*Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns*

När jag var liten var min säng fylld av gosedjur. Den svämmade nästan över av älgar, igelkottar, sälar och katter. Dom höll mig sällskap varje natt, och när vi med familjen reste var det självklart att några slank ner i min resväska. Kanske lite väl många.

Min bästa vän var och är än idag en älg, som jag köpte på en kryssning till Stockholm. Han fick mig att känna mig trygg var än jag var.

Vi glömmer bort våra djur

När vi blir lite äldre stuvar vi in gosedjuren långt in i någon garderob. Många tänker att det inte är okej att ha ett gosedjur i sängen när man är vuxen. Det finns också många som fortfarande som vuxna sover med sina gosedjur, men skäms för att berätta det.

Du som fortfarande sover med ett gosedjur behöver inte alls känna dig konstig. Studier har nämligen visat att det finns hälsofördelar med att ha ett gosedjur med sig i sängen. Inte bara för barn, utan också för vuxna.

Gosedjur har hälsofördelar

Forskare på UV University Amsterdam har kommit fram till att ett gosedjur har hälsofördelar. När du kramar det minskar din stressnivå och du upplever mindre existentiell ångest. För många är det just på nätterna som tankarna börjar snurra. Därför är det en god idé att skaffa sig ett gosedjur.

Läs också  Nödbromsen - en annorlunda berättelse om kronisk sjukdom

Genom att krama om djuret ger du den omsorg som du själv skulle behöva. Det har en lugnande effekt. Om man har med sig ett litet eller ett stort kramdjur känns det som om det finns någon med i rummet. Många känner sig mindre ensamma med gosedjur i sängen.

Med på sjukhuset

Själv har jag nästan alltid haft med mig ett gosedjur på sjukhus. Det både lugnar och piggar upp. En gång när jag var riktigt sjuk hämtade min vän en gigantisk haj och lade den bredvid mig i sjukhussängen. Ni må tänka er att personalen hade roligt. Men ingen tyckte att jag var barnslig eller konstig.

Jag som nyopererad letat efter en sjuk tants nallebjörn under sängar och täcken. Hon mådde väldigt dåligt och behövde sin vän. Trots att jag knappt kunde stå bestämde jag mig för att leta efter nallen.

När vi är sjuka är vi alla små.

När vi är sjuka är vi alla små. Vi behöver all den tröst och trygghet vi kan få. Det spelar ingen roll om vi har en partner eller barn. Gosedjuret har sin egen speciella plats i våra hjärtan. Så tveka inte nästa gång du ser ett sött gosedjur i affären. Köp hem det och ge det ett namn om du vill.

Läs också  Kommer aldrig att känna mig som hemma på sjukhus

Jag blev själv löjligt glad idag när min man överraskade mig med den här mjuka och fina WWF-orangutangen. Jag såg den för några veckor sedan i en mataffär, men den var tyvärr inte till salu. Idag satt jag i bilen och väntade på att J skulle handla klart, och när han kom ut hade han med sig orangutangen!

Namnförslag? 🙂

Nu ska han få hålla mig sällskap på nätterna, och lugna mig när jag har ångest.

Hur ser ditt gosedjur ut?

Har du ett kramdjur? Berätta gärna eller visa en bild på Lungan i stormens Facebooksida.

Beställ ett gosedjur från Åhléns

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar, blogginlägg, podcast och diskussioner om livet med kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

Du kanske också gillar
Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara
Att övertänka är självtortyr. Men det är också en naturlig försvarsmekanism. Att övertänka kan skada
Det här är några saker jag önskar att jag visste när jag insjuknade i en
Vi är många kroniskt sjuka som aldrig vågar berätta om våra sjukdomar. Vad kan hända
Som kroniskt sjuk får man ofta höra om hur viktigt det är att ta hand
Sjukdomströttheten som kroniskt sjuka lider av kan vara lika jobbig som sjukdomen i sig. Läs