*Inlägget innehåller annonslänkar från Bokus*

Det råder ingen tvekan om att sociala medier är en stor del av vårt vardagliga liv. Vart man än vänder sig ser man folk som sitter med näsan klistrade i sina telefoner. Bilder knäpps till höger och vänster. Folk fotograferar sin mat, sin nya väska, sig själva, sina vänner, sina barn och så vidare i all oändlighet. Har du inte Instagrammat har det inte hänt, verkar det som.

Sociala medier för mycket gott med sig, men det kan lätt bli för mycket av det goda. Själv känner jag att jag mår dåligt av sociala medier, och måste begränsa min användning av dem. Speciellt Facebook, Instagram och bloggar känner jag att jag ofta inte orkar med.

Skenet bedrar

Jag lider av en kronisk sjukdom som gör att jag har svårt att relatera till sådant jag ser på sociala medier. Alla festselfies, parmiddagar, bilder från joggingrundan, lyckliga familjebilder, foton från soliga semestrar, livsnjutarbilder och så vidare gör mig ofta väldigt nedstämd.

Jag missunnar ingen något. Jag skulle helst se att alla har det bra, men så ser ju inte verkligheten ut. Alla dessa vardagslyckobilder får mig ofta att må riktigt dåligt, trots att jag vet att en stor del bara är tillgjorda och falska. Det spelar ingen roll om det är på riktigt eller inte. Man måste inte heller vara kroniskt sjuk för att bilderna och de tillhörande texterna ska sticka till som en nål i ögat.

Alla de där bilderna och texterna är inte alltid ett tecken på välmående. De kan många gånger vara ett tecken på att en person inte mår psykiskt bra. Det finns många som hänger på sociala medier bara för att de känner sig tvungna till det. De vet inte riktigt varför de publicerar sina bilder. Det har bara blivit en vana som de inte längre ifrågasätter.

Intressant info om sociala medier

Först lite intressant information om varför vi mest använder sociala medier och vad vi verkligen inte gillar att publiceras.

Varför vi använder sociala medier

 • Vi känner ett behov av att definiera oss själva för andra
 • Vi känner oss ensamma
 • Det får oss att känna samhörighet
 • Vi känner oss mera involverade i det som sker i världen
 • Hålla kontakt med folk man annars inte skulle ha kontakt med
 • Vi vill understöda något som vi bryr oss om
 • Det ger oss underhållning
 • Vi läser nyheter

Vad vi ogillar mest på sociala medier

 • När folk som delar med sig för mycket information om sig själva
 • När folk publicerar bilder på dig eller skriver om dig utan att fråga om lov
 • När andra ser inlägg som det inte var meningen att de skulle se
 • Att känna en press av att behöva dela med sig för mycket av sitt liv
 • Att känna press av att behöva publicera innehåll som får många reaktioner
 • Att se inlägg från sociala aktiviteter som man inte själv var inkluderad i

Här är sex anledningar till varför det kan vara bra att spendera mindre tid på sociala medier:

1. Du fokuserar mera på andra än på dig själv

På sociala medier översköljs man av andras prestationer. Allt stort och smått som folk uppnår i livet laddas upp, vilket medvetet eller undermedvetet får oss att jämföra oss med andra. Det är bara människans natur.

Att jämföra sig själv med andra, som ofta är helt obekanta kan göra att man böjar må psykiskt dåligt. Studier har kopplat ihop ångest och låg självkänsla med stor användning av sociala medier. Istället för att fokusera på vad andra gör så borde vi lägga vår tid på att uppnå våra egna mål.

2. Du får en förvriden bild av verkligheten

Det vi ser på sociala medier ger oss ingen helhetsbild av andras liv. Oftast ser vi bara en polerad yta istället för det som folk har svårt med, och det som inte är bra. Vi blir mera medvetna om och upphakade på våra egna fel och brister av att följa med andras till synes harmoniska och lyckliga liv. Ett välpolerat yttre kan ofta vara ett tecken på ett inre kaos, fastän det många gånger kan vara svårt att tro.

3. Din lycka kan hamna i andras händer

Det är lätt att trampa ner sig i ”gillaträsket” på sociala medier. Folk går långa omvägar och söker sin bekräftelse genom andra, istället för att ge den åt sig själv direkt. Istället för att kunna glädja sig åt till exempel sin nya soffa, sin nya väska och sina egna framsteg gläder man sig åt hur många gillningar och reaktioner man fått på sitt foto eller inlägg.

Forskning har visat att användning av sociala medier som till exempel Facebook stimulerar belöningscentret i hjärnan. Vi vänjer oss vid att få en massa gillningar och till slut, utan att vi vet om det har det blivit till ett sorts beroende.

Känslan av att folk bryr sig om vad man gör eller hur man ser ut kan vara smickrande. Den kan få oss att känna stolthet. Men det är viktigt att fråga sig själv hur mycket det egentligen betyder? Är det verkligen bra för den mentala hälsan att bry sig om att folk som du inte pratat med på tio år gillar din nya profilbild?

Glädje ska komma inifrån. Det är dom som står dig närmast som du borde bry dig om att dela ditt liv med.

4. Sociala medier ersätter inte riktig vänskap

Sociala medier är ett enkelt och bra sätt att komma i kontakt med nya människor och bibehålla kontakten med avlägsna släktingar eller vänner som man inte träffar så ofta. För många människor är sociala medier nästan det enda sättet de orkar och kan vara sociala på. Men ändå ersätter det inte riktig vänskap.

Det som sker på sociala medier är ofta konstgjort och har inget att göra med om vi anser någon vara vår vän eller inte. Äkta vänskap kräver mer än några gillningar och kommentarer på Facebook för att hållas vi liv. Hur många skulle du fortsätta att hålla kontakten med om de inaktiverade sina sociala mediekonton? Hur många tror du skulle kontakta dig om du inaktiverade dina konton? Kontakt med vänner på sociala medier är en bonus, inte det som ensamt håller vänskap vid liv.

5. Det blir svårt att leva i nuet

Sociala medier kan vara väldigt distraherande. Folk stirrar ner på sina skärmar istället för att se vad som sker runt omkring dem. De blir svårare att kunna njuta av det man gör om man konstant lever på nätet.

Om du är ute och äter eller går på en bra konsert eller fest och hela tiden känner ett behov av att hålla världen uppdaterad om vad du gör och hur det är kan det vara svårt att koncentrera sig på vad som egentligen händer. Vi borde alla bli bättre på att njuta av stunden.

6. Ditt liv kan bli för offentligt

Är det faktiskt viktigt att ladda upp alla de där bilderna från gårdagens evenemang? Många har över 1000 vänner/följare på sociala medier. I sådana fall är det viktigt att fråga sig om det faktiskt är nödvändigt eller ens vettigt att dela med sig information om sitt eget eller andras liv.

Fastän vi i viss mån kan begränsa vem som ser vad på sociala medier är det i praktiken väldigt svårt. Vi kanske har saker som vi inte vill att våra arbetsgivare eller våra kunder ska kunna se. I många fall kan det vara farligt att lämna ut information om oss själva och andra. Men eftersom vi är så vana med att publicera saker tänker vi inte desto mera på det. Det är en sak att välja att dela med sig av sitt eget liv och en helt annan sak att dela med sig av andras liv. Här borde vi tänka efter mera.

Lungan i stormens boktips

Är du intresserad av att läsa mera om sociala medier och hur de påverkar oss rekommenderar jag boken Sociala medier och härskarteknik. ”En snabb kommentar, en gest eller bara en lite för lång konstpaus kan fullständigt omdefiniera det sociala rummet. Mellan två personer skapas en maktasymmetri där den ena parten använder tekniker för att ställa sig ovanför.”

Jag rekommenderar också boken Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid.

”Artificiell intelligens är inte längre science fiction. Den är ett faktum och den förändrar våra liv och vårt samhälle. Max Tegmark har skrivit ett blivande standardverk om mänsklighetens framtida existens.”

 

Källor:

Huffington post

Buffer Social

Bild från Pixabay

Dela inlägget
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter