Att hitta lugnet är inte alltid lätt när man lider av en kronisk sjukdom, psykisk ohälsa eller lever livet för den delen. Många av oss har prövat på otaliga avslappningsövningar, andningsövningar och välkända knep som sägs ska hjälpa oss att hitta lugnet. Men om inget av det där fungerar, vad ska man hitta på då?

Ibland kan vi finna avslappning i de mest oväntade sakerna. Här kommer därför en lista med några annorlunda knep för att lindra stress, oro och ångest som den kroniska sjukdomen ofta orsakar.

1. Håll i en fryst apelsin

Det här låter kanske konstigt, men att hålla den nerkylda bollen kan faktiskt få dig att slappna av. Försök fokusera på hur den nedkylda apelsinen känns. Kylan kan avleda dina tankar och få din puls att sakta ner.

2. Leta upp ditt gamla gosedjur

Man blir aldrig för gammal för gosedjur. Att titta på ett gosedjur som du haft som liten kan få dig att tänka på trevliga minnen från din barndom. Då när du kände dig trygg. Detta kan vara ett effektivt sätt att lugna ner sig en smula.

3. Tala med plantor

När du känner dig orolig kan det hjälpa att få prata om det. När det inte finns någon i närheten som du kan anförtro dig åt, sätt dig ner och prata med dina krukväxter eller trädgårdsväxter. Låt de små liven lyssna på allt vad du har att säga. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre det känns efteråt.

4. Drick något väldigt kallt eller varmt

Att dricka något med låg eller hög temperatur kan avleda dig från stress- och ångestkänslor. Temperaturer som överraskar hjälper många att avleda det jobbiga som de känner.

5. Räkna upp nummer i slumpmässig ordning

12, 4, 98, 55…. och så vidare. Räkna upp olika nummer i slumpmässig ordning för dig själv när du känner dig riktigt panikslagen. Det ger dig något annat att fokusera på när du inte vet vad du ska ta dig till och paniken håller på att ta kontroll över dig.

6. Ta fram sminkborstarna

Sminka dig fastän du inte är på väg någonstans. Eller gör dina naglar fina, eller ta ett skönt fotbad. Sköt om dig själv helt enkelt. När du mår som värst kan det hjälpa till att lätta på spänningarna.

7. Föreställ dig ett vitt ljus

Föreställ dig själv omgiven av ett vitt starkt ljus, dit inget mörkt och negativt kan nå. Låt dig omges av det här vita ljuset i dina tankar och föreställ dig att du är stark. Det kanske låter konstigt men det har hjälpt många.

8. Lägg ett pussel

Att lägga ett pussel kan hjälpa dig att få tankarna på annat. Koka dig en kopp rykande hett kaffe eller te och häll ut pusselbitarna på bordet framför dig och sätt igång. När pusslade du senast? När man kommer igång brukar det faktiskt vara roligare än man trodde.

Vad använder du för knep för att avleda stressen? Lämna gärna en kommentar här under.

Det här inlägget inspirerades av ett inlägg som först dök upp på The Mighty.

Bilder från Pixabay

 

Du kanske också gillar
Enligt studier har gosedjur hälsofördelar också när vi är vuxna. De får oss att känna
Efter lång tid av sjukdom hamnar man ofta in i ett ekorrhjul av svarta tankar.
Överläkaren Anna Bystedt blev utförsäkrad trots hennes svåra ryggsmärtor. Hon tvingades leva på sparpengar.
Det är lätt hänt att man som kroniskt sjuk glömmer att ta sina mediciner. Det
Dessa här är en lista med saker som många kroniskt sjuka kan känna igen sig
Hur ska man låta kroppen vila samtidigt som man ska se till att njuta av