Det är så märkligt att många verkar vara immuna mot ångest. Tack och lov har jag en familj som stöttar mig genom allt. Dag och natt.

24 juli, 2017 Blogginlägg
Tillvaron har varit sjukligt sinnessjuk. Ångest från helvetet minst. Tack och lov att det finns bra läkare och bra mediciner.

22 juli, 2017 Blogginlägg
Nu är jag på sjukhus mitt i sommaren. Vill bara hem, men kommer nog att stanna ett tag till. Man har ju inget val.

19 juli, 2017 Blogginlägg
Nu kom svaret på varför jag mått så extremt dåligt. Bronkit, igen.

18 juli, 2017 Blogginlägg
På sistone har jag mått så dåligt att det blivit ett besök till jouren.

11 juli, 2017 Blogginlägg
Teknikfik skriver om hur vanligt det har blivit att folk som sysslar med sociala medier som bloggare och youtubers går in i väggen och bränner ut sig. Det här tycker jag man ser att har blivit allt vanligare. Inte bara när det gäller folk som har sociala medier som sitt arbete, utan också hobbybloggare sätter en väldigt stor press på sig själva.

7 juli, 2017 Blogginlägg
En liten kattrapport ur min vardag som handlar om min bästa och mest krävande vän Bjalle, eller konungen som han också kallas.

4 juli, 2017 Blogginlägg
Den senaste veckan har jag dragit största delen av mina andetag medvetet. Flåsat på som en kossa. Har försökt göra en massa för att distrahera mig själv.

2 juli, 2017 Blogginlägg
En vecka med panikångest som jag bara vill glömma bort.

27 juni, 2017 Blogginlägg
Husrenovering, flytt och midsommar har blivit allt för mycket för mig. Just nu mår jag inte bra.

22 juni, 2017 Blogginlägg
Bilder från veckan som gått. Renovering och flytt är vad som pågår just nu. Bara åtta dagar kvar att få allt färdigt.

16 juni, 2017 Blogginlägg
Den här veckan har än en gång varit både händelserik och tung. Det är mycket på gång just nu. Mest positiva saker som tur, men summan av allt suger musten ur mig. Det här är min vecka i ett nötskal.

14 juni, 2017 Blogginlägg
Jag har mycket att se fram emot, men sjukdomen sätter som vanligt käppar i hjulen och gör allt svårare än det borde vara.

13 juni, 2017 Blogginlägg
Eftersom musik alltid betytt väldigt mycket för mig tänkte jag att det passar bra att fylla i en blogglista om musik.

9 juni, 2017 Blogginlägg
Ända tills jag gick i femman på lågstadiet tyckte jag att jag var som vilket annat barn som helst, tills jag plötsligt en dag åt en hamburgare och fick panikångest.

8 juni, 2017 Blogginlägg
Den här veckan har varit i värsta laget och nu är jag fullkomligt mörbultad. Det har varit en givande vecka men det skulle ha räckt med en tiondel av allt program.

6 juni, 2017 Blogginlägg
Jag har två förbannelser i mitt liv. Den ena är min kroniska sjukdom och den andra är den plågande sömnlösheten. Dessa två djävlar går hand i hand och försöker göra mig galen. Sakta men säkert.

2 juni, 2017 Blogginlägg
Nu är det hög tid för mig att rensa ut allt kaos ur mitt huvud och ur mitt och min mans gemensamma liv. Och äntligen känns det som om vi har ett ypperligt tillfälle att göra just det.

30 maj, 2017 Blogginlägg
De senaste dagarna har varit hektiska för mig. Jag har träffat en ny läkare som ska försöka reda upp min stödhärva. Det var ju positivt men för mig krävs så lite för att kasta mig helt och hållet ur balans.

24 maj, 2017 Blogginlägg
En kronisk sjukdom bjuder på motgång efter motgång. Det är ett ändlöst kämpande mot sin egen kropp och mot instanser. Bitterheten är något man inte kommer ifrån, men man kan lära sig leva med den. Här är mina tankar om bitterhet.

21 maj, 2017 Blogginlägg
Jag har fått önskemål om att blogga mera om min vardag som kroniskt sjuk. Hittills har jag mest bloggat när något riktigt jobbigt har hänt, vilket det tyvärr har blivit mycket av på sistone. Men allt är inte bara bedrövligt. Jag skriver gärna mera om min vardag om så önskas.

15 maj, 2017 Blogginlägg
Idag sitter jag här, helt mållös med en kopp kaffe framför datorn. Jag vet inte hur jag i skrift ska uttrycka min besvikelse. Finner inte ord för att beskriva känslorna av hopplöshet och vanmakt. Vet inte varifrån jag ska hitta krafter för att orka ta mig vidare i vardagen. Jag har fått nya avslag och blivit tvungen att avsluta mina studier.

12 maj, 2017 Blogginlägg
Nu finns radiointervjun med mig från i fredags att lyssna på. Jag var alltså med i Myteriet på radio X3M och berättade om mig, min sjukdom och förstås om Lungan i stormen.

11 maj, 2017 Blogginlägg
Idag har jag varit med i en livesändning på radio X3M och berättat om mig och Lungan i stormen. Trots lite tekniskt strul gick det faktiskt helt okej tyckte jag.

10 maj, 2017 Blogginlägg
I morgon kommer jag att bli intervjuad av Ann-Catrin Granroth i den finlandssvenska radiokanalen radio X3m, klockan 13.00. Jag kommer att berätta om mig själv och min sjukdom och förstås om Lungan i stormen.

9 maj, 2017 Blogginlägg
Som ung så får du under INGA OMSTÄNDIGHETER vara sjuk i Finland. För mig har det blivit avslag på avslag på mina stödansökningar. Senast idag fick jag ett nytt avslag på min ansökan om yrkesinriktat rehabiliteringsstöd för distansstudier. Vad jag ska göra nu vet jag inte.

4 maj, 2017 Blogginlägg
Trots att jag är kroniskt sjuk och för det mesta är sjuk och mår väldigt dåligt så finns det ljusglimtar och många positiva saker som sjukdomen lett till. Jag har fått en och annan nyttig livsinsikt med tiden, som många andra inte någonsin får.

2 maj, 2017 Blogginlägg
Jag passade på att fylla i veckans blogglista på Sevendays som handlar om pengar och ekonomi. Tänkte först att jag inte skulle ha något att fylla i, men ångrade mig. Jag tänkte dela med mig av mitt pengaperspektiv som en person som varit tvungen att leva helt utan pengar i många år. Allt på grund av en sjukdom. Det är verkligen en lyx att kunna arbeta och förtjäna pengar.

1 maj, 2017 Blogginlägg
Valborgshelgen har gått förbi i en enda sömnlös dimma. Stressnivån har stigit till skyarna utan att jag egentligen har märkt det.

24 april, 2017 Blogginlägg
Som kroniskt sjuk har jag tvingats ge upp de flesta av mina drömmar och tvingats inse att nästan ingen tar hänsyn till en. Man är bara en käpp i hjulen för andra som ska fram och leva sina liv och uppfylla sina mål och drömmar. Läs om hur det gick för mig.

21 april, 2017 Blogginlägg
Efter många år av undersökningar och specialistläkares utlåtanden har jag fortfarande ingen exakt diagnos. Läkare beklagar sig gång på gång att de inte kan säga något om prognosen eller förklara varför mina lungor blöder. Det är en ständig känsla av utanförskap och ovisshet som man bara får lära sig leva med när man saknar en diagnos.

20 april, 2017 Blogginlägg
En liten uppdatering om mitt mående. Mera lungblödningar sedan sist och så har jag försökt städa mitt skrivbord och letat förgäves efter en varmare jacka. Veckor blir till månader och jag går fortfarande omkring som en zombie.

10 april, 2017 Blogginlägg
När man är konstant sjuk månad efter månad behöver man ändå ibland få komma ut och se dagens ljus. Men med en oförutsägbar sjukdom får man vara beredd på att katastrofen alltid kan vara nära. Som idag på Ikea när jag flåsade i panik längs med hyllorna med blod som pressades upp från mina lungor. Så obehagligt att det inte går att beskriva i ord!

2 april, 2017 Blogginlägg
Efter ett helvete kommer ett annat. Jag är så otroligt trött på att bara må dåligt. Nu mår jag dåligt igen utan att riktigt veta varför.

31 mars, 2017 Blogginlägg
Här sitter jag och hostar blod och är helt orkeslös. Jag borde ha all rätt i världen till att få sköta om mig själv, men tydligen ska jag ut i arbetslivet och ta livet av mig själv enligt pensionsförsäkringsbolaget, eftersom jag ju är kärnfrisk och andra med vaskulit kan arbeta.

29 mars, 2017 Blogginlägg
De senaste dagarna har varit riktigt katastrofala. Jag har inte kunnat sova alls. Tydligen är jag riktigt sönderstressad just nu. Hoppas att det lugnar sig snart.

27 mars, 2017 Blogginlägg
Det är dags för kommunalval i Finland och det snurrar runt en blogglista med frågor om politik. Utsatta människor i det här landet saknar helt och hållet grundtrygghet och har inget människovärde alls. Jag är en av dem. Det enklaste du kan göra är att rösta för ett samhälle där alla ska få ha det bra, oavsett utgångsläge och livssituation. Här är mina svar på frågorna.

24 mars, 2017 Blogginlägg
Tack för all omtanke från kända och okända! Det värmer så otroligt att ni visar att ni bryr er! Att jag orkar kämpa är tack vare er medmänniskor som visar att ni bryr er hela tiden.

23 mars, 2017 Blogginlägg
Igår satt jag uppe sent och skrev på ett brev till socialen. En sista desperat vädjan efter hjälp. Idag blev jag redan uppringd.

21 mars, 2017 Blogginlägg
Nu är jag sjuk igen och nu är jag sjuk igen och sjukan varar väl till påska... och snart blir jag galen.

14 mars, 2017 Blogginlägg
Alla ni som tjänar en månadslön, liten som stor, ni kan inte förstå hur absurt det är i mitt huvud. Inte att ni tjänar pengar, utan bara det faktum att man kan få så mycket pengar in på sitt konto, månad efter månad. Att någon betalar er för ett arbete som ni gör, och fortsätter att betala ut er lön med jämna mellanrum. Det är för mig helt ofattbart.

9 mars, 2017 Blogginlägg
Jag förväntas leva på luft. Jag har ingen rätt till någon form av stöd. Inte ens stöd för yrkesinriktad rehabilitering (mina studier). Inga läkarintyg i världen räcker till eftersom instanserna har egna läkare som diktar ihop sina egna berättelser och gör egna beslut trots att de aldrig har träffat mig.

8 mars, 2017 Blogginlägg
Nu börjar läget bli kritiskt igen. Jag har inga pengar och inga stöd och vet än en gång inte vad jag ska ta mig till. Då ska jag samtidigt ha studiemotivation. Var hittar man den mitt i all röra som aldrig tar slut?

2 mars, 2017 Blogginlägg
När vi har det för bra förlorar vi världsperspektivet. Istället fyller vi våra tomrum med egoistiska oväsentligheter. Man kan helt utan eftertanke skriva om hur idiotiskt det är med vaccinering eller att äta margarin. Man lyckas alltid med att hitta en källa dit man kan kanalisera sitt hat och missnöje för att fylla det egna tomrummet. När man inte vet bättre. När man inte varit med om värre. När man har haft det allt för bra.

27 februari, 2017 Blogginlägg
Den senaste veckan har varit riktigt kaotisk. Väggen har definitivt börjat komma emot efter månader av instansmisshandel och fysisk och själslig utmattning. Jag har fått tillräckligt många kroppsliga varningstecken för att inse att jag måste ta det lugnt nu innan jag går sönder.

16 februari, 2017 Blogginlägg
I förrgår skrev jag ett brev till Folkpensionsanstalten i hopp om att bli lite klokare. Såklart blev jag tredubbelt mer förvirrad än jag var tidigare. Ingen verkar ha koll på hur systemen fungerar, och kunden får lida.

14 februari, 2017 Blogginlägg
I Finland har alla rätt till social trygghet och ett värdigt liv heter det. Det är den största lögnen jag hört i mitt liv. Det här är bara hur ett år i en sjuk människas vardag kan se ut. Tänk dig att den här misshandeln upprepas år efter år och sakta suger ut all den lilla livsglädje och kämpaglöd du en gång hade.

13 februari, 2017 Blogginlägg
Händerna skakar och jag kokar över av ilska efter att ha öppnat ett brev från Folkpensionsanstalten och ett från arbetskraftsbyrån. Stöd har betalats ut på "felaktiga" grunder. Jag orkar inte mera med det här!

8 februari, 2017 Blogginlägg
Idag har jag lyckats ta mig upp ur sängen och åka hela vägen till Salo på min första närstudiedag. Läs mera om min första dag och mina första intryck.

3 februari, 2017 Blogginlägg
I det här inlägget funderar jag på hur jag ser på arbete och livet överlag nu för tiden jämfört med före jag blev sjuk. Jag lever ett tyngre och mer komplicerat liv på grund av sjukdom, men samtidigt mycket lyckligare och genuinare än tidigare.

27 januari, 2017 Blogginlägg
Den senaste veckan har jag mått allt annat än bra. Jag har fyllt i blanketter och blivit uppringd av FPA och fått en kallelse till rehabilitering i Tammerfors.

17 januari, 2017 Blogginlägg
Som kroniskt sjuk får man inte en lugn stund. Just nu går inte min trötthet att beskriva med ord. Här kommer en uppdatering om soppan som jag just nu befinner mig i. Något slut på instansvirrvarret som jag är insyltad i är inte i sikte. Så här kan en arbetsdag som sjuk se ut.

13 januari, 2017 Blogginlägg
Jag har både bra och dåliga nyheter. Jag orkar inte strida med instanserna längre om min rätt till deltidsinvalidpension. Istället ska jag börja studera. Igår fick jag reda på att jag blivit antagen till en skola.

2 januari, 2017 Blogginlägg
Många reflekterar aldrig över sina osunda alkoholvanor eftersom det är en så naturlig del av deras vardag. De fyller gästernas glas utan att fråga först. Dricker du inte är du en tråkmåns!

31 december, 2016 Blogginlägg
Instansernas strategi är helt klart att sätta så mycket press på den sjuka att hen inte orkar kämpa mera. Det är misshandel och mobbning i allra högsta grad. Hur länge ska det få hålla på?

26 december, 2016 Blogginlägg
Jag har haft ett otroligt fint bloggår 2016. Lungan i stormen har vuxit sig större och jag har många nya utvecklingsplaner för sidan. Stort tack till dig som följer mig! 2017 ska bli ett spännande bloggår!

23 december, 2016 Blogginlägg
En liten julhälsning och uppdatering från mig som ligger intagen på sjukhus.

22 december, 2016 Blogginlägg
Har mått dåligt en längre tid. På tisdag natt fick jag feber och vi fick åka till akuten. Var framme

18 december, 2016 Blogginlägg
Varför blir en del hatade på nätet medan andra skonas helt och hållet? I det här inlägget har jag försökt söka svar på frågan.

14 december, 2016 Blogginlägg
I det här inlägget berättar jag hur det är att som enspråkigt svensk inte få sjukvård på sitt eget modersmål. Jag lider av en allvarlig kronisk sjukdom som ofta krävt akut sjukhusvård. Konsekvenserna av att inte kunna göra sig förstådd kan vara ödesdigra.

9 december, 2016 Blogginlägg
Som sjuk bollas du runt och misshandlas av instanser. Din vädjan, din läkares ord, ditt psykiska illamående betyder ingenting. Beslutsfattarna avvisar dig bara kallt och hänsynslöst när du är som svagast.

1 december, 2016 Blogginlägg
Nu är utredningen av min arbetsförmåga avklarad! Nio dagar av stress och sömnbrist bakom mig. Hur jag ska få ekonomiskt stöd är ännu ett frågetecken. Framtiden är oviss.

22 november, 2016 Blogginlägg
Dag två på företaget som utreder min arbetsförmåga. Sover med ögonen öppna. Vill spola framåt i tiden.

20 november, 2016 Blogginlägg
En liten resumé av årets bloggala i Vasa där jag var en av tre nominerade i kategorin årets tränings- och hälsoblogg. Tack för era röster! Det betyder mycket att folk tycker att jag gör ett viktigt jobb med min blogg.

17 november, 2016 Blogginlägg
Kontakten med mina läsare är det som får mig att hålla skrivarlågan uppe. Tack för allt stöd ni ger mig!

16 november, 2016 Blogginlägg
Idag har jag varit riktigt flyförbannad på alla blanketter och instanser som ger avslag och kräver det ena och det andra.

15 november, 2016 Blogginlägg
Just nu känns det som om jag behöver lite mera nej i livet för att komma tillbaka på rätt banor.

12 november, 2016 Blogginlägg
12 saker jag tänker fokusera på för att må bättre från och med nu.

11 november, 2016 Blogginlägg
Idag firar vi vår andra bröllopsdag med stekta ägg. En mysig lågbudgettradition tycker vi. Samtidigt som vi åt fick jag en kallelse till Verve som utreder min arbetsförmåga.

9 november, 2016 Blogginlägg
Här kommer en lista med fem saker som ni (kanske) inte visste om mig.

8 november, 2016 Blogginlägg
När man varit med om många motgångar i livet är det normalt att känna sig ångestfylld. Men när man inte kan släppa katastroftankarna är det dags att söka hjälp.

2 november, 2016 Blogginlägg
Friheten att bestämma över min egen kropp, tryggheten och energin är några saker som jag saknar allra mest från mitt friska liv.

1 november, 2016 Blogginlägg
Lungan i stormen en av de nominerade i kategorin årets hälso- och träningsblogg i det finlandssvenska evenemanget blogg-galan.

31 oktober, 2016 Blogginlägg
De senaste månaderna har jag hetsätit på grund av stress och ångest och samlat på mig 10 kg. Har känt mig så misslyckad att jag inte ens orkat berätta om det på bloggen. Men nu ska det bli ändring på saker.

27 oktober, 2016 Blogginlägg
Nu kan jag pusta ut! i alla fall för en stund. Dag 3 av 3 på verve som utreder min arbetsförmåga är över. Jag känner mig sedd och förstådd och är glatt överraskad för det empatiska och proffsiga bemötandet. Nu är det klart att det blir nio dagar till, men tack och lov inte just nu. Känner att saker är på gång för första gången sedan jag blev sjuk för många år sen.

26 oktober, 2016 Blogginlägg
Egentligen är jag allt för trött för att skriva, men jag känner ändå att jag vill dela med mig av

25 oktober, 2016 Blogginlägg
Jag har precis överlevt min första dag på firman Verve i Åbo som ska utreda min arbetsförmåga. Här kommer dagens rapport!

24 oktober, 2016 Blogginlägg
Här kommer en kort lägesuppdatering innan det är läggdags. Imorgon ska jag göra ett andra försök att ta mig på

23 oktober, 2016 Blogginlägg
På sistone har jag funderat en hel del över den begränsade åsiktsfriheten som tycks råda i finlandssvenska bloggkretsar. På något

21 oktober, 2016 Blogginlägg
Jag skäms för det finländska samhället. Som svag och utsatt behandlas du empatilöst. Jag undrar hur beslutsfattarna sover om nätterna? De verkar inte förstå att människor får sina liv förstörda på grund av deras hjärtlösa beslut.

20 oktober, 2016 Blogginlägg
Jag har fått klart för mig att jag behöver hjälp av en jurist för att ha en chans att få igenom mitt besvär. Framtiden står på spel. Men vad gör man när man inte har pengar och kön är lång till statlig rättshjälp och klockan tickar?

18 oktober, 2016 Blogginlägg
Jag har fått avslag på min ansökan om invalidpension eftersom jag av mitt pensionsförsäkringsbolag anses vara fullt arbetsförmögen. Kan inte gå till socialen, inte heller till arbetskraftsbyrån. Jag faller mitt emellan alla stöd och det gör mig sömnlös och stressad.

16 oktober, 2016 Blogginlägg
Just nu befinner jag mig i en mellanvärld. Jag måste bevis att jag är tillräckligt sjuk för att få understöd. Ofta känns livet begränsat av en massa regler och restriktioner. Jag önskar att jag var frisk och ha mera friheter att välja vad jag gör med livet.

15 oktober, 2016 Blogginlägg
Jag har fått avslag på min ansökan om invalidpension efter 18 veckors väntande. Åtminstone från arbetspensionsbolaget, men det lär ju påverka FPAs beslut också. Nu ska jag hitta krafter någonstans för att kämpa vidare.

12 oktober, 2016 Blogginlägg
Idag var jag på möte hos min psykiater. Det var samma psykiater som förra gången. Den här gången tog jag

11 oktober, 2016 Blogginlägg
När man är kroniskt sjuk så kommer det psykiska illamåendet ofta i andra hand. Allt fokus är på den fysiska sjukdomen och hur dödstrött och ångestfylld man än är så är det inget som någon fäster någon extra uppmärksamhet vid. Man förväntas bara orka uthärda det.

6 oktober, 2016 Blogginlägg
För ungefär ett och halvt år sedan bloggade jag om hur jag inte kommer någon vart med min sjukskrivning och

5 oktober, 2016 Blogginlägg
Folkpensionsanstalten skyller på arbetspensionsbolaget och tvärt om. Man bollas fram och tillbaka mellan instanser. Man håller på att slitas i bitar. Läkarna vill knuffa in en i arbetslivet trots att man ligger som en mosad banan på golvet.

4 oktober, 2016 Blogginlägg
I flera års tid har min man försökt ansöka om arbetslöshetsunderstöd utan att lyckas. Idag kom ett förvirrande samtal från arbetskraftsbyrån. Min man har inte vetat att han fortfarande är inskriven på arbetskraftsbyrån och avtjänar ett straff för sitt påstådda klandervärda förfarande då han inte ansökte om ett jobb på danska.

3 oktober, 2016 Blogginlägg
Senast jag fick ekonomiskt stöd var i början av juni. Inte ett knyst har hörts från FPA sedan dess. Idag har jag fått ringa runt för imorgon ska hyran vara betald. Det ser ut som om vi får försöka trolla fram pengar igen.

29 september, 2016 Blogginlägg
Är det något som jag verkligen avskyr med min sjukdom är det att den är fullkomligt oberäknelig. I två dagar

26 september, 2016 Blogginlägg
Igår fyllde jag äntligen i förhandsblanketterna för den där firman som ska utreda min arbetsförmåga. Det var inte mindre än

23 september, 2016 Blogginlägg
Vad är det bästa med att blogga? Vad är det jobbigaste med att blogga? Kommer jag att hålla på länge ännu? Bland annat dessa frågor svarar jag på idag.

21 september, 2016 Blogginlägg
På tidningen Bättre Hälsas hemsida finns ett personporträtt av mig och min blogg Lungan i stormen. Jag är jätte glad

18 september, 2016 Blogginlägg
Jag har haft så bråttom med att publicera artiklar och sjukdomsberättelser på Lungan i stormen att jag knappt har haft

9 september, 2016 Blogginlägg
Efter högstadiet studerade jag ett år på gymnasiet. Jag hoppade av och började studera marknadsföring. Jag hann knappt studera ett

7 september, 2016 Blogginlägg
Läste precis Anne Hietanens blogginlägg där hon skriver om sårbarheten och att dela med sig av den på bloggar. Hon

6 september, 2016 Blogginlägg
De senaste nätterna har jag haft svårt för att somna igen, och jag tror jag börjar se ett ganska tydligt

1 september, 2016 Blogginlägg
Många av er har säkert läst om Hitisbon Sune Fromholz som blev tillsagd att tala finska på Salo sjukhus. Läs om varför jag är rädd för att prata svenska på sjukhus.

1 september, 2016 Blogginlägg
Jag minns förr i tiden när jag var barn och jag ivrigt sprang och kollade vad som fanns i postlådan

30 augusti, 2016 Blogginlägg
Igår började jag känna ett obehagligt stick i näsan. Försökte skjuta bort tankarna på en förkylning. Det kan det väl

29 augusti, 2016 Blogginlägg
Visa en bra höstbild från ditt arkiv. Fotot är taget av min vän Linda Storsjö när jag går med min

28 augusti, 2016 Blogginlägg
Igår hade jag en mycket trevlig kväll i goda vänners lag! Vi hade kräftskiva/knytkalas och åt tills det kom ut

26 augusti, 2016 Blogginlägg
Igår morse var en dag då min kropp protesterade från första början. Jag började redan känna mig svag i förrgår

23 augusti, 2016 Blogginlägg
Det känns så skönt att jag har haft skrivandet att koncentrera mig på de senaste veckorna. Mina strider med instanser,

21 augusti, 2016 Blogginlägg
Samhället vi lever i idag dömer de arbetslösa och arbetsoförmögna hårt. Många anser att man måste prestera för att vara värd något, och förknippar identiteten starkt med arbetet. Det här leder till att många som av en eller annan orsak inte befinner sig i arbetslivet kan känna sig misslyckade och mindre värda.

19 augusti, 2016 Blogginlägg
Jag tänkte inte orka upp ur sängen idag. Det har varit så mycket att tänka på med bloggflytten. Det har

17 augusti, 2016 Blogginlägg
Det här är alltså bloggdelen av Lungan i stormen. Ni kan klicka er in hit via texten ”blogg” i menybalken.

17 augusti, 2016 Blogginlägg
Jag har haft det jobbigt med både sömnen och lungorna den senaste veckan. Jag har varit fullt koncentrerad på ett