Staffan Nylund driver bloggen Lite speciell. Ett intressant namnval. Så intressant att jag nyfiket klickade mig in på bloggen för att ta reda på vad det egentligen är frågan om. Och visst, hans blogg är speciell, eftersom han är en ung man som vågar bloggar om sitt psykisk mående.

Staffan själv lider av svår ångest. Svår till den grad att han inte klarar av att arbeta. Han är en av de få män som vågar vara öppen med sitt psykiska mående. Det är allt för sällan man hör eller läser om hur pojkar och män i alla åldrar mår psykiskt. Det är helt klart ett tabubelagt ämne för män.

En lite mörkare pappablogg

Trots att Staffan inte arbetar för tillfället har han ett heltidsarbete som hemmapappa. Han har en 2-årig son som lyser upp den mörka tillvaron. Men hans blogg är långt ifrån en sockersöt och lyckoförgylld pappablogg. Det är en ärlig blogg.

Så här skriver Staffan själv om sin blogg:

”Jag har läst ett antal pappabloggar, men dom flesta är lite för ”lyckliga” för min smak. Därför ska ni nu få ta del av en lite mörkare pappablogg. Den ska handla om hur det är att vara pappa till en tvååring och samtidigt tampas med psykisk ohälsa 24/7. Det har nu gått 2 år sen han kom, och det är även han som har ”räddat” mig när det har varit som jobbigast i vardagen.”

Tar upp samhällsproblem

Livet som hemmapappa är långt ifrån det enda som Staffan skriver om. Han tar också upp viktiga samhällsproblem. Bland annat tar han upp hur lång och svår processen är att bli beviljad sjukdagpenning och övriga ekonomiska understöd när man har en psykisk diagnos. Han skriver om hur hälsovården fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Med andra ord dyker det upp viktiga och aktuella ämnen på Staffans blogg.

Läs till exempel följande inlägg:

När folkpensionsanstalten sätter käppar i våra hjul

Är sjukskrivning det rätta när man blir utbränd?

Män försöker ofta leva upp till maskulina normer

Jag har tidigare skrivit en artikel på Lungan i stormen om mäns depressioner, som ofta tar sig i uttryck på ett annat sätt än kvinnors. De döljer ofta att de mår psykiskt dåligt, men det finns en del igenkänningstecken.

Eftersom män har sina maskulina normer att leva upp till så kan det ofta leda till att de maskerar sin depression. De vill inte bli uppfattade som lipsillar som sitter hemma och håller på att förlora kontrollen över sina liv. Depression är kopplat till känslor som hopplöshet och hjälplöshet och strider mot den normativa maskuliniteten. Det här kan leda till skam- och skuldkänslor hos män. Istället använder de sig av anpassningsstrategier för att undvika de negativa känslorna som uppstår under en depression.

Läs hela mitt inläggManliga depressioner är underdiagnostiserade” för att lära dig om hur mäns depressioner kan ta sig i uttryck.

Några snabba frågor till Staffan

Staffan var vänlig och svarade på några frågor som jag ställde om honom och bloggen.

Vem är du?

Staffan Nylund 29 år bor i Snåre Kronoby med min familj som består av sambon Åsa och vår 2-åriga son. Vi har även katt.

Vad är syftet med din blogg?

Jag började blogga för att jag kände att jag behövde skriva av mig och för att hjälpa och upplysa andra om psykisk ohälsa med mera.

Vad har du för fritidsintressen?

På fritiden tittar jag ofta på hockey eller fotboll och umgås med familjen.

Vad får dig att må bra och slappna av?

Min familj och en het bastu med några iskalla öl får mig att slappna av och må bra.

Vad triggar igång/ökar din ångest?

Stress som uppstår vid olika prestationer får ångesten att stiga och måendet att svikta till exempel att handla mat på en fredag med mycket folk är en sådan situation.

Vad skulle du vilja säga till andra som lider av ångest?

Jag vill säga till alla som mår dåligt att öppna dig för någon som står dig närmast och sök sedan professionell hjälp. Stå på dig. Det är precis som i samhället utanför internet så att man som man inte ska visa eller prata om sina känslor, därför skriver man heller inte om det.

Du hittar till Staffans blogg här.

Här hittar du en artikel om Staffan av svenska Yle.