100 ansikten av psykisk ohälsa

Det finns många missuppfattningar och förutfattade meningar om psykisk ohälsa. Många tror att man måste se bedrövad och tårfylld ut, vara folkskygg och osocial och undvika ögonkontakt. Sanningen är den att psykisk ohälsa kan se ut precis hur som helst.

Jag tog initiativ och frågade i några stödgrupper för psykisk ohälsa om någon kunde tänka sig att skicka in ett foto på sig själv för att kunna ge en bättre uppfattning åt folk om hur psykisk ohälsa kan se ut. Till min stora glädje har jag hittills fått in cirka 100 bidrag!

Människorna på de här bilderna lider av allt ifrån depression, ångest, bipolär sjukdom, panikångest, självmordstankar med mera. Allt man bara kan tänka sig finns representerat i dessa kollage.

Psykisk ohälsa går inte att urskilja

Kan du gissa vem på bilden som precis genomlevt sitt livs mest ångestfyllda dag, eller vem som precis tänkt begå självmord? Känner du igen en depression på basen av vad du ser? Kan du gissa vem som har sagt vad när du läser citaten nedan?

Sanningen är den att psykisk ohälsa kan se ut hur som helst. Du kan ALDRIG veta hur dåligt en person mår på insidan genom att bedöma dennes utseende eller dra slutsatser på basen av vad de säger eller hur de beter sig. Därför ska du ALDRIG någonsin döma någon på basen av vad du ser. Du ska inte heller leta efter potentiella sjukdomsbedragare eftersom det är helt omöjligt att veta hur dåligt någon mår om personen inte berättar det för dig.

Vi måste få bort stigmat och de förutfattade meningarna om psykisk ohälsa. Tack för alla som har varit med och bidragit till det här inlägget!

Här är 100 ansikten av psykisk ohälsa

 

 

 

Följ Lungan i stormen på Facebook

Du kan följa Lungan i stormen på Facebook för att få de senaste inläggen om

livet med kronisk sjukdom och psykisk ohälsa direkt i ditt nyhetsflöde!

Pernilla Bergman

Lungan i stormen är en sajt som erbjuder kamratstöd för kroniskt sjuka. Här hittar du inspirerande artiklar om hälsa, med stort fokus på hur det är att leva med en kronisk sjukdom och psykisk ohälsa. Jag vill förmedla att det är okej att vara sjuk! Ingen ska behöva skämmas för eller smyga med sitt psykiska eller fysiska illamående.

10 reaktioner till “100 ansikten av psykisk ohälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.