Överallt talas det om att man ska ha ambitioner. Man ska brinna för det ena och det andra, ständigt sträva efter något. Alla har vi hört den visan, mera till leda än till lust. Det finns många som undrar om det är något fel på dem, eftersom de inte är så ambitiösa eller helt och hållet saknar ambitioner. Folk känner sig otillräckliga och utanför. Men är det alltid bra att vara ambitiös? Eller kan det rent ut av vara dåligt?

Jag har grävt i det här ämnet och ska försöka förklara vad ambition egentligen är. För det är nämligen inte alltid en bra sak.

I västvärlden ser vi på ambition som något fint. Vi tycker att det är eftersträvansvärt och en förutsättning för att nå framgång. Så här ser man inte på det i östra delar av världen. Det ses enligt många traditioner som en ondska som förhindrar oss från att vara lugna, harmoniska, spirituella och visa.

Ett karaktärsdrag

Ordet ambition kommer från latinets ambitio och kan först och främst definieras som ett begär att prestera. För det andra betyder ambition att man har motivation och envishet att uppnå det man strävar efter, trots motgångar och misslyckanden. Att var ambitiös betyder först och främst att man vill prestera, inte för prestationen i sig, utan för att vi vill skilja oss från andra människor.

Ambition misstas ofta för aspiration (tänk på engelskans aspiration). Det betyder att man har ett mål som man strävar efter och önskar att uppnå. Ambition däremot är en personlighetsegenskap, det vill säga ett karaktärsdrag. Det är en bestående egenskap som man har, som till exempel att vara blyg, envis, dominant, hjälpsam eller bestämd. Våra karaktärsdrag styrs av många olika faktorer, som uppväxt och personlighet.

Vi kan inte förändra våra ambitioner mer än vi kan förändra våra karaktärsdrag. Som en verkligt ambitiös person lägger man genast upp nya mål att sträva efter när man uppnått det första. En äkta ambitiös person är villig att göra uppoffringar för att komma dit han vill, även om målet är ouppnåeligt och kanske inte värt det i slutändan. Det sägs att prestationerna en äkta ambitiös person strävar efter aldrig är värda uppoffringarna. Tänk till exempel på folk som ständigt strävar efter att bli kända, rika och populära, hur mycket de ofta uppoffrar och förlorar, allt ifrån relationer, privatliv och sin psykiska och fysiska hälsa.

”Du ska älska det jag älskar”

Genom historiens gång har många filosofer försökt definiera ambition. Spionza skrev att vi strävar så mycket vi kan för att få andra att älska det vi älskar och hata det vi hatar. Det här är en bra beskrivning på vad ambition egentligen betyder. Vi människor strävar till naturen efter att andra ska leva enligt våra egna tankesätt och livsfilosofier. Vi ska vara vegetarianer, vi ska tänka positivt, vi ska värna om naturen, vi ska rösta på det ena eller det andra partiet och så vidare i all oändlighet.

Från ett rent psykologiskt perspektiv kan man se ambition som ett försvar av egot, där syftet är att skydda och upprätthålla en viss bild av sig själv. Människor som har väldigt höga ambitioner är känsliga för motgångar och misslyckanden. De upplever nästan konstant känslor av missnöjdhet och frustration. De blir aldrig färdiga. Vattnet som kan släcka deras prestationstörst är i sikte men går aldrig att nå. De lever med en rädsla för att misslyckas. Därför slutar ambition också ofta i förtvivlan, ångest och utbrändhet.

Hälsosamma och ohälsosamma ambitioner

Aristoteles skiljde på hälsosam och ohälsosam ambition, vilket pratas om än i denna dag. Hälsosam ambition är inte lika äkta, men är ofta blandad med osjälviska avsikter och motiv. Ambition är också hälsosammare om man kan känna tacksamhet och verkligen uppskatta det man har och det man haft. Framtidsfokuserade människor har ofta svårt med det. Det är lätt att tänka tanken att man är tacksam och att man uppskattar allt man har och haft, men att på riktigt känna det är en annan femma. Det är många fler än vi tror som innerst inne känner att våra tankar inte riktigt stämmer överens med våra känslor.

Ambition kan därför vara giftigare än vi tror. Det är ofta en komplex konstruktion av förebilder som våra föräldrar, intelligens, rädsla för att misslyckas, att vara tävlingsinriktad, känslan av att vara underlägsen eller överlägsen andra, avund, självbekräftelse och hämndlystnad.

Något att hålla i minnet

Det här låter kanske dystert. Men saker är sällan svartvita. Allt beror på vad vi själva gör av våra ambitioner och huruvida vi kan sträva efter och uppnå dem utan att skada oss själva eller andra. Och att sakna ambitioner är verkligen inte fel. Det är bara så som man är skapt.

Själv beundrar jag intelligenta personer som är väldigt intresserade av något som de blivit skickliga på, men som samtidigt är ödmjuka och står med fötterna på jorden. Tycker alltid det är människorna som gör minst väsen av sig, som inte har ett behov av att synas och höras eller att sträva efter någon inbillad status som kommer någon vart. Det är tyvärr oftast de ambitiösa som saknar intelligens som syns och hörs och tar plats.

En person jag aldrig glömmer är min kirurg som är en av landets skickligaste. Har aldrig mött en så ödmjuk och välvillig människa. Han gjorde inget väsen av sig. Han var som en fluga på väggen och tänkte alltid på patientens bästa och gjorde sitt jobb. Ställde upp till 110 %. Jag säger det eftersom han avbröt sin semester för min skull. Han hade helt klart både ambitioner och intelligens, på ett hälsosamt sätt.

Nästa gång du läser eller hör om folk som höjs till skyarna för sina ambitioner kan du hålla denna text i minnet. Vi utgår ifrån att folk menar det som beröm, men i verkligheten är det kanske inte alltid så beundransvärt.

Följ Lungan i stormen

För flera artiklar som denna kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

Källa:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/hide-and-seek/201411/is-ambition-good-or-bad

Bild från Pixabay

 

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter