Påsken och alla andra högtider för den delen som för de flesta är glada och roliga tider är för många kroniskt sjuka tunga och ensamma. Väldigt många som lider av kroniska sjukdomar spänner sig mycket inför högtider. En del tvingar sig med på evenemang som de egentligen inte skulle orka med. För man vill ju inte svika sin familj och sina vänner. Därför biter många ihop och utsätter sig för sådant som de får betala tillbaka för med sin hälsa under flera dagar, om inte veckor.

Man önskar ju alla väl och vill att vänner och familj ska kunna fira högtider och njuta av sina liv. Samtidigt kan man känna ett sting av sorg när man blir utanför och blir tvungen att ställa in sina planer i sista minut. Speciellt när vänner och familj blir besvikna och inte förstår varför det är så tungt att sitta vid bordet och äta lite påskmiddag. Då känner man sig väldigt ensam och misslyckad.

Folk tror att man inte vill vara med

När man sitter och tittar på nyhetsflödet på sociala medier och ser hur alla andra har fixat till en fin middag och skojar och skrattar tillsammans kan det göra riktigt ont i hjärtat. Som kroniskt sjuk blir man ofta bortglömd om man inte klarar av att delta i olika typer av sociala evenemang. Folk tar det som om man inte vill vara med.

Läs också  8 saker som alla kroniskt sjuka borde lära sig

Istället borde folk ha lite mera förståelse för hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Hur gärna vi skulle vilja vara med, men bara inte klarar av det varken fysiskt eller psykiskt. Det finns så många sätt att ordna ett evenemang på sådana villkor som vi kroniskt sjuka skulle kunna klara av, men det är få som bryr sig om att fundera ut en lösning. Därför blir många kroniskt sjuka utanför och känner sig väldigt ensamma och ledsna, speciellt undre högtider.

Jag har tidigare skrivit två inlägg om hur man kan underlätta en högtid som till exempel julen för en kroniskt sjuk. Inläggen är läsvärda under vilken högtid som helst och passar bra nu till påsk.

Högtidstips för kroniskt sjuka

Till inläggen hittar du här: 7 sätt att göra en högtid lättare för din kroniskt sjuka vän och Hur du kan njuta av en högtid som kroniskt sjuk.

Till dig som är ensam på påsken sänder jag en extra stor och varm styrkekram! Du är inte ensam om att känna dig ensam!

Du kanske också gillar
Sjukdomströttheten som kroniskt sjuka lider av kan vara lika jobbig som sjukdomen i sig. Läs
Många kroniskt sjuka är med om så mycket tråkiga erfarenheter att de börjar känna sig
Artros är en av våra vanligaste folksjukdomar. Den orsakar stort lidande hos den drabbade och
Att många kroniskt sjuka påverkas av årstidsbyten är ett känt fenomen. Det här är några
Det här är sju viktiga saker som borde förändras för att kroniskt sjuka skulle få
Enligt studier har gosedjur hälsofördelar också när vi är vuxna. De får oss att känna