Artikelarkiv


Artikel, Kronisk sjukdom
Att prioritera sin egen hälsa är det allra viktigaste när man lider av en kronisk sjukdom. Tyvärr resulterar det ofta i att man blir impopulär bland vänner. Det här är några saker som folk ofta inte tycker om att kroniskt sjuka gör för sin hälsas skull.

Artikel, Psykisk ohälsa
Att oroa sig nu och då är normalt. Om man däremot under ett halvt år eller mer går omkring och känner sig ångestfull och orolig för många saker samtidigt, utan att kunna hantera oron kan det vara frågan om GAD (generaliserat ångestsyndrom). Det är mer än bara vanlig oro och det bör tas på allvar. Ingen ska behöva leva med ständig ångest när hjälp finns att få. Här får du lära dig mera om GAD.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att gå odiagnostiserad kan förstöra en människas liv, på flera sätt. För att få vård och ekonomiskt stöd måste man passa in i en norm. En väldigt stor grupp människor passar inte in i normen. Vi är många som fått livet förstört på grund av system som inte fungerar och för att vi inte ses som individer.

Artikel, Psykisk ohälsa
Dystymi är ett depressionstillstånd som varar flera år och som ofta missas av sjukvården. Vid dystymi har man depressionssymptom, men de är inte lika många och intensiva som vid en egentlig depression. Detta är ett tillstånd som bör tas på allvar eftersom den totala sjukdomsbördan kan bli väldigt stor.

Artikel, Kronisk sjukdom
Forskare har undersökt sambandet mellan testosteron och skydd mot autoimmuna sjukdomar och gjort en intressant ny upptäckt. Det här är en ledtråd som kan hjälpa oss förstå varför kvinnor drabbas mest av autoimmuna sjukdomar. Det är ett litet steg mot bättre behandlingar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag frågade kroniskt sjuka om vad de finner tröst i när de mår dåligt. Det här är en sammanställning över alla svar jag fick. De här sakerna finner kroniskt sjuka mycket tröst i.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla har vi sett och läst om den svårt sjuka människan som hurtigt och modigt tar sig igenom sin sjukdom. Det krävs bara några piller för att den välsminkade människan på tv hoppar upp ur sängen och lever på som vanligt. Den största delen av det vi hör och ser om sjukdom i media är en väldigt förvrängd bild av verkligheten. Här kan du läsa om konsekvenserna det kan innebära.

Artikel, Psykologi & relationer
Vill du lära dig om hur du hanterar krångliga människor som sätter sig på dig och får dig att må dåligt i din vardag? Då ska du inte missa detta inlägg som handlar om härskarteknik. Det här är del två i min serie om härskarteknik.

Artikel, Psykisk ohälsa
Det fysiska måendet hänger starkt ihop med det psykiska måendet. Ibland mår vi dåligt så länge att vi helt enkelt blir vana med det, och inser inte att vi behöver hjälp med att hantera våra tankar. Som människor är vi helheter. Det är lika viktigt att vårda det psykiska som det fysiska eftersom båda påverkar varandra.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka behöver bli sedda, hörda och förstådda. Vi måste få tala ut om våra sjukdomsupplevelser. Men ibland sjunker vi in i en allt för stor sjukdomsbubbla. Vi blir bittra på omvärlden och isolerar oss allt mer på grund av fysiskt och psykiskt illamående. Men det är inte alltid så hälsosamt att förstärka bubblan. Vi behöver också bjuda in andra till vår bubbla för att kunna bli förstådda.

Artikel, Psykologi & relationer
När man inte vill eller klarar av att hantera en obehaglig och allvarlig situation är det vanligt att man reagerar med förnekelse. Här kan du läsa om när förnekelse blir farligt för hälsan och vad du kan göra för att ta tag i saken.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 8 tips på hur du bättre kan förbereda dig inför ett läkarmöte, så du slipper känna dig så besviken och frustrerad efteråt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi går alla igenom kronisk sjukdom på olika sätt. Här beskriver jag 5 vanliga faser som många kroniskt sjuka går igenom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Något som ofta skapar missförstånd och förvirring hos människor är när vi kroniskt sjuka inte hör av oss. Många drar slutsatsen att vi vill bli lämnade ifred och att vi själva hör av oss när vi orkar. Men så är det lång ifrån alltid.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns många sjukhusrutiner som är obehagliga. Här berättar jag om några som jag tycker är speciellt jobbiga.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Just nu är det otroligt varmt ute. Här kommer 13 tips på vad du kan göra för att kyla ner dig i sommarhettan.

Artikel, Psykologi & relationer
Överallt talas det om att man ska ha ambitioner. Man ska brinna för det ena och det andra, ständigt sträva efter något. Vi beundrar dem som har ambitioner, men i verkligheten är det kanske inte är så beundransvärt som vi tror. Här berättar jag om vad ambition egentligen betyder.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka har genom åren som stamkunder på sjukhus hunnit snappat upp en hel del. Vi beter oss ofta på ett lite annorlunda sätt, och vi blir också ofta bemötta på ett lite annorlunda sätt. Det här är 10 saker som vana patienter gör. Ta det med humor!

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag blir väldigt upprörd när jag läser skriverier där det påstås att dödssjuka kan bli friska bara de skulle ta sitt ansvar över den egna hälsan. Att hopplöshetskänslor bara gör dig sjukare, att läkarna är så gott som idioter och att mediciner målas upp som något farligt.

Artikel, Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är väldigt vanligt idag. Ändå är vi dåliga på att se när någon mår dåligt. Jag frågade några personer som lider av psykisk ohälsa om de kunde berätta om hur man märker på dem att de mår psykiskt dåligt.

Artikel, Psykologi & relationer
Sociala medier för mycket gott med sig, men det kan lätt bli för mycket av det goda. Många mår dåligt av att vistas för mycket på sociala medier. Här är sex anledningar till varför det kan vara bra att minska på användningen av dem.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka mår bättre på sommaren, men en stor del av oss mår både fysiskt och psykiskt mycket sämre på sommaren. Här får du veta varför.

Artikel, Kronisk sjukdom
Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av kronisk sjukdom!

Artikel, Kronisk sjukdom
Ett uttryck jag stött på ofta som kroniskt sjuk är att man ska gilla läget. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad det betyder. Ska man faktiskt gilla läget, om man verkligen inte gillar det? Vad betyder uttrycket för dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag har blivit opererad totalt sju gånger. Här berättar jag lite om mina egna upplevelser och om hur det egentligen går till när man blir opererad.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla har vi motgångar i livet, men som kroniskt sjuk har man motgångar så gott som varje dag. Här är fem tips som kan hjälpa dig att må lite bättre och orka ta dig igenom livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka har genom åren berättat för mig om att vännerna sakta men säkert försvinner när kronisk sjukdom kommer med i bilden. Det är sorgligt, men faktiskt sant. I alla fall för en stor del av oss kroniskt sjuka. Den här artikeln är ett litet sammandrag av upplevelser kroniskt sjuka berättat för mig om hur vänskaran krymper när man inte kan och orkar som förut.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka mår psykiskt dåligt, men har ingen att prata om det med. Läkarna som har sina specialområden är ofta för stressade för att tala med sina patienter om hur de mår psykiskt. Helhetssynen fattas. Dessutom är många kroniskt sjuka livrädda för att få en psykstämpel och inte bli tagna på allvar.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Vi översköljs dagligen med information från höger och vänster. Att skilja på vad som är vetenskap eller vad som är påhitt är för den vanliga människan så gott som omöjligt. I boken larmrapporten lär du dig att skilja på vetenskap och lurendrejeri.

Artikel, Podcast
I det här avsnittet pratar jag och min man om hur vår vardag ser ut. Vi går igenom hela dagen från morgon till kväll och beskriver hur sjukdomen ger oss utmaningar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag har startat en kamratstödsgrupp på Facebook för kroniskt sjuka och deras anhöriga. I gruppen är det tänkt att vi pratar om både det som är svårt i våra liv och om det som är bra. Alla stöttar alla. Jag har på känn att det blir en ärlig, empatisk och trevlig grupp där man kan diskutera alla aspekter av kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 6 tröstande saker som du kan säga till någon som är kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att läsa en bok när man är kroniskt sjuk kan göra gott för både den fysiska och psykiska hälsan. Det kan hjälpa för att skingra orostankarna och få dig att slappna av kroppens alla muskler. Läs om biblioterapi och hur böcker har hjälpt mig att ta mig igenom jobbiga tider i livet.

Artikel, Psykisk ohälsa
Staffan Nylund driver bloggen Lite speciell. Han skriver öppet och modigt om hur det är att vara hemmapappa och lida av svår ångest. Här kan du läsa mera om Staffan och hans blogg. Han svarar också på några snabba frågor om sig själv.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att hitta sig själv och sin balans i livet som kroniskt sjuk är en stor utmaning. Många försummar den egna hälsan och har svårt för att ta till sig i hur stor utsträckning den kroniska sjukdomen påverkar livet. Att ta hand om sig själv ses ofta som själviskt, men är av stor betydelse att lära sig för att må bättre trots en svår sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Gnälla, klaga, älta, frossa i sjukdomar och hypokondriska tankar. Kan det bli för mycket av sådant?

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är fem saker som hela tiden händer i fiktiva tv-serier om sjukhus som sällan eller aldrig händer i det verkliga livet. Hur verklighetstrogna tycker du att tv-serierna är?

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 10 viktiga må bra-tips för dig som lider av en kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
En kronisk sjukdom är lömsk på många sätt. Förutom att få oss att lida fysiskt vill den också smyga in i våra hjärnor och förgifta våra tankar. Sakta men säkert försöker sjukdomen ta över och styra och ställa som en enväldig härskare i våra huvuden om vi inte ser upp.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 31 viktiga saker att komma ihåg som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kronisk sjukdom kan vara både fysisk och psykisk. Ofta både och. Här kommer sju nyttiga hanteringsstrategier för dig som lider av kronisk sjukdom och depression.

Artikel, Kronisk sjukdom
Hur mycket kan eller får man som anhörig lägga sig i en kroniskt sjuk människas liv? Det är en mycket svårbesvarad fråga som vi behöver diskutera mera.

Artikel, Kronisk sjukdom
I den här videon funderar jag och min man på hur ett kärleksförhållande påverkas av att den ena lider av en kronisk sjukdom. Det blir en ärlig och djup konversation som avrundas med tips på vad man kan göra för att kärleksrelationen ska blomstra och må bra trots svår sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att få livet invaderat av en allvarlig kronisk sjukdom får vem som helst ur gängorna. Det tar tid att vänja sig vid tanken att livet inte blev som man hade tänkt sig. Det här är fem tips som kan hjälpa dig en bit på vägen.

Artikel, Kronisk sjukdom
Hjärndimma, hjärntrötthet, mental trötthet eller fatigue? Begreppen är många och dimmiga men något som kroniskt sjuka har nytta av att veta, eftersom trötthet är mycket vanligt förekommande hos kroniskt sjuka, speciellt i samband med autoimmuna sjukdomar. Det här är en guide i djungeln av termer.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk begränsas man inte bara av sin nedsatta hälsa, utan också av myndigheter och instanser. I det här videoinlägget pratar jag om saker i livet som kanske framstår som självklara för friska människor, men som många kroniskt sjuka berövats.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att hitta lugnet när man lider av en kronisk sjukdom är inte alltid så lätt. Ibland funkar inte de vanliga knepen man använder för att minska sin stress. Här kommer därför en lista med åtta annorlunda knep för att lindra stress, oro och ångest.

Artikel, Kronisk sjukdom
Methotrexate är verkligen en fantastisk medicin, men tyvärr kommer den med fantastiskt tråkiga biverkningar också. Ta en titt på mitt videoinlägg för att få veta mera om medicinen som används för att behandla autoimmuna sjukdomar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att vara kroniskt sjuk är allt annat än lätt. För att ta sig igenom vardagen behöver vi ta utav kraftreserver som vi egentligen inte har. Hälsokontot går ständigt på minus, men ändå klarar vi på något konstigt sätt av att fortsätta vardagen. Hur är det möjligt? Här är fem hemligheter om oss kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att få en allvarlig sjukdomsdiagnos kan kasta hela livet ur balans. Rent fysiskt kan det vara så överväldigande att vi lätt tappar fokus på den psykiska biten. Forskning tyder starkt på att stress både kan utlösa och förvärra autoimmuna sjukdomar. Vi hamnar lätt in i en ond cirkel som är svår att ta sig ur. I vården borde man absolut informera patienterna om stressens negativa effekter.

Artikel, Kronisk sjukdom
I det här videoinlägget svarar jag på en fråga som jag fått flera gånger än jag kan räkna, från många olika håll. Frågan lyder "Hur orkar du?" Hur orkar du kämpa mot sjukdom och ständigt återkommande motgångar?

Artikel, Kronisk sjukdom
Nyligen råkade jag läsa ett blogginlägg på Amandas blogg Nästan för lycklig. Det var något i stil med ett hyllningsinlägg för oss tappra kämpar som springer ut och in på sjukhus. Man fick än en gång bilden av att vi kroniskt sjuka är supermänniskor som känner oss som hemma på sjukhus. Jag känner att jag vill klargöra att det verkligen inte är så. Det är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Artikel, Kronisk sjukdom
Alla råkar vi ut för olika typer av kriser någon gång i livet. Att få en sjukdomsdiagnos som dessutom visar sig vara kronisk kan vända tillvaron upp och ner. Inte bara för den drabbade utan för hela familjen. Läs mera om vanliga krisreaktioner och hur man kan hantera dem.

Artikel, Kronisk sjukdom
En väldigt vanlig utmaning som de flesta kroniskt sjuka ställs inför är att överväga om de ska berätta sanningen om sitt mående för någon, eller dra till med en vit lögn. Här kommer en lista med de vanligaste vita lögnerna som kroniskt sjuka då och då drar till med. Ibland handlar det om saker man inte säger.

Artikel, Psykologi & relationer
Sedan 80-talet har antalet narcissister skjutit i höjden. Vi verkar nu för tiden tro att självbeundran alltid är något positivt. Fokus sätts allt mer på självförverkligande och människorelationer kommer i andra hand. I media syns en massa framgångsrika narcissister som vi tar modell av. Här kan du läsa mer om narcissism.

Artikel, Psykologi & relationer
Narcissister, vilka är dom och hur känner man igen dem? Det här är en lista med 11 tecken på att du kan ha råkat ut för just en sådan.

Allmänt, Artikel, Kronisk sjukdom
Välkomna att följa Lungan i stormen på Youtube! I det här inlägget finns två videon. Den ena är en presentation av mig som står bakom bloggen och den andra handlar om hur livet påverkas av en osynlig sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka är mästare på att dölja våra sjukdomar. Det sker både medvetet och omedvetet. Det här är några av de mest vanliga sätten som vi kroniskt sjuka döljer våra sjukdomar på. Känner du igen dig? Hur döljer du din sjukdom?

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka har stora problem med sömnen. Kortison, depression, stress, oro är några exempel på saker som kan göra det omöjligt att sova. Många är tvungna att ta hjälp av olika sömnmediciner. Hur sover du? Klarar du dig utan sömnmediciner eller är dom livsnödvändiga för dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
När man lider av en kronisk sjukdom uppstår lätt känslor av frustration. Det här är en lista med några av de vanligaste sakerna som orsakar oss kroniskt sjuka mest frustration. Håller du med?

Artikel, Kronisk sjukdom
I det här inlägget berättar kroniskt sjuka genom bilder och en kort text om sina oförutsägbara liv. Ena dagen på toppen av ett berg, och andra dagen inlagd med livshotande symptom. Enkla livsnjutningar får man ofta betala dyrt för. Allt man kan göra är att bara försöka gilla läget.

Artikel, Psykisk ohälsa
Genom tiderna har människan haft en massa teorier om vad depression egentligen är. Trots att vi har modern teknologi och skickliga forskare som kunnat konstatera att depression är en sjukdom, liksom astma och diabetes råder det ännu en hel del förutfattade meningar. Här kommer därför de vanligaste myterna om depression, tätt följda av fakta.

Artikel, Kronisk sjukdom
Något som är en utmaning när man är kroniskt sjuk och sjukskriven är att skapa en struktur i vardagen. När man inte klarar av att arbeta, sysselsätta sig och skapa rutiner på samma sätt som en frisk människa flyter dagarna lätt ihop med varandra. Många lever i en ständig dimma som inte går att ta sig ur. Känner du igen dig?

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka får höra mycket av våra medmänniskor som för det mesta på något vis är sagt i välmening, men som stjälper mera än hjälper när man inte mår bra. Här är en lista med 13 vanliga saker som vi kroniskt sjuka får höra som vi ofta upplever som sårande.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag slängde ut en fråga till mina kroniskt sjuka läsare och bad dem skriva det första de kom att tänka på. Frågan löd "Du vet att du har en kronisk sjukdom när..." Jag fick en hel del svar som jag nu publicerar i detta inlägg. Vad är det första du kommer att tänka på? Kommentera gärna.

Artikel, Kronisk sjukdom
Oro stjäl av vår energi och hindrar oss från att leva i nuet och vara oss själva. Vi som är kroniskt sjuka är redan tillräckligt sköra. Att lära sig några tekniker för att lindra onödig oro kan vara till stor hjälp.

Artikel, Kronisk sjukdom
Visst är det tungt och sorgligt när man blir utesluten ur diverse gemenskaper som kroniskt sjuk. Men det allra tyngsta är när den egna familjen inte har förståelse för sjukdomen och inte heller har viljan att försöka förstå.

Artikel, Kronisk sjukdom
Till dig som är kroniskt sjuk och ensam under påsken sänder jag en extra stor och varm styrkekram! Du är inte ensam om att känna dig ensam!

Artikel, Kronisk sjukdom
Min sjukdom påverkar mitt liv så mycket att det inte går att bortse från den. Den är en del av mitt liv som de flesta inte vill kännas vid. Det är en av de tråkigaste insikterna som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk tvivlar man ofta på sig själv. Ibland är det svårt att känna att man är betydelsefull och värd att älskas. Vi behöver då och då bli påminda av våra när och kära, speciellt av vår partner att vi duger för dem precis som vi är. Här är en lista på fem saker vi kroniskt sjuka behöver få höra ibland.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Har du hört om autoimmuna sjukdomar utan att riktigt förstå vad det innebär? Då är det här guiden för dig med nyttig och snabb fakta om autoimmuna sjukdomar.

Artikel, Kronisk sjukdom
Forskning visar att vardaglig stress kan utlösa sjukdomsskov hos personer som lider av autoimmuna sjukdomar. Det är därför otroligt viktigt att du som lider en av autoimmun sjukdom lär dig att sätta dig själva i första rum. Här kommer därför en lista med sju naturliga sätt som kan hjälpa dig att kontrollera din sjukdom bättre så att du kan må så bra som möjligt trots svåra omständigheter.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Cancerdrabbade kvinnor får lära sig att kvinnligheten sitter i brösten. Genom att delta i en sminkkurs på Sahlgrenska ska de lära sig att känna sig som hela kvinnor igen efter en operation.

Artikel, Kronisk sjukdom
Fastän de flesta människorna runtom dig vet om att du har en kronisk sjukdom vet de flesta ändå inte om på hur många plan i livet den påverkar dig. Det här är därför en lista på några av de värsta sakerna som en kroniskt sjuk råkar ut för. Läs och känn igen dig och dela med människor som du tycker att behöver en bättre förståelse för livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Min man är min stöttepelare och själsfrände i det här livet. Han tröstar och finns där för mig dygnets alla timmar. Han kämpar lika mycket som jag för att hålla huvudet ovanför ytan. Ändå är det svårt för andra att förstå hur mycket han som anhörig drabbas av min kroniska sjukdom. Både fysiskt och psykiskt. Därför vill jag med detta inlägg beskriva en liten del av det han går igenom.

Allmänt, Artikel
Ett inlägg med intressant statistik för dig som följer Lungan i stormen att ta del av.

Artikel, Kronisk sjukdom
När en kroniskt sjuk person säger "Jag är bara lite trött" kan det betyda en lång rad saker. Här är en lista på 17 saker som trötthet kan innebära för någon som är kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många som lider av kroniska sjukdomar känner att de måste hålla tillbaka sina bättre dagar på grund av rädsla för att bli misstrodda av andra. ”Du som orkade hålla igång så sent igår, är du verkligen så sjuk?” är en vanlig kommentar som kroniskt sjuka ofta får höra. Det leder till ett dåligt samvete för de dagar man mår lite bättre.

Artikel, Kronisk sjukdom
De flesta av oss kroniskt sjuka har dagar då vi känner oss besegrade av våra sjukdomar. Här är 7 tips på vad du kan göra för att underlätta tillvaron under dagar då livet känns extra tungt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ärlighet och realism är oftast en större tröst för de kroniskt sjuka än hurtiga hejarop, påklistrade leenden, överdrivet positivt tänkande, inbillade lyckliga slut och en övertro på den egna förmågan. Det är något jag märkt efter en längre tid som sjukdomsbloggare.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Nu för tiden hör man ständigt om folk som påstår sig rena sina kroppar genom att dricka färggranna smoothies och olika juicer. Påståendena om den så kallade "detoxens" renande och positiva effekter på våra kroppar är oändliga. Men vad är egentligen bevisen på att det fungerar? Och hur hälsosamt är det egentligen?

Artikel, Kronisk sjukdom
Hanna är 22 år gammal och lider av ME, som är en kronisk neurologisk sjukdom med handikappande symptom. Inga botemedel finns och läkarna vill helst inte kännas vid diagnosen. Hon har skrivit ett känslosamt brev till makthavarna i Sverige i ett desperat försöka att uppmärksamma hur illa svårt sjuka människor blir behandlade av sjukvården.

Artikel, Kronisk sjukdom
Fatigue är en intensiv och ihållande sjukdomsrelaterad trötthet som inte går att jämföra med vanlig trötthet hos en frisk människa. De drabbade möts allt som oftast av oförståelse i samhället och får ingen hjälp eller förståelse för sin fatigue. Vi behöver därför öka kunskapen om fatigue och få sjukvården, instanser och människorna i vår närhet att ta det på allvar. I artikeln finns också tips på vad du som drabbad kan göra för att hantera tröttheten.

Artikel, Kronisk sjukdom
En lista på mina åtta mest lästa och uppskattade artiklar om kronisk sjukdom. Artiklarna är till för att du som är kroniskt sjuk inte ska känna dig ensam med din sjukdom.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Får patienter som klarar av att vara trevliga och tillmötesgående och som kommer förberedda till läkaren en bättre vård? Hänger det på patienten att motivera sin läkare till att vilja hjälpa på bästa sätt?

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns några saker som kroniskt sjuka ofta upplever att läkarna förbiser eller ignorerar. Det leder inte sällan till att man som patient mår ännu sämre. Det här är några viktiga punkter som vi kroniskt sjuka önskar att alla läkare skulle tänka på när de träffar oss.

Artikel, Kronisk sjukdom
Jag tänkte att vi skulle ha lite roligt tillsammans och spela bingo för kroniskt sjuka. Hur många i rad fick du?

Artikel, Psykologi & relationer
Billiga klick och fula trix. Så blir du lurad att på Internet.

Artikel, Kronisk sjukdom
Sjukdom eller syndrom? Vad är egentligen skillnaden mellan dessa begrepp som många gånger är väldigt vaga och förvirrande? Är det verkligen viktigt att särskilja på dem för oss som är drabbade? Det är allt annat än svartvitt.

Artikel, Psykologi & relationer
Vi människor är riktigt bra på att ljuga. Vi ljuger till och med så bra att vi inte ens själva märker när vi ljuger. Det här är en lista med de 31 mest använda vita lögnerna. Använder du någon av dessa vita lögner?

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka är alla olika, men på många sätt är vi också väldigt lika. Här är en lista med 28 saker som kroniskt sjuka kan känna igen sig i. Hittar du något som du känner igen dig i?

Artikel, Psykologi & relationer
Det är inte ovanligt att en relation som man tror att är nära och äkta egentligen bara är falsk och ytlig. Här är 18 tecken på en falsk relation.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Vi dricker energidrycker som aldrig för. Enligt en dansk undersökning framkom det att hela 42 % av energidryckskonsumenterna upplever obehagliga biverkningar av dryckerna, men det är ingen av dem som verkar tro på att biverkningarna kan vara farliga. Läs mer om vad man kom fram till i den här intressanta undersökningen.

Artikel, Psykologi & relationer
Att vara social och att ha sociala färdigheter är två olika saker. Man kan ha ett behov av att vara social men samtidigt sakna sociala färdigheter och vice versa. Mindre sociala människor har oftast färre vänner och enligt en undersökning också högre IQ.

Artikel, Psykologi & relationer
Människor som lider av ångest och social fobi blir ofta feltolkade och idiotförklarade. I värsta fall kan det leda till både depression och isolering. Tänk efter före du drar förhastade slutsatser och börjar sprida osanna rykten om en person som inte gav dig dig det gensvar du önskade.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Det finns en mängd olika sätt att definiera sällsynta diagnoser. Bara inom Europa beräknas 27-36 miljoner människor vara drabbade. Det sorgliga är att många av de drabbade aldrig får en klar diagnos eller den hjälp de behöver. Den 28 februari firar vi den internationella dagen för sällsynta diagnoser. Läs mer och lär dig mera här.

Artikel, Kronisk sjukdom
Samhället sviker de mest utsatta. De sjuka trycks ner tills de inte längre klarar av att resa sig. Det är dags att vi kroniskt sjuka tillsammans står upp för oss själva och vår rätt till ett värdigt liv. Dela en av Lungan i stormens kampanjbilder för att uppmärksamma den ohållbara situationen vi befinner oss i.

Artikel, Psykologi & relationer
Det är skrämmande att märka hur människor håller på att bli allt mer egocentrerade och självupptagna. Att fokusera på det egna jaget tycks ha blivit riktigt trendigt och eftersträvansvärt. Samtidigt som folk desperat verkar söka efter självbekräftelse utifrån håller de fast vid att lyckan, självkänslan och allt det där kommer inifrån. Allt detta eviga självpeppandet och självberömmet känns ärligt talat lite obehagligt.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ofta hör man kroniskt sjuka stötta varandra genom att säga ”kom ihåg att du inte är din sjukdom, du bara har den”. Men vad betyder det egentligen? Kan någon verkligen vara sin sjukdom? Det här är min tolkning på av saken.

Antiinflammatorisk kost, Artikel
Det här är några enkla med viktiga kostråd att följa. Det finns inget enskilt livsmedel som du måste vara livrädd för. Det är helheten som avgör, och det här är några grundläggande saker som är bra att hålla i minnet när du står i mataffären och inte vet vilka riktlinjer du ska gå efter.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är en berättelse som beskriver kronisk sjukdom på ett annorlunda sätt. Tänk dig att någon drar i nödbromsen på ett tåg. Bromsarna skriker och du faller handlöst till marken. Du ligger skadad på golvet medan alla andra verkar helt oskadda och oberörda, som om inget skulle ha hänt. Ingen verkar höra dina rop på hjälp.

Allmänt, Artikel
Nu kan du lyssna på radioprogrammet "Hur mår du?" i pod-format. Programmet handlar om livet med en kronisk sjukdom och jag var med på ett hörn och berättade om min sjukdomsresa och Lungan i stormen.

Artikel, Psykologi & relationer
Vi är uppvuxna i en kultur som anser att obehagliga känslor ska undvikas till varje pris. I längden är det inte hållbart. Att skjuta undan och förneka "negativa" känslor är inte att leva fullt ut eller att ta sig själv på allvar. Det här är tre orsaker till varför det är så viktigt att våga känna obehagliga känslor.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att ha en osynlig sjukdom gör livet tufft på många sätt. Speciellt frustrerande är det när man inte blir trodd eller tagen på allvar. Med tiden lär man sig hantera folks arroganta kommentarer. Men lättare känns det inte för det.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att ta sig till mataffären för att sköta veckans inköp hör till vardagen för de flesta. Men för en person som lider av en kronisk sjukdom kan bara tanken på att åka och handla framkalla kallsvettningar. Det här är ett inlägg om hur ett besök till mataffären kan vara för kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 16 goda råd till dig som nyligen blivit diagnostiserad med en kronisk sjukdom av personer som har en längre erfarenhet av livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Min sjukdom och hur jag blev behandlad på grund av den fick mig att tappa den sista gnutta självrespekt jag hade. Det har tagit mig många år och en mängd motgångar innan jag har förstått att lyssna på mig själv och min kropp. Nu riskerar jag inte längre mitt liv i onödan. Har man ingen självrespekt tar man inte heller hand om sig själv.

Artikel, Psykologi & relationer
Passiv-agressivitet är en form av icke-fysisk misshandel. Det är ett manipulativt beteende som många utsätts för utan att vara medvetna om det. Utåt framstår misshandlaren som en väldigt trevlig människa. Ingen tror dig när du berättar om hur illa behandlad du blir.

Artikel, Psykologi & relationer
Det här är nio tecken som tyder på att du kanske är mera introvert än vad du tror. Se efter hur många punkter som du känner att stämmer in på dig. Ju flera punkter som stämmer in på dig, desto mer sannolikt är det att du har en introvert personlighet.

Artikel
I Finland är utbudet av glutenfria varor stort. Man behöver nästan inte välja bort eller sakna något. Här kan du se en hel del exempel på glutenfria varor i en vanlig mataffär.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns stunder som är så svarta att jag knappt känner igen mig själv. Det är skrämmande att förlora kontrollen och att inte tycka om personen man har förvandlats till. Det här är 6 svarta sidor av min sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som anhörig till en sjukdomsdrabbad person blir ansvaret ofta tungt att axla. Många känner sig hjälplösa och otillräckliga och glömmer bort att sköta om sig själva, vilket i slutändan inte är bra för en själv eller personen man försöker hjälpa och stöda.

Artikel, Psykologi & relationer
Är oro, ångest, rädsla och negativitet fel att känna? Eller är det kanske så att människor i dagens samhälle inte uppfostras till att våga känna och uttrycka alla känslor? Det här är ett inlägg där svårt sjuka människor ger sin syn på positivitetshetsen.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Enligt en studie ägnar läkare över hälften av sin arbetsdag åt administrativt arbete. Patienterna är de som drabbas hårdast eftersom den viktiga patientkontakten till stor del uteblir.

Artikel
Vill du veta hur det har gått för mig med mitt glutenfria och antiinflammatoriska ätande? Läs del två i projekt glutenfri där jag bland annat funderar på bröd och fibrer.

Artikel, Psykisk ohälsa
Det är vanligare att man uppmärksammar de psykiska symptomen på ångest, men visste du att kronisk ångest också kan ge fysiska symptom? Här är en lista på åtta fysiska symptom som kan vara tecken på att du lider av kronisk ångest.

Artikel
Är du intresserad av att se hur en glutenfri och inflammationsdämpande kost eventuellt påverkar mitt mående och min autoimmuna sjukdom ska du följa med "Projekt glutenfri" på Lungan i stormen.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det finns några saker som vi kroniskt sjuka får höra rätt så ofta, som många av oss tar väldigt illa upp av. Den här listan tar upp 8 vanliga saker som vi kroniskt sjuka upplever som jobbiga. Jag försöker också förklara varför.

Artikel, Psykologi & relationer
Enligt undersökning mår personer som gift sig med sin bästa kompis dubbelt så bättre i sina förhållanden än övriga. Här är sju anledningar till varför det är en bra idé att bli tillsammans med sin bästa vän.

Artikel, Psykologi & relationer
Har du någon gång kommit hem efter ett läkarmöte och känt dig både fysiskt och psykiskt sjukare efteråt? Har du gått från mötet med känslor av förvirring, hopplöshet och tårar i ögonen? Då har du högst sannolikt träffat en av nedanstående läkare.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många sjukdomar är osynliga och svåra att upptäcka, men ingen sjukdom är helt och hållet osynlig. Det finns subtila tecken som kan tyda på en kronisk sjukdom. Dessa tecken kan löna sig att att hålla i minnet innan du drar förhastade slutsatser om en annan person.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Nu vill det stora företaget Vicks göra oss uppmärksamma på att det vandrar omkring en massa sjukdomsbedragare mitt ibland oss. Ännu ett hårt slag mot de sjukdomsdrabbade. Det här är både skamligt och oprofessionellt och förstärker sjukdomsstigmat ytterligare.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del klichéer. Många av dessa har jag börjat ifrågasätta mera längs med åren som kroniskt sjuk, helt enkelt för att de inte har fungerat för mig, utan de här tvärt om varit destruktiva för mitt psykiska mående.

Artikel, Kronisk sjukdom
Har du koll på vad som menas med begreppet kronisk sjukdom? Här hittar du en hel del fakta om kroniska sjukdomar som du högst antagligen inte visste förut.

Artikel, Kronisk sjukdom
Sömnen är otroligt viktigt för alla som lider av kroniska sjukdomar men som vi ofta får alldeles för lite av. Sömnkvaliteten är ofta också försämrad och man har ofta ett ökat sömnbehov. Här kan du läsa mera om hur sömnen påverkas av kronisk sjukdom.

Artikel, Kronisk sjukdom
Varje kärleksförhållande kommer högst antagligen alltid någon gång i livet att prövas. Lägger man till kronisk sjukdom i ekvationen kommer förhållandet högst antagligen att drivas till sin spets oftare. Det här inlägget handlar om hur kärleken kan påverkas av kronisk sjukdom.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Det är inte bara cancerpatienter som är i riskgruppen för influensasmitta. Det är helt vanliga unga och gamla människor mitt bland oss. Vet du vilka det är? Och vet du hur du förhindrar smittospridning? Svar får du här.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att förlora sin hälsa innebär en stor sorg. Många kroniskt sjuka lämnar tyvärr sin sorg obearbetad. Man upplever sig inte ha rätt till att sörja och fortsätter istället livet som om inget skulle ha hänt tills väggen kommer emot.

Artikel, Psykologi & relationer
Du som lider av en kronisk sjukdom kan ha väldigt mycket nytta av att satsa på att stärka din mentala hälsa. Både fysiska och psykiska sjukdomar sliter hårt på psyket. För att hjälpa dig att må och orka bättre tipsar jag här om hur du kan öka ditt psykiska välbefinnande.

Artikel, Psykisk ohälsa
Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av psykisk ohälsa.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många personer med autoimmuna sjukdomar upplever att det kalla vädret gör att de mår sämre. Här berättar jag mer om hur personer med olika typer av autoimmuna sjukdomar påverkas av kyla och ger några tips om vad man kan göra för att minska risken för sjukdomsskov.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ladda ner och fyll i Lungan i stormens probelmkartläggninsmall som är utarbetad speciellt för dig som lider av kronisk sjukdom. Det är en investering i din hälsa. Du blir bättre på att identifiera och möta problem i framtiden.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Nu har forskare hittat låten som lugnar dig mer än någon annan låt! Den reducerar stress med upp till 65 %.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Gustav levde ett helt normalt ungdomsliv då han plötsligt drabbades av sjukdomen Visual Snow. Sjukdomen som orsakar obehagliga störningar i synfältet kan vara enormt livsbegränsande. Här berättar Gustav om hur hans liv förändrades efter att han drabbades av sjukdomen.

Artikel, Psykologi & relationer
Vill du lära dig om hur du hanterar krångliga människor som sätter sig på dig och får dig att må dåligt i din vardag? Då ska du inte missa detta inlägg som handlar om härskarteknik.

Artikel, Psykisk ohälsa
Här är 15 konkreta och praktiska tips för att ta dig ur ångestens klor när den griper tag om dig som värst!

Artikel, Kronisk sjukdom
När ska vården komma så långt så att man ser och hör patienten framför sig istället för att läsa i en faktabok eller stirra sig blind på blodprovsvärden? Människan är så mycket mer komplex än siffror och text på ett papper, och en sjukdom kan suga livet ur en fastän man rent fysiskt finns till.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det görs en hel del hälsorelaterade nyårslöften, men vad är det viktigaste nyårslöftet du som är kroniskt sjuk kan göra? Jag har ett förslag på ett nyårslöfte vi kroniskt sjuka kunde göra tillsammans!

Artikel, Kronisk sjukdom
Trötthetssyndrom eller fatigue är något som drar ner på livskvaliteten hos majoriteten av alla som lider av autoimmuna sjukdomar. Ändå tycks ingen riktigt vilja ta det på allvar. Nu forskar man om detta för att lära sig mera om hur man kan bli bättre på att bemöta patienter lider mycket av sin fatigue.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk befinner man sig i ett gränsland. Man är inte tillräckligt frisk för att klara vardagen och inte tillräckligt sjuk för att bli trodd. Vi är de som kämpar för våra liv i ett sjunkande skepp, utan att någon märker.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kroniskt sjuka lär sig ofta att bli mästare på att dölja sina sjukdomar och symptom. Här är 8 saker som min kroniska sjukdom ställer till med som andra oftast inte ser.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk måste man ständigt öppna upp och visa sig sårbar för nya läkare och vårdare. För det krävs enormt mycket mod och styrka. Det är inte många inom vården som tar hänsyn till hur tärande dessa situationer kan vara för den kroniskt sjuka.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 10 saker som jag önskar att någon hade förberett mig på om livet som kroniskt sjuk.

Artikel, Kronisk sjukdom
Ett inlägg om hur det är att som kroniskt sjuk uppsöka akutvård. Vi blir ofta dåligt bemötta och misstrodda av vården. Vi söker inte akutvård om vi absolut inte måste. Vi behöver också känna att vi räknas trots att våra sjukdomsbilder och symptom är oklara.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Det här är min berättelse om hur en dag i livet kan se ut för mig. Jag lever med en autoimmun lungsjukdom som orsakar blödningar i lungorna. Vaskulit kallas sjukdomen.

Artikel, Sjukdomsberättelser
En anonym kvinna i 25-års åldern berättar om hur en dag i livet med SLE kan se ut.

Artikel, Kronisk sjukdom
Här är några tips på hur man kan göra om man vill visa sitt stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom eller går igenom något tungt.

Artikel, Psykisk ohälsa
Har du en vän som är deprimerad och du vet inte riktigt vad hen skulle uppskatta att få i julklapp. Här kommer en lista med några enkla saker som kan betyda väldigt mycket för en person som kämpar med någon form av psykisk ohälsa.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Johanna har inte haft turen på sin sida. Redan som ung har hon drabbats av migrän, psykisk ohälsa, Raynauds sjukdom och lymfocytkolit. Trots många svåra kroniska sjukdomar kämpar hon för att få livet på rätt köl igen.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det är aldrig lätt att vara sjuk, men att insjukna i unga år innebär extra svårigheter och utmaningar. Många upplever att de går miste om hela sin ungdom medan andra i samma ålder lever livet. Det är inte lätt att stå och se på medan andra växer upp och man själv står och stampar på stället.

Artikel, Kronisk sjukdom
Svårt att veta vad din kroniskt sjuka vän skulle uppskatta att få i julklapp? Eller vet du inte vad du själv önskar dig? Här kommer 12 bra julklappstips!

Artikel, Kronisk sjukdom
Julen är en högtid som kan vara otrolig tuff för en person som är kroniskt sjuk. Här kommer några tips på hur du kan göra julen mera njutningsfull som kroniskt sjuk.

Artikel, Sjukdomsberättelser
När Sophia drabbades av spondartrit dalade det psykiska måendet på grund av outhärdliga ledsmärtor. Här berättar hon om hur hon tog kontroll över livet trots många hårda motgångar och hur viktigt kamratstödet har varit för henne.

Artikel, Kronisk sjukdom
Varför är det så tabubelagt att prata öppet om sin sjukdom som man? Män påverkas lika starkt av sjukdomar som kvinnor. Den här veckan vill jag uppmärksamma alla kroniskt sjuka män.

Artikel, Kronisk sjukdom
Här är 22 saker du som kroniskt sjuk kan känna igen dig i.

Artikel, Kronisk sjukdom
Andreas Kuschel är en trebarnsfar som lever med en rad kroniska sjukdomar. Han har startat en blogg för att tackla vardagen. Läs mera om Andreas och hans blogg här.

Artikel, Kronisk sjukdom
Nästa gång du behöver förklara för någon hur det är att leva med en kronisk sjukdom, använd detta fenomenala trix som kallas för The Spoon Theory!

Artikel, Kronisk sjukdom
För många kroniskt sjuka innebär högtider extra mycket stress. Många känner sig ensamma och otillräckliga. Här är sju tips på hur du kan göra för att göra julen mer njutbar för din kroniskt sjuka vän.

Artikel, Psykologi & relationer
Jag läste en artikel på Purpose Fairy om saker vi borde sluta med eller släppa taget om för att våra liv ska bli enklare och mer harmoniska. Det finns så mycket saker som vi hakar upp oss på och klamrar oss fast vid, till ingen nytta. Vi bara förhindrar oss själva att må bra.

Artikel, Kronisk sjukdom
Många som är drabbade av svåra sjukdomar får ofta höra om hur starka och modiga dom är. Men är det verkligen så? Är vi som kämpar mot allvarliga sjukdomar modiga superhjältar som tål vad som helst?

Artikel, Psykologi & relationer
Vet du skillnaden på personer som är mentalt starka och personer som bara drar på sig en tuffhetsmask? Här kommer sex tecken som avslöjar en bluffare.

Artikel, Kronisk sjukdom
Visst håller du med om att en sjukdom får en att lära sig de mest konstiga sakerna? Här är sex saker som jag lärt mig under min tid som kroniskt sjuk.

Artikel, Psykologi & relationer
Har du hört uttrycket ”Den som tycker om dig kommer att få dig att gråta”? Det är en inrotad fras som faktiskt är en stor missuppfattning. En hälsosam kärlek ska inte vara blind.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vi kroniskt sjuka försöker ofta släta över och dölja vårt illamående. Men det finns åtminstone ett sätt att avkoda oss. En välanvänd fras som säger mycket mera än man skulle tro. Kan du gissa vilken?

Artikel, Psykologi & relationer
Jag läste en gång en bra sak om att vara långsint. Det är som att gå omkring och hålla ett stycke glödhett kol, i väntan på att få kasta det på den som sårade en. Man skadar bara sig själv.

Artikel, Sjukdomsberättelser
Linda har levt med fibromyalgi i två år. I dagens inlägg berättar hon själv hur hon blivit bemött av sjukvården, hur hon fick sin diagnos och hur den smärtsamma sjukdomen påverkar hennes liv.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kroniskt sjuka kontaktas av människor som vill att de ska bjuda på vad som närmst kan kallas inspirationsnonsens som sprids på sociala medier. Deras lidande förminskas och vinklas till något positivt.

Artikel, Psykologi & relationer
Ska föräldrar behöva försörja sina vuxna barn? I dagens samhälle är det vanligt, men också något som många ser ner på. Alla har inte heller turen att ha föräldrar som kan eller vill hjälpa. Många är helt utlämnade till samhällets dåligt fungerande system och mår väldigt dåligt. Är det då fel med att hjälpa till ekonomiskt?

Artikel, Psykologi & relationer
Sedan dess att jag insjuknade har jag fått många insikter. De viktigaste och jobbigaste har varit relationerna i mitt liv. Människor som jag trodde att skulle bry sig har knappt visat intresse alls, medan helt eller halvt obekanta människor har visat stöd och empati och blivit till nya vänner som jag kan prata om vad som helst med.

Artikel, Psykologi & relationer
Stödgrupper för det mesta fantastiska ställen där man får möjlighet att både ge och ta. Men så finns det några undantag eller missförstånd med stödgruppernas syfte som jag tycker är viktiga att lyfta fram.

Artikel, Psykisk ohälsa
Råkade hitta till en intressant blogg, ”En psykiaters funderingar” heter den och drivs av Niklas. Han är som bloggnamnet säger

Artikel, Hälsa & sjukvård
Avföringstransplantationer har visat ha ett gott och långvarigt resultat vid behandling av svåra diarréer orsakade av bakterien clostridium difficile. Nästa steg är att forska mera om vilka andra sjukdomar som kunde behandlas med samma metod.

Artikel, Psykologi & relationer
Skillnaden mellan empati och sympati är stor. Vet du vad de båda begreppen innebär? Om inte så får du svar här.

Artikel, Kronisk sjukdom
Vad menar folk egentligen när de säger att man måste acceptera att man är sjuk? Det är en kommentar som många kroniskt sjuka upplever som ett slag i ansiktet. Man ska visa att man duger samtidigt som man blir anklagad för att man försöker.

Artikel, Psykisk ohälsa
Många talar om att de är utbrända, lider av utmattningssyndrom eller utmattningsdepression. En del säger att de har gått in i väggen eller fått burnout. Är du vilse i denna diagnosdjungel? Lär dig vad som är vad i det här inlägget.

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk är man van med att bli hårt dömd och ifrågasatt från alla möjliga håll. Därför döljer man ofta sin sjukdom. Läs om vad jag gör när ingen ser.

Artikel, Psykologi & relationer
Att vara högkänslig gör att småprat i fikarummet kan kännas som rena rama hjärnterrorn. Som högkänslig har man alla sinnen på helspänn och tar in fler intryck än man hinner smälta. Läs mera om högkänslighet här.

Artikel, Psykologi & relationer
Det här är en riktig bladvändare som beskriver varje förälders värsta mardröm. Att ens barn försvinner. En mamma till en 8-årig pojke får uppleva hur det är att vara en utsatt människa i behov av all hjälp man kan få, och istället bli ifrågasatt, trakasserad och utpekad som skyldig.

Artikel, Kronisk sjukdom
Har du någon gång funderat på varför vi med kroniska sjukdomar ofta döljer dem så väl, eller varför vi ljuger om vårt mående och säger att vi mår bra när vi egentligen håller på att gå i bitar? Det här är några anledningar till varför vi tar på oss den friska masken.

Artikel, Kronisk sjukdom
Visste du om att den här veckan är det den årliga Invisible Illness Awareness Week? Det är veckan då vi uppmärksammar osynliga och kroniska sjukdomar. Målet är att försöka nå ut till både allmänheten och till dem som arbetar inom vården och göra dem uppmärksamma om det stora antalet av oss som lider av osynliga sjukdomar. Dom FINNS trots att dom inte syns! Hjälp gärna till att sprida budskapet.

Artikel, Psykologi & relationer
Den som kan producera mest ord, oavsett kvaliteten på dem är mest eftertraktad i vår tid. Det anser psykoterapeuten Ilse Sand som har tagit fram en guide som hon kallar för ”Tala eller tiga – en guide till gott uppförande”.

Antiinflammatorisk kost, Artikel
Hur hälsosamt är det egentligen med fisk? Vågar man äta det flera gånger i veckan? Vilka fiskar innehåller miljögifter? Svar får ni i Lungan i stormens fiskguide.

Antiinflammatorisk kost, Artikel
Hur hälsosamt är det egentligen med fisk? Vågar man äta det flera gånger i veckan? Vilka fiskar innehåller miljögifter? Svar får ni i Lungan i stormens fiskguide.

Artikel, Kronisk sjukdom
På Lungan i stormen vill jag inte bara uppmärksamma de kroniskt sjuka, utan också deras anhöriga. Jag har låtit min

Artikel, Psykisk ohälsa
Sara Andersson och Victoria Nilsson driver podden Fallfrukt som handlar om psykisk ohälsa. De är själva sjukskrivna på grund av psykisk

Antiinflammatorisk kost, Artikel
Om du tycker att det är jobbigt och dyrt att handla allt ekologiskt så kan du börja med att byta

Artikel, Kronisk sjukdom
På sistone har jag läst en massa skriverier om hur gnäll är dåligt för hjärnan. Den brittiske författaren och affärsmannen

Artikel, Hälsa & sjukvård
I Australien har Baristol utvecklat ett nytt turbokaffe som innehåller 80 gånger mera koffein än en vanlig kopp kaffe. Det

Artikel, Kronisk sjukdom
Hjälp mig att hjälpa andra genom att dela med dig av din vardag som sjuk. Också anhörigas berättelser är välkomna och väldigt uppskattade!

Artikel, Hälsa & sjukvård
Hösten börjar vara här och med den också förkylningssäsongen. Ute på stan går folk omkring och nyser och hostar för

Artikel, Kronisk sjukdom
Mycket galet har vi kroniskt sjuka fått höra av oförstående vänner, arbetskamrater och bekanta. Men lika mycket konstigheter har utbildade

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del konstiga kommentarer. Ibland är det råd av personer som menar väl,

Artikel, Kronisk sjukdom
Som kroniskt sjuk får man höra en hel del konstiga kommentarer. Ibland är det råd av personer som menar väl,

Artikel, Psykologi & relationer
Jag fick ett lästips av en läsare som jag tyckte var synnerligen intressant. Det handlar om det här med hur

Artikel, Hälsa & sjukvård
Jag läste precis att den finlandssvenska sportprofilen Kaj Kunnas har blivit vald till årets positivaste finländare. I maj drabbades Kaj

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 8 saker som alla kroniskt sjuka borde lära sig. Oftare är det lättare sagt än gjort.

Artikel, Psykologi & relationer
Skulle du känna igen en manipulator? En manipulator är en person som försöker få dig att känna på ett speciellt sätt för att få dig att agera enligt sitt eget önskemål. Allt detta i ett försök att få något av dig utan att klart och tydligt säga vad det är. Lär dig mera om manipulation här.

Artikel, Kronisk sjukdom
En kronisk sjukdom orsakar mycket svårigheter och utmaningar i en relation. Att leva tillsammans med någon som lider av en kronisk sjukdom kan ställa förhållandet på prov, men kan också ge något positivt. Det här är 8 positiva saker som kronisk sjukdom kan tillföra ett förhållande.

Artikel, Kronisk sjukdom
Det här är 6 saker som vi kroniskt sjuka önskar att du visste om våra liv.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Är du intresserad av att börja leva hälsosammare, äta bättre och börja leva mera ekologiskt? Då ska du besöka Ila

Artikel, Psykologi & relationer
I ungefär tio år har jag varit sjuk i varierande grad. Det började när jag var ca 20 år och

Artikel, Psykologi & relationer
"Det finns inget som kan stoppa mig! Jag klarar allt jag vill!" Är det en attityd som innebär att man är mentalt stark? Det här är några vanliga missuppfattningar om mental styrka.

Artikel, Psykologi & relationer
Både i verkliga livet och i cybervärlden verkar det vara väldigt inne att höja sig själv till skyarna och berätta

Artikel, Psykologi & relationer
Få vårdare förstår att människan måste ses på som en helhet. Det är inte alltid bara det fysiska som felar i våra kroppar som ligger bakom en sjukdom. Man måste gräva mycket djupare än så.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att leva med en kronisk sjukdom eller med kronisk smärta skiljer sig mycket från ett normalt friskt liv. Här kommer

Artikel, Psykologi & relationer
Positiv psykologi har vuxit under de senaste decennierna och blivit en riktig boom. Böcker om detta ämne säljs i mängder.

Artikel, Psykologi & relationer
Jag har många gånger funderat på ordet förlåt. Vad betyder det egentligen? Varför känns det ibland som om att ett

Artikel, Kronisk sjukdom
Många kroniskt sjuka känner att de måste dölja sina bättre dagar, eftersom folk friskförklarar dem när de ser att de kan le och roa sig trots sjukdom. Folk ser ju inte vad som pågår bakom kulisserna. De verkar tro att man som sjuk har ett mindre behov av glädje och socialt liv.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Chrons sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom som oftast drabbar nedre delen av tunntarmen och övre delen av tjocktarmen. Det är en jobbig sjukdom att leva med och begränsar mångas vardag. Nu finns kanske hopp om ett bot i framtiden.

Artikel, Kronisk sjukdom
Kronisk sjukdom drabbar aldrig bara en. I de allra flesta fallen berörs en hel familj. Här berättar jag om på vilka sätt livet förändras för hela familjen när någon plötsligt får ett tungt sjukdomsbesked.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Den här historien är baserad på mina egna sjukhusupplevelser. Anita är baserad på två olika patienter som jag har mött och lärt känna under en och samma sjukhusvistelse. Historian fick väldigt många gillningar på min förra blogg, så jag väljer att publicera den här också.

Artikel, Psykisk ohälsa
Mäns depressioner är underdiagnostiserade eftersom deras depressionssymptom ofta skiljer sig från kvinnors. Här kan du läsa om hur du känner igen en nedstämd eller deprimerad man.

Artikel, Psykisk ohälsa
Jag lever sedan många år tillbaka med en kronisk sjukdom som orsakar lungblödningar. Sjukdomen som gör sig påmind varje dag är en utmaning att leva med och orsakar mig mycket ångest. Ovissheten som jag tvingas leva i både när det gäller hälsan och att få ekonomin att gå runt har lett till en konstant depression. Det här är min depressionshistoria.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Hösten börjar vara på väg redan. Vädret är ruggigt och opålitligt och kylan smyger sig på. Hos oss har vi

Artikel, Hälsa & sjukvård
Målarböcker för vuxna har blivit otroligt populärt under de senaste åren. Många kroniskt sjuka berättar om hur färgläggning har varit till stor hjälp i svåra livssituationer. Det är en aktivitet som man kan göra i en sjukhussäng till och med.

Artikel, Kronisk sjukdom
Att veta vad man skall göra och säga när någon som står en nära råkar ut för något så obehagligt

Allmänt, Artikel
Här kan du läsa mera om Lungan i stormen, vem jag är som står bakom sidan och vad jag står för, samt vad för slags innehåll du hittar här.

Antiinflammatorisk kost, Artikel
Vi får idag tips och råd från höger och vänster om hur vi skall äta och leva hälsosamt. Det finns

Artikel, Hälsa & sjukvård
Sömnen är livsviktig för att vi skall kunna må bra och fungera som människor. Det är väldigt vanligt att man

Artikel, Kronisk sjukdom
Här kommer tips på berörande böcker om livet som kroniskt sjuk. Bland annat cancerläkaren Peter Strangs bok "Livsglädjen och det djupa allvaret", som handlar om våra tankar inför döden och vad vi ångrar mest i livets slutskede, och om hur det är att som läkare möta svårt sjuka patienter. Trots allvaret finns det också mycket glädje och tröst i alla dessa böcker.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Alla som har följt med min blogg en längre tid har inte kunnat undgå att det är en autoimmunitetssjukdom som

Artikel, Psykologi & relationer
Visst kan man ha starka band till sin make, sina föräldrar, sina barn och sina bröder, men bandet mellan två

Artikel, Psykologi & relationer
Varför kan det kännas som någonting skamligt att vara introvert? Vad beror det på att en del personer är mera utåtriktade än andra? Läs artikeln och få svar på bland annat de här frågorna.

Artikel, Hälsa & sjukvård
Ni som har följt min blogg har säkert förstått att jag själv är drabbad av en konstig och sällsynt sjukdom.

Artikel, Psykisk ohälsa
Alldeles nyligen bloggade Sandra Jönsson som driver sajten Bättre hälsa om ett tema som jag själv hade tänkt ta upp.

Artikel, Psykologi & relationer
Jag brukar skriva mycket om vikten av att kunna tala om det svåra. Det är egentligen en stor del av

Artikel, Psykologi & relationer
Vi har säkert alla någon gång halkat in i destruktiva relationer som inte ger oss någonting. Istället suger de ut