Influensan börjar bli ett aktuellt samtalsämne igen. Det är inte bara cancerpatienter och åldringar som är i riskgruppen för influensasmitta, som många tror. Det är helt vanliga unga och gamla människor mitt bland oss. Vet du vilka det är? Och vet du hur du förhindrar smittospridning? Svar får du här.

Stor fara för hälsan

För mig innebär en influensa en stor fara för hälsan. Den slår genast på mina lungor och kan trigga igång min sjukdom ordentligt. Förra gången jag insjuknade i influensa var för några år sedan. Det ledde till att jag låg på sjukhus i flera veckor med stark antibiotika, rejält med värkmediciner och medicin i dropp mot akuta lungblödningar.

En natt klockan fyra på sjukhus började jag hosta så mycket blod att jag först ringde på sköterskan och flåsade bland mina blodhostningar i panik om läkare och att jag snart dör. Sedan ringde jag till min pappa och min mamma som genast kom körandes 40 km mitt i natten för att sitta med mig på sjukhuset.

Det var något av det mest skrämmande jag någonsin varit med om. Till skolan kunde jag inte gå på tre månader. Jag satt i veckor hemma på soffan och hostade upp blod i varierande mängd. Blödningsmedicin med otrevliga biverkningar var jag tvungen att äta i flera månader och trappa ner stegvis.

Visserligen kan en vanlig förkylning för mig leda till samma sak, men där har jag oftast lite mera tid att reagera och kan eventuellt komma undan med en antibiotikakur i tablettform.

Alla kan inte vaccinera sig

Tyvärr är det inte så stor vits för mig att vaccinera mig mot influensa. Min läkare är en av Åbos bästa lungläkare som har hand om svåra fall som mitt och jag litar på honom fullkomligt. Han berättade att jag med mitt nedtryckta immunförsvar inte nödvändigtvis får ett fungerande skydd genom vacciner just på grund av medicinerna jag tar (kortison och cytostatika). Han berättade att tar man en dos på 20 mg kortison per dag så är det inte någon vits alls att vaccinera sig, eftersom man inte får något skydd av det. Jag kan inte heller ta levande vacciner, men övriga kan jag ta utan att vara rädd.

Eftersom chansen inte är så stor att jag har hjälp av vacciner så har jag låtit bli att vaccinera mig i år. Dels vaccinerade jag mig inte eftersom alla i min närmaste krets har vaccinerat sig, och det är jag så otroligt tacksam för. Det kan verkligen rädda liv.

Måste leva försiktigt

Jag är tvungen att vara ganska så försiktig nu. Jag känner mig ganska isolerad. Jag går inte och handlar ofta, eftersom sjuka människor går omkring i butikerna och sprider smittor. Jag låter bli att gå ut och äta eller besöka platser med folksamlingar. Det är ju tråkigt att behöva vara så försiktigt, men tanken på vad som kan hända mig och många andra helt vanliga människor ibland oss är så skrämmande att jag gör vad jag kan för att undvika smittor.

Det är inte bara cancerpatienter som ligger i riskgruppen för att drabbas allvarligt av influensor. Det är helt vanliga till synes friska människor som kan hamna i livshotande tillstånd om de insjuknar.

Riskgrupper för influensa

För er som inte vet vilka som hör till riskgrupperna kommer här en lista:

– Personer under 5 år och över 65 år p.g.a. outvecklat immunförsvar eller försvagat p.g.a. åldern
– Kroniska lungsjukdomar såsom astma
– Cancer
– Diabetes
– Hjärtsjukdomar
– Njur-, lever- och blodsjukdomar
– Neurologiska och neuromuskulära sjukdomar

– Om du är gravid kan du också ha ett nedsatt immunförsvar, som inte är tillräckligt starkt för att bekämpa farliga komplikationer som orsakas av viruset, både för dig själv och för ditt ofödda barn

– Personer drabbade av HIV eller AIDS
– Personer som genomgår kemoterapi
– Personer som tar immunosuppresiva läkemedel för t.ex. autoimmuna sjukdomar

– Personer, oavsett ålder, som har sänkt immunförsvar på grund av någon sjukdom

Hur du kan förhindra smittospridning

Råd som jag kan ge er om ni vill undvika att själva drabbas av influensa eller smitta någon annan är att ha en väldigt god handhygien. Här följer några tips på vad ni kan göra:

1. Tvätta händerna i varmt vatten i minst 20 sekunder och desinficera dem sedan. Desinficeringen sker när händerna har torkat. Gnugga ordentligt på alla handens ställen.

2. Hosta och nys i en näsduk eller i armvecket, aldrig i handen!

3. Rör aldrig ansiktet med händerna.

4. Undvik att röra i handtag och liknande när du är på offentliga platser, om möjligt.

5. Gå inte tillbaka till arbetet förrän ni är symptomfria ifall du insjuknat.

6. Om ni har någon i er närmaste krets som hör till någon av riskgrupperna så kan ni rädda dennas liv genom att vaccinera er.

God handhygien är a och o

En god handhygien är a och o för att undvika att mikrober som orsakar sjukdomar sprids. Laga inte mat åt andra när du är sjuk. Smitta överförs lätt till maten via händerna eller om du hostar eller nyser. Bakterier kan föröka sig i livsmedel medan virus inte kan det, men redan en liten mängd virus kan göra dig sjuk. Det räcker med 10 till 100 viruspartiklar i ett livsmedel för att du ska insjukna efter att du ätit det. Virusen som oftast orsakar livsmedelsburna sjukdomar hos människan är norovirus, hepatit A och i viss mån sapovirus.

Så snälla, tänk på alla dessa människor som finns ibland oss, arbetar, sköter våra inköp som alla andra för att klara sig. Vi är så oerhört tacksamma för att ni visar oss hänsyn genom att ta till er dessa råd. Ni kan faktiskt bespara oss mycket onödigt lidande och till och med rädda våra liv.

 

Källa för riskgrupperna: http://www.euroclinix.se/influensa-riskgrupper.html

Du kanske också gillar
Enligt studier har gosedjur hälsofördelar också när vi är vuxna. De får oss att känna
Efter lång tid av sjukdom hamnar man ofta in i ett ekorrhjul av svarta tankar.
Överläkaren Anna Bystedt blev utförsäkrad trots hennes svåra ryggsmärtor. Hon tvingades leva på sparpengar.
Det är lätt hänt att man som kroniskt sjuk glömmer att ta sina mediciner. Det
Dessa här är en lista med saker som många kroniskt sjuka kan känna igen sig
Hur ska man låta kroppen vila samtidigt som man ska se till att njuta av