Vi är många kroniskt sjuka som döljer våra sjukdomar, av många olika anledningar. Det är tråkigt att det finns så många som känner att de inte kommer att bli accepterade om de berättar om sin sjukdom. Det är tungt och gör ont att hålla tillbaka en så stor hemlighet. En sjukdom påverkar ju vårt liv på så många fundamentala sätt. Att få stöd från sin omgivning är en viktig del i själva läkandeprocessen, både den fysiska och psykiska.

En kronisk sjukdom är ju kroniskt. Man blir aldrig helt återställd. Därför är det viktigt att ta hand om sig själv så bra som möjligt och att inte lägga på sig extra stressmoment. Att dölja en sjukdom kan vara en stor stressfaktor som gör att det är svårt att slappna av och sköta om sig så gott det går.

Dubbla budskap till oss själva

Vi försöker intala oss själva att det är okej att vi är sjuka. Men att hemlighålla en sjukdom är att ge oss själva dubbla budskap. Det är okej att vi är sjuka men det är inte okej att visa det. Alltså är det inte okej att vara sjuk. Vi kan intala oss själva att vi är okej med att vara sjuka trots att vi inte tror att vår omgivning är det. Men kan vi innerst inne känna att det är okej om vi inte vågar tala om det?

Läs också  ME-sjuka Hannas brev till makthavarna

Läs inlägget Skuldkänslor kan vara tyngre än sjukdom att bära

Det finns många orsaker till varför kroniskt sjuka låter bli att tala om sina sjukdomar. På Lungan i stormen finns många inlägg om just det ämnet. Bland annat dessa:

7 personer som får oss att dölja våra sjukdomar

10 vanliga sätt som kroniskt sjuka döljer sina sjukdomar

När kronisk sjukdom skrämmer bort vännerna

Vi är kreativa när det kommer till att hitta på anledningar till varför vi behöver dölja våra sjukdomar. Vi kanske riskerar att förlora ett jobb och vänner. Många är rädda för att folk ska titta snett på dem och börja tala bakom deras rygg.

Är det värt det i längden?

Frågan är om det egentligen är värt det? Är vännerna äkta om dom överger oss på grund av att vi har en sjukdom? Kommer vi orka jobba kvar i åratal på en arbetsplats där vi kanske inte är accepterade? Blir kroniska sjukdomar mera accepterade ju flera vi är som döljer dem? Svaret är ju såklart nej. Men om man dolt något så länge är det inte så lätt att våga öppna upp.

På Lungan i stormen vill vi uppmuntra dig till att bli öppnare och ärligare om din sjukdom. Men det är såklart också helt okej att man inte vill göra det. Alla har vi våra egna liv och våra egna orsaker.

Läs också  Hur påverkas ett kärleksförhållande av kronisk sjukdom?

I det här inlägget kan vi tillsammans reflektera över varför det är så svårt att tala ärligt om våra sjukdomar. Vad skulle kunna hända om vi började berätta? Hur mår man av att dölja en sjukdom hela sitt liv?

Flera artiklar om livet med kronisk sjukdom

För mera artiklar, blogginlägg och poddavsnitt om livet med kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook här.

*Bild från Pixabay

Du kanske också gillar
Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara
Att övertänka är självtortyr. Men det är också en naturlig försvarsmekanism. Att övertänka kan skada
Det här är några saker jag önskar att jag visste när jag insjuknade i en
Som kroniskt sjuk får man ofta höra om hur viktigt det är att ta hand
Sjukdomströttheten som kroniskt sjuka lider av kan vara lika jobbig som sjukdomen i sig. Läs
Många kroniskt sjuka är med om så mycket tråkiga erfarenheter att de börjar känna sig