*Inlägget innehåller annonslänkar från Bokus*

Vi översköljs dagligen med information från höger och vänster. Speciellt på Internet tappar vi bort oss bland alla alternativa fakta och fejknyheter. Att skilja på vad som är vetenskap eller vad som är påhitt är för den vanliga människan så gott som omöjligt.

Experter inom olika områden ploppar upp överallt. Plötsligt finns det ett oändligt antal självutnämnda experter inom områden som vi inte ens visste att fanns. Vi behöver ständigt vara på vår vakt för att inte bli lurade. Vi behöver lära oss att skilja på vetenskap och påhittade fakta.

Emma Frans är doktor i epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon är också vetenskapsskribent på Svenska dagbladet. Hon har skrivit boken Larmrapporten, som är en mycket bra guide för att lära sig förstå hur man bedömer fakta och påstådda fakta i en värld där varje dag är som första april. Boken passar för både vuxna och ungdomar.

Det här lär du dig

I boken hittar du bland annat en checklista för hur man granskar avsändare, en ordlista, skräckexempel och verktyg för att förstå sig på statistik och diagram. Emma ger råd för hur du bedömer olika sorters studier och lär dig sätt att genomskåda vanliga tricks. Du får en grundkurs i källkritik och mycket mera.

Läs också  Hur du kommer ihåg att ta dina mediciner

Det här är en bok som vi alla borde läsa. Speciellt vi som lever med kroniska sjukdomar letar ofta efter hjälp på nätet. Vi blir bombarderade med konstiga råd från personer som vi inte har någon aning om vi kan lita på. Att ha en grundförståelse för hur man skiljer vetenskap från lurendrejeri är viktigt.

Boken går att beställa från Bokus här.

Du kanske också gillar
Sjukdomströttheten som kroniskt sjuka lider av kan vara lika jobbig som sjukdomen i sig. Läs
Många kroniskt sjuka är med om så mycket tråkiga erfarenheter att de börjar känna sig
Artros är en av våra vanligaste folksjukdomar. Den orsakar stort lidande hos den drabbade och
Att många kroniskt sjuka påverkas av årstidsbyten är ett känt fenomen. Det här är några
Det här är sju viktiga saker som borde förändras för att kroniskt sjuka skulle få
Enligt studier har gosedjur hälsofördelar också när vi är vuxna. De får oss att känna