*Inlägget innehåller en annonslänk från Bokus*

Jag, mig och mitt

80- och 90-talisterna har beskrivits som ”generation jag”. Det verkar som det är en generation som har blivit uppfostrad till att bete sig mera egoistiskt än någonsin förr. Den här generationen verkar tro att självbeundran alltid är något positivt. Och det tror de delvis bland annat just för att det i media fokuseras en hel del på framgångsrika narcissister.

Det har forskats en hel del om varför narcissismen har vuxit så mycket sedan 80-talet. Det finns många teorier. Bland annat så har det visat sig att narcissism och tittande på reality-tv hänger ihop. Man vet inte om det är reality-tv:n som har bidragit till att narcissismen vuxit eller om det är sådant som narcissister väljer att titta på. Men där finns åtminstone en koppling. I reality-tv framhävs ju en hel del narcissister.

Vi överöser oss själva och våra barn med beröm

Men de narcissistiska dragen utvecklades ändå före Facebooks och Reality-tv:ns tid, så att enbart lägga skulden på TV och sociala medier håller inte. Studier har visat att det går tillbaka till barndomen. Barn som beröms för mycket och skäms bort med komplimanger om hur fantastiska de är och hur otroligt bra deras prestationer är när de inte alls är märkvärdiga eller ens bra, tycks utveckla narcissistiska personlighetsdrag.

Att överösa med obefogat beröm kan ge personen en grandios självbild som inte är gynnsam i livet. Det är viktigt att lära ett barn att tycka om sig själv, men att uppfostra dem med en tro på att de är speciella och kan uppnå vad som helst har visat sig göra dem en björntjänst. Barn som har uppfostrats med en dos realism har visat sig klara sig bättre senare i livet, fått en bättre självbild, bryr sig mera om andra och mår överlag bättre än de som uppfostrats till att lägga ett för stort fokus på sig själva.

Hurdan är en narcissist?

Beskrivande för en narcissister är att de har ett genomgående mönster av grandiositet. De beskriver sig själva som fantastiska, visa, otroliga och så vidare, och är övertygade om att de är speciella på något sätt. Det finns ett behov av att bli beundrad. Att bli gillad av andra får narcissister att må bra. Narcissister lever på beundran från sin omgivning och har en känsla av att vara betydelsefulla. De är ofta upptagna av sitt utseende och sina ägodelar och älskar att se bilder på sig själv. De lägger stort fokus på sina påstådda talanger. Till narcissismen har man också kopplat ihop att klä sig provokativt och att man uppdaterar sina sociala mediesidor ofta har också kopplats till narcissism.

En narcissist beskrivs ofta som en charmig person. De beskrivs av andra som väldigt karismatiska och de njuter av att stå i centrum och hålla låda. Trots att narcissister kan utstråla en stark självsäkerhet behöver de andra människor som en spegel för att läsa av sitt eget värde, och de är inte rädd för att utnyttja andra människor för att förverkliga sig själva och nå sina egna mål. Kritik tål narcissister inte. De ser det som ett personligt angrepp och som ett tecken på bristande lojalitet hos andra.

Narcissister har svårt att känna empati för andra människor. De kan visserligen tycka synd om någon och till och med uttala detta, men det är bara ytligt. De saknar förmågan att gå in i en annan persons känslovärld och försöka föreställa sig hur personen känner sig, för narcissister utgår alltid ifrån sig själva och vad de känner.

God självbild eller narcissism?

Att ha en god självbild är en bra sak. Man behöver den goda självbilden för att ta sig fram i livet. Men det finns en viss skillnad på att ha en god självbild och att vara narcissistisk. Människor med en god självbild fokuserar mera på relationer, medan narcissister fokuserar mera på nyttan de kan ha av andra människor. De lägger stort fokus på hur de uppfattas av andra och har ett stort behov av att synas och höras. En person med en god självbild behöver inte hela tiden söka självbekräftelse utifrån.

Sociala medier ger utlopp för narcissismen

Narcissisterna har visat sig ha en stark tro på att de verkligen är speciella och att de är menade för att uppnå något fantastiskt. Sociala medier är en plats som narcissisterna trivs speciellt bra på eftersom de genom dessa kan mata sig själva med bekräftelse. Dessutom kan de välja vilken kritik de tar åt sig. Negativ kritik kan de slänga raka vägen i papperskorgen, trots att den är befogad och välja att ta till sig bara den feedbacken som göder deras självgodhet. Med gillningar, kommentarer och feedback de får på de sociala medierna göder de ytterligare sin fantasi om att de är speciella och tror att folk är intresserade av allt de gör eller har att säga.

Har du narcissistiska drag? Om du svarat ja på många av de här frågorna finns risken för att du har en sådan störning i din personlighet.

Jag är charmigare än genomsnittet.

Allt jag har uppnått är min egen merit.

Jag gillar att få komplimanger.

Jag är avundsjuk när jag ser att någon annan har framgång.

Det har hänt att jag har fuskat utan några skuldkänslor.

Jag gillar inte att vänta på min tur.

När det gäller den professionella sidan, förtjänar jag att komma långt.

Jag har ett behov av uppskattning och beröm av andra.

Jag tycker om privilegier.

De normala reglerna är inget som jag tycker om att följa.

Krav på att vara eller framstå som perfekt.

Svårt att erkänna brister och fel.

Pendlar mellan en tro på att jag kan klara allt och låg självkänsla.

Jag har en rädsla för att bli beroende av andra.

Jag är speciellt begåvad och säker på att jag kommer att uppnå något stort.

Saknar självinsikt

Kännetecknande för narcissister är att de saknar självinsikt. Känner du inte alls igen dig i något av påståendena ovan är risken stor att du är just en sådan.

För dig som är intresserad och vill läsa mera om narcissism har jag också skrivit inlägget ”11 tecken på att du råkat ut för en narcissist.

Till slut vill jag poängtera att man inte bör blanda ihop en renodlad narcissist med människor som har lite narcissistiska personlighetsdrag. Att leva ihop med en narcissist kan vara ett rent helvete och är inte samma sak som någon som bara tycker om att ta en massa selfies eller uppdatera Facebookstatusen lite för ofta. Narcissism är ett personlighetsdrag som vi kan ha i olika grad, men det finns också något som heter narcissistisk personlighetsstörning som är en helt annan femma som jag inte har tagit upp i detta inlägg.

Lästips

Blev du intresserad att lära dig mera om narcissism kan jag rekommendera boken Narcissism: jag, mig och mitt. Jag äger själv ett exemplar och tycker det är en mycket läsvärd bok som beskriver narcissism på ett enkelt, förståeligt och intressant sätt.

Källor:

http://www.dagensjuridik.se/2009/05/mekanismerna-bakom-narcissism

http://vuxnabarn.nu/narcissism/sju-vanliga-missuppfattningar-om-narcissism/

http://socialpsykologi.twice.se/narcissistisk_personlighet.html

Bild från Pixabay

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter