Visste du om att den här veckan är den årliga Invisible Illness Awareness Week? Det är veckan då vi uppmärksammar osynliga och kroniska sjukdomar.

Målet är att försöka nå ut till både allmänheten och till dem som arbetar inom vården och göra dem uppmärksamma på det stora antalet av oss som lider av osynliga sjukdomar. Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida budskapet om våra sjukdomar. Dom FINNS trots att dom inte syns! Det är inte bara våra huvuden som spelar oss ett spratt.

Invisible Illness Awareness Week startade år 2002 och har ägt rum i slutet av september varje år sedan dess.

Vad är en osynlig sjukdom?

En osynlig sjukdom är en sjukdom som orsakar stort lidande hos en människa trots att hon eller han ser frisk ut. Det gör ofta människorna i den sjukas omgivning förvirrade. Man kan bli misstrodd både av familj, vänner, bekant och av sjukvården.

Personer med osynliga sjukdomar som använder invalidparkeringar kan få utstå påhopp och elaka kommentarer, eftersom de inte ser sjuka ut. Det här beror på bristande kunskap om osynliga sjukdomar. Folk vet inte vad det är och reagerar på fel sätt.

Människor med osynliga sjukdomar kan också le och skratta

Det är precis därför som veckan då vi uppmärksammar osynliga sjukdomar finns. För att få människor att förstå att bara för att någon ser frisk ut betyder det inte att han eller hon är det. Människor med osynliga och kroniska sjukdomar kan också skratta och le. De kan ofta sköta ett arbete också. De är inte annorlunda på något sätt, förutom att de lider av en svår sjukdom.

Läs också  ME-sjuka Hannas brev till makthavarna

Vilka sjukdomar är osynliga?

Till osynliga sjukdomar hör en mängd sjukdomar. Jag kan bara räkna upp några här. Bland annat fibromyalgi, MS, Diabetes, kronisk migrän, autoimmuna sjukdomar, många reumatiska sjukdomar, kronisk smärta, Crohns, Ulcerös kolit, psykiska sjukdomar, kronisk smärta, epilepsi, astma med mera.

Fyll gärna på listan!

Vad du kan göra för att sprida budskapet

Du kan till exempel dela det här inlägget och skriva en status eller ett blogginlägg om veckan.

Du kan gilla Facebooksidan Invisible Illness Awareness Week och dela något därifrån.

Eller så kan du dela din sjukdomsberättelse anonymt här på Lungan i stormen.

Tack för att du är med och hjälper till med att sprida ordet! Vi med kroniska och osynliga sjukdomar behöver alla hjälpas åt för att synas och höras.

Du kanske också gillar
Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara
Att övertänka är självtortyr. Men det är också en naturlig försvarsmekanism. Att övertänka kan skada
Det här är några saker jag önskar att jag visste när jag insjuknade i en
Vi är många kroniskt sjuka som aldrig vågar berätta om våra sjukdomar. Vad kan hända
Som kroniskt sjuk får man ofta höra om hur viktigt det är att ta hand
Sjukdomströttheten som kroniskt sjuka lider av kan vara lika jobbig som sjukdomen i sig. Läs