Psykoterapeuten Ilse Sand driver en sida om HSP-känslighet (highly sensitive person). Hon har publicerat en guide som hon kallar för ”Tala eller tiga – guide till gott uppförande”. Min nyfikenhet väcktes genast när jag såg inläggsrubriken, så jag klickade mig in på hennes sida och läste mera.

I vår tid är det mera uppskattat att tala än att tiga

Ilse anser att det i vår tid är mera uppskattat att tala än att tiga. Utåtriktade personligheter hyllas i jobbannonser. De som kan producera mest ord, oavsett kvaliteten på dem är mest eftertraktade. Det är samma personer som lyfts fram i media. Den som hinner säga mest vinner, och anses vara klok, energisk och handlingskraftig.

Vi tar för givet att folk är intresserade av att lyssna på oss

Det är nästan som om vi glömt bort att värdera tystnaden. Tystnad idag anses som något obekvämt. De tysta uppfattas ofta som inåtriktade och tråkiga. Jag skriver om det här eftersom jag länge har tyckt likadant. Det verkar vara trendigt att basunera ut allt vad man bara hinner. Man måste berätta om precis allt man gjort, man känner ett behov av att uttrycka sina åsikter om allt, och man tar för givet att folk är intresserade av att lyssna på meningslöst pladder om allt och inget. Nu för tiden ska alla uttala sig om allt, också om sådant som man överhuvudtaget inte kunskapsbasen som krävs för att kunna uttala sig om.

Ilse skriver att det finns oskrivna regler som säger att man inte får avbryta en person som talar, att den som är snabbast med att öppna munnen gärna får ta plats, att det är värdefullt att hålla igång ett samtal och att man måste vänta på att en person talat till punkt före man drar sig ur konversationen.

Tystnad kan förmedla mera än ord

Såklart är jag för yttrandefrihet och kritisk tänkande, men jag tycker ändå att det kunde vara nyttigt att tänka efter mera förrän man yttrar sig. Främst i samvaro med andra människor borde man uppskatta tystnaden mera. För tystnad är också en form av kommunikation som ofta säger mera än ord. Genom att hålla ögonkontakt kan man förmedla känslor, samhörighet och känna en djupare kontakt med en annan människa.

Ilses lista ”Tala eller tiga – en guide till gott uppförande”

Ilses guide ”Tala eller tiga” består av fyra punkter som jag återger i korthet här. Punkterna i sin helhet kan man läsa och ladda ner i form av en paragraftavla här.

  1. Du bör inte bryta en tystnad om du inte har något väsentligt att säga. Tala först när du fått grönt ljus.
  2. Om du talat oavbrutet i en minut ska du ta paus. Överväg hur relevant det du säger är för den andra parten.
  3. Avbryt inte en person som faller i tankar.
  4. Om en annan person frågar om hen får säga något till dig, känn efter och överväg om du har tid och lust att lyssna.

De här punkterna tycker jag att vi alla kunde ta inspiration av. Det är klart att man inte kan följa dom slaviskt i praktiken, men man kunde åtminstone försöka påminna sig om dem ibland, för många av oss pladdrar nog på allt för mycket.

Vad tyckte du om de här punkterna? Pladdrar vi på för mycket? Lämna gärna en kommentar.

 

Källa:

Sensitiv-shp.se

Bild från Pixabay

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter