Alla vi människor har det tungt periodvis i livet. Men för de flesta kommer smällarna mer utspritt.  Man bryter benet ena året, skiljer sig tre år senare, har det väldigt stressigt på jobbet någon vecka här och där, drabbas av migrän några gånger om året och så vidare. Motgångar kommer alltid, oavsett vad vi gör. Det hör livet till.

Men vad gör man när man dag efter dag vaknar upp och översköljs av alla dessa ovannämnda motgångar på en gång? Jag menar förstås i form av kronisk sjukdom. När man är kroniskt sjuk finns det väldigt lite utrymme för återhämtning. Det kan kännas som om man går igenom något traumatiskt var och varannan dag. Och vetskapen att sjukdomen är kronisk gör det inte precis lättare heller.

Här kommer några tips på vad du som har det svårt varje dag kan göra för att orka uthärda lite bättre.

1. Ta hand om dig själv

Tillåt dig själv att vila. Ligg på soffan eller i sängen med gott samvete. Läs något som du tycker om, eller titta på din favoritfilm, måla, handarbeta, spela spel, smörj in huden med en väldoftande kräm som du tycker om. Be någon göra ett fotbad åt dig eller ge dig massage. Eller bara sov. Försök tillåta dig att koppla av och finna njutning i de riktigt små sakerna, som en god kopp kaffe. Huvudsaken att du inte tvingar dig att göra saker som du egentligen inte skulle orka med. Det mesta kan vänta.

2. Nå ut till andra

Ensamheten gör att många kroniskt sjuka mår ännu sämre. När man har det tungt hela tiden och inte har någon att prata med kan tillvaron bli ännu mer outhärdlig. Ring upp en förälder, ett syskon eller en vän. Prata om din sjukdom om du vill, eller prata om något helt annat som kanske får dig på bättre humör.

Har du ingen du kan prata med så kan du enkelt hitta nya vänner som är i en liknande situation som du. På Lungan i stormens stödforum för kroniskt sjuka hittar du trevliga och empatiska människor med olika kroniska sjukdomar. Du kan skriva inlägg i gruppen eller kontakta någon i gruppen privat. Kanske få en ny vän för livet som du kan ringa eller till och med träffa. Samtidigt kan du hjälpa andra i gruppen genom dina kommentarer. Att hjälpa andra fastän man själv mår dåligt kan faktiskt få dig att känna dig lite bättre, åtminstone psykiskt.

3. Kämpa inte emot

När man är kroniskt sjuk är det viktigt att försöka hitta sin balans mellan aktivitet och vila. Det finns många som tänker att dom inte vill ge sig. De vill inte låta sjukdomen ta över livet. Men när man inte lyssnar på sin kropp, utan fortsätter att göra saker som man egentligen inte skulle orka så låter man faktiskt sjukdomen segra. Att tillåta sig själv vila och lugn är viktigt för att hålla sin sjukdom i styr. Annars tar den lätt över. Att vila eller att ställa in är inte samma sak som att ge sig.

4. Försök komma ut ur huset

Är man riktigt sjuk ska man förstås ligga i sängen. Men om det är möjligt så gör det mycket gott för både den fysiska och psykiska hälsan att komma utanför dörren en stund. Sätt dig på verandan, balkongen eller gården i en bekväm solstol. Våra kroppar behöver frisk luft och solljus, något som vi som jämt sitter inne får väldigt lite av. Att komma ut och se något annat då och då kan hjälpa oss att skingra våra tankar. Solen får oss ofta att se lite ljusare på den mörka tillvaron.

5. Kom ihåg att dricka och äta

Det är inte så lätt att komma ihåg hur viktigt det är att äta och dricka ordentligt när man inte mår bra. Ofta har man ingen matlust alls. Men försök ändå att ha med dig en vattenflaska. Äter man dåligt är det ännu viktigare att dricka, eftersom man får en stor del av dagens vätskebehov genom maten man äter. Normalt behöver vi dricka ungefär en och en halv till två liter per dygn. Om man har svettats eller arbetat med något fysiskt tungt behöver man ännu mera. Huvudvärk och koncentrationssvårigheter kan vara tecken på vätskebrist.

Om du har dålig matlust kan du försöka börja med något som är lätt att äta, som till exempel frukt, grönsaker, saftsoppa eller yoghurt. Ibland hjälper det för att komma igång med ätandet. Orkar du inte laga mat kan du försöka komma ihåg att ha färdigmat att värma i frysen eller kylskåpet. Huvudsaken att det är lätt att ta fram och värma.

Äter du för lite och för oregelbundet blir det ännu svårare att orka både fysiskt och psykiskt. Kroppen behöver energi för att orka. Så försök att tänka på ätandet fastän det känns jobbigt. Ibland tappar man matlusten när man har lämnat sig för länge utan mat.

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar, blogginlägg och poddavsnitt om kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

Bild från Pixabay

Källa:
https://ki.se/forskning/sluta-klunka-du-dricker-inte-for-lite-vatten

Du kanske också gillar
Enligt studier har gosedjur hälsofördelar också när vi är vuxna. De får oss att känna
Efter lång tid av sjukdom hamnar man ofta in i ett ekorrhjul av svarta tankar.
Överläkaren Anna Bystedt blev utförsäkrad trots hennes svåra ryggsmärtor. Hon tvingades leva på sparpengar.
Det är lätt hänt att man som kroniskt sjuk glömmer att ta sina mediciner. Det
Dessa här är en lista med saker som många kroniskt sjuka kan känna igen sig
Hur ska man låta kroppen vila samtidigt som man ska se till att njuta av