Har du en vän som kämpar med psykisk ohälsa och du vet inte riktigt vad hen skulle uppskatta att få i julklapp. Här kommer en lista med några enkla saker som kan betyda väldigt mycket för en person som mår psykiskt dåligt.

”Jag mår bra”-kort

En person som mår psykiskt dåligt har ofta svårt att få fram det. När någon ställer frågan ”Hur mår du?” blir svaret ofta ”Det är okej” eller  ”Jag mår bra”. Gör kort där det på ena sidan stå ”Jag mår bra” och på andra sidan får du vara kreativ och hitta på mera sanningsenliga meningar som ”Jag behöver en kram”, ”Jag håller på att falla isär” eller ”Idag känns allting svart”.
När personen som mår dåligt nästa gång får frågan kan hen visa ett av sina kort istället. Det tar pressen från den sjuka att behöva svara ärligt på frågor om det psykiska måendet, och personen som får kortet förstår vad ”Jag är okej” egentligen betyder den dagen.

Gör ett empatikort

Empatikort finns på riktigt. Du kan se exempel här. Roligare är ändå om du är lite kreativ och gör ditt eget kort som din sjuka vän kan känna igen sig i och till och med skratta åt. Ett exempel: ”Jag önskar att jag kunde få din smärta att försvinna, eller åtminstone få människorna som jämför din situation med den gången deras hamster dog att försvinna.”

Läs också  21 saker kroniskt sjuka finner tröst i

empatikort1

Besök din vän

Det är inte alltid lätt att hålla kontakten när man är sjuk. Hur mycket man än skulle vilja ha kontakt med sina vänner kan det kännas övermäktigt. Fråga din vän om det är okej om du kommer förbi på en kort visit. Du kanske är den enda människa som den sjuka träffar på en hel dag, och ditt sällskap kan betyda otroligt mycket.

Skicka vänliga meddelanden

Det här tar bara några sekunder av din tid. Visa din vän att du bryr dig och inte har glömt bort att hen mår dåligt genom att då och då höra av dig.

Myspaket

Vill du köpa en julklapp åt din deprimerade vän är det en jättebra idé att samla ihop en korg med prylar som hen kan mysa med. Exempel på saker du kan lägga i är sköna tofflor, en varm filt, en mysig pyjamas, väldoftande ljus, krämer av olika slag, godsaker, badsalt, ett roligt spel, något enkelt pyssel som en målarbok eller garn och en virknål, en bra film. Var kreativ och fundera på vad din vän tycker om.

Planera en spel- eller filmkväll

Fråga din vän om det passar att du kommer förbi någon kväll för att hänga i soffan. Tillsammans kan ni titta på en film, spela ett roligt sällskapsspel eller bara äta popcorn och prata. Försäkra dig samma dag om att det är okej för din vän att du kommer över, och gör klart för personen att du inte tar illa upp om hen ställer in i sista sekund.

Läs också  6 konstiga saker jag lärt mig som kroniskt sjuk

Den här artikeln inspirerades av ett inlägg som först dök upp på The Mighty.

Följ mig

Du som lider av psykisk ohälsa och kronisk sjukdom kan följa mig på Facebook för stöd, inspiration och tips.

Du kanske också gillar

12 fantastiska julklappstips för kroniskt sjuka

Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk

7 sätt att göra julen enklare för din kroniskt sjuka vän

 

Du kanske också gillar
Jag har under åren i många sammanhang stött på diverse hurtiga hejarop som är menade
Att oroa sig nu och då är normalt. Om man däremot under ett halvt år
Dystymi är ett depressionstillstånd som varar flera år och som ofta missas av sjukvården. Vid
Det fysiska måendet hänger starkt ihop med det psykiska måendet. Ibland mår vi dåligt så
Psykisk ohälsa är väldigt vanligt idag. Ändå är vi dåliga på att se när någon
Under de senaste åren har media fått antidepressiva läkemedel att framstå som verkningslösa tabletter. Man