Med långsinthet menar jag att man går omkring och är arg eller kanske ursinnig på en annan person i månader och år. Ilsken till den milda grad att man kokar över bara tanken på personen dyker upp. Man har svårt att se på människan, ännu mindre klarar man av att prata med hen som sårat en så djupt. Ofta kanske personen som sårat en inte ens är medveten om hur illa upp man tog, vilket ju kan göra en ännu mer förbannad.

Som att hålla i glödhet kol

Jag läste en gång en bra sak om att vara långsint. Det är som att gå omkring och hålla ett stycke glödhett kol, i väntan på att få kasta det på den som sårade en. Man skadar bara sig själv.

Själv skulle jag kalla mig långsint, men jag blir inte så arg i första taget. Det krävs ganska mycket för att det skall hända, men det har visst hänt. Jag är lite som en stenstaty som står ganska stadigt, men lyckas man välta mig med tillräcklig kraft så faller jag och klarar inte av att ta mig upp i första taget.

Men det krävs att man sårar mig riktigt grundligt. Det måste vara något väldigt omoraliskt. Något som jag inte kan förstå hur en människa kan tycka att är okej att göra. Eller att man visar sig vara opålitlig eller upprepar ett dåligt beteende. Jag har haft svårt med min långsinthet och jag har fått fundera mycket på relationer i mitt liv. Mest har jag lidit när jag varit obeslutsam och inte kunnat bestämma mig för hur jag skall göra. Ibland behöver man ta tag i sitt liv och sätta sina egna gränser och inte ha dåligt samvete för dem.

Här kommer några tips på hur man som långsint kan minimera sitt lidande.

1. Förlåt personen för dig själv

Ibland så kanske det är omöjligt att förlåta något som en person har gjort. Att förlåta någon för sig själv betyder inte att man ringer upp personen och berättar att hen plötsligt är förlåten, utan man gör det bara för sig själv i sitt huvud. Eller så kan man skriva ett brev som man aldrig skickar. Man tänker att personen gjorde sitt bästa enligt sin förmåga, men så blev det som det blev. När man förlåtit någon för sig själv kan man kanske så småningom börja gå vidare i livet. Det kan lätta på trycket en hel del.

2. Berätta för personen hur hen har sårat dig

Är du säker på att personen förstod vad hen gjorde mot dig och hur det fick dig att känna? Många gånger kanske den skyldige inte har någon aning om att du blev så sårad. Ta mod till dig och berätta för personen på ett sätt som är bekvämt för dig om hur hens beteende sårade dig. Det kan leda till att personen blir förskräckt över hur hens beteende sårade dig och i bästa fall kan du få ett förlåt. Man kan inte alltid förvänta sig att människor ska förstå ens egen inre känslovärld.

3. Fundera om relationen är värd att ha kvar i ditt liv

Om personen avsiktligt har sårat dig och vägrar be om förlåtelse, eller om du helt enkelt inte tycker att ett förlåt är tillräckligt för att gottgöra för skadan så kan du fundera på om personen i fråga alls är en person som är värd att ha i ditt liv. Ibland är vi vänner med människor som egentligen inte alls är våra vänner.

Fundera ordentligt på om det är en person som faktiskt får dig att må bra och som du inte vill förlora eller om det är någon som gång på gång gör dig besviken och får dig att må dåligt. Då kan det vara bra att helt enkelt låta ”vänskapen” rinna ut i sanden. Ta bort personen från dina vänlistor på Facebook, Instagram o.s.v. Det behöver inte vara för alltid, men medan du inte vill ha något med personen att göra, innan du kunnat förlåta personen så är det otroligt hur lättande det kan vara att inte hen ploppar upp i dina nyhetsflöden hela tiden.

4. Prata med någon

Att sitta ensam och grubbla över det skedda kan vara väldigt psykiskt påfrestande. Om du har någon vän eller förälder eller vem som helst som du känner att du kan prata med, som inte dömer dig eller kommer och berättar för dig hur du ska göra, utan en person som bara finns där för att lyssna och komma med lite goda råd, då lönar det sig att prata ut. Att gå omkring ensam och hålla inne all ilska är väldigt tungt. Du kanske känner hur en stor sten faller från ditt hjärta bara genom att du vågar öppna upp om det jobbiga som hänt.

5. Beskyll inte dig själv

Ibland när man är riktigt ledsen och sårad kan man knäckas av nästan vad som helst. Någon kan säga att man bara överreagerar och att man skall bita ihop och gå vidare. Men kom ihåg att dina känslor är dina känslor. Du känner dem och då existerar de. Låt ingen förminska dina känslor. Du har rätt att vara ledsen och sårad. Ha aldrig dåligt samvete för det! Vi människor blir alla sårade för olika saker. En del av oss kanske inte har så höga moralkänslor och skulle inte ta åt sig på samma sätt som en annan person som värderar moral högt.

6. Omge dig med personer som du tycker om

Precis när man blivit sårad kanske man inte har någon lust att umgås med någon, och det är helt okej. Men efter ett tag kan det vara bra att komma ut och träffa någon som får en på andra tankar. Umgås med sådana som du tycker om och som får dig på gott humör, och framför allt med sådana som förstår att du behöver prata om det som hänt om och om igen, som inte tycker att du bara ältar eländet och inte orkar lyssna. Det kan ta länge att komma över något så jobbigt som att bli grundligt sårad. Samtalsämnet kanske dyker upp om och om igen längs med åren. Känslorna kanske aldrig avtar helt och en riktig vän förstår det här och försöker inte släta över det och förminska det.

7. Att förlåta är inte att glömma

En viktig sak när man förlåter en person för sig själv eller om man väljer att säga till personen att hen är förlåten. Det betyder inte att man plötsligt glömt det som hänt. Det kommer man kanske aldrig att glömma, men man kan försöka gå vidare. Relationen kanske aldrig kan bli det som den en gång varit, men man kan ändå på något vis tolerera personen och ha den med i sitt liv på något vis. Man kanske inte vill umgås som vänner längre, men man kanske kan sträcka sig till att hälsa på varandra när man ses i matbutiken eller på baren. För åtminstone när man bor i en liten stad är det svårt att undvika varandra helt och hållet för all framtid.

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter